top of page

Seuraavaksi Fortumin siivous

Olen harmissani ja pahoillani kaikesta siitä harmista ja vaivasta, mitä Fortum on aiheuttanut, Rauramo vastasi.”


Tässäpä perustelu muuttaa osakeyhtiölakia. Jokainen yrityksessään epäonnistunut toimitusjohtaja/yrittäjä saisi kuitata velvoitteensa yhteiskuntaa, yhtiötä, osakkaita ja yhtiön velkojia kohtaan pahoittelemalla asiaa. Ei tarvitse pyytää anteeksi. Eikä ottaa omaa vastuuta, koska ”mitä Fortum on aiheuttanut”. Ikään kuin joku luonnonvoima aiheutti miljardien tappiot ilman johtajien omaa syytä.


Taloustoimittajien osaaminen Suomessa on nykyisin niin ja näin. Kun halutaan olla vallan hännystelijöitä, kirjoitetaan julki kaikki se kaunistelu, mitä yritysjohtajat kertovat vailla kritiikin ja tosiasioiden tunnustamista. Toki uutisointi on nykyisin liian kiireellistä. Kenelläkään ei ole riittävästi aikaa selvittää asioiden taustoja ja totuusarvoa.


Media on hyväksynyt tapahtuneet virheet taputtamalla hyvästä ratkaisusta. Pohdintaa Fortumin tulevaisuudesta ei ole esitetty. Kukaan ei ole eroamassa, ketään ei olla erottamassa. Ei tämä näin voi mennä. Koska nämä virheet toistuvat, on pakko ottaa opiksi. Opiksi opitaan kun Uniper-päätökset käydään tarkoin läpi.

Uniper on jatkumo suomalaisten päättäjien hulvattomasta ja vastuuttomasta menosta yhteisillä rahoilla (Sonera, Caruna, Fortum Russia, Kemira-lannoitteet, Leonia-Sampopankki, kaivokset, digiverkko, Partek, Valtra, Raskone - näitä on riittänyt). Jättäkää meille edes vesi. Omaisuus on myyty lahjahintaan, usein ulkomaille. Myynneistä saadut noin 20 miljardia euroa on kaikki hassattu taivaan tuuliin ja samaan aikaan Suomi on koko ajan velkaantunut.


Suomen tila on katastrofaalinen. Nyt on viimeinen hetki uudistaa vanhat rakenteet. Vanhan menon jatkaminen vie meidät tuhoon. Uudistaminen voidaan aloittaa kansallistamalla Fortum ja korjata 1998 tehdyt karmeat virheet Imatran Voiman viemisestä pörssiin Neste-yhtiöön fuusioituna.


Toimitusjohtaja vaihdettava

Rauramo pitää erottaa välittömästi Fortumista. Hän ei itse tietenkään eroa, vaikka syytä olisi. Hänellä on 1,5 miljoonaa euroa syytä olla eroamatta. Tässä: ”Jos yhtiö irtisanoo sopimuksen, toimitusjohtaja on oikeutettu irtisanomisajan palkkaan sekä irtisanomiskorvaukseen, joka vastaa kuuden kuukauden kiinteää palkkaa.” Irtisanomisaika on 6 kuukautta, miten palkka lasketaan erilaisten eläke- ja muiden etujen osalta.


Fortumin hallituksen puheenjohtaja Veli-Matti Reinikkala kertoi, että yhtiön toimitusjohtajalla Markus Rauramolla on hallituksen täysi luottamus (21.9.22). Vakka kantensa valitsee.


Esitän kompromissin. Fortum määrää Rauramon työksi pääkonttorin vessojen siivoamisen. Sen jälkeen hän lähtee omasta aloitteesta.


Kenellekään palkkajohtajalle ei pidä antaa mahdollisuutta uuteen alkuun yrityksessä, jossa johtaja on ollut mukana näin suuren katastrofin luomisessa. Rauramon virheet ovat suuret, koska hän laiminlöi talousjohtajana Uniperin tilanteen selvittämisen ennen ostopäätöstä.


Uusi alku toki suotakoon, mutta ei valtion omistamissa yrityksissä. Jos hän ei kelpaa yksityissektorin tehtäviin, voi aina vaihtaa ammattia. Lisäksi hänen palkkansa ja bonuksensa ovat olleet niin valtaisat, että 54-vuotias elää niillä hulppean loppuelämän työtä tekemättä. Ja aina voi muuttaa pois Suomesta, jos on vaikeaa.


Uniper perustettiin roskayhtiöksi – Fortum luuli vuolevansa kultaa

Rauramolle raskauttavaa on, että hän oli Uniper-päätöksen aikaan Fortumin talousjohtaja, jolle kuului suurin vastuu selvittää, millainen sijoituskohde Uniper on. Hän on kertonut päätöksen perustuneen Uniperin tarjousesitteeseen 2016, vaikka paljon luotettavampaa tietoa oli julkisesti saatavilla.

Uniper aloitti toimintansa 1.1.2016, kun E.ON-energiayhtiön toiminnat jaettiin kahteen osaan. Huonosti kannattavat ja riskialttiit toiminnot velkoineen siirrettiin Uniperiin.


E.ON:ssä ovat shamppanjapullot poksahdelleet 26.9.2017 kun Fortum osti E.ON:n kaikki Uniper-roskaosakkeet 36 %:n ylihinnalla (preemiolla) 3,8 miljardilla eurolla.


Saksalaiset olivat varoitelleet Fortumin johtoa oston riskeistä. Ilmeisesti se oli peliä, joka sai Fortumin korottamaan hintaa. Ja lisäämään ostokiimaa. Tai varovaisuutta, jotta myyjää ei voisi syyttää petoksesta.


Syyllistävä sormi osoittaa erityisesti silloista talousjohtajaa Markus Rauramoa, joka ei ole tehnyt työtään, ei ainakaan ammattimaisesti. Syyskuussa oli käytössä Uniperin 2016 tarjousesitteen lisäksi sekä Uniperin että E.ON:n osavuosikatsaus 3 kk/2017 että puolivuosikatsaus 6/2017. Nämä asiakirjat yhdistämällä olisivat kellot soineet ja kovaa. Olisivat soittaneet edes yhtiön tilintarkastajille.


E.ON-liikevaihto aleni vuoden 2015 117,6 miljardista eurosta 38,0 miljardiin 2017 kun huonot toiminnot siirrettiin vuonna 2016 Uniperiin.


Yhtiöllä oli pitkäaikaista velkaa 2015 94,6 mrd €, veloista jäi jäljelle puolet 49,2 mrd € 2017 kun toinen puoli siirrettiin Uniperiin.


Vuonna 2015 E.ON tuotti tappiota -6,4 miljardia euroa, mutta kun kannattava toiminta jätettiin E.ON-yhtiöön ja roskat siirrettiin Uniperiin, yhtiö muuttui voitolliseksi +4,2 miljardia euroa (2017).


Uniperin tappiot 2016 olivat 3,2 miljardia euroa. Mitä ihmeen papereita Fortumissa on luettu. Tai on uskottu Fortumin osaamisen olevan niin ylivertaista, että sillä suunta muutetaan voitolliseksi. Mutta miksei yhtiötä otettu haltuun, vaan annettiin saksalaisten häärätä siellä mielen määrin.


Vuonna 2021 E.ON menestyy edelleen. Vuoden liikevaihto oli 77,4 miljardia ja voitto 5,3 miljardia euroa.


Vertailun vuoksi Fortum-Uniperin liikevaihto 2021 oli 112,4 miljardia euroa ja ”kaikkien aikojen parhaan” tilikauden tappio laajan tuloslaskelman mukaan 510 miljoonaa.


Fortumin vieras pääoma oli vuoden lopussa 136 miljardia, e.ON:n 102 miljardia.

Puppua pörssitiedotteessa

Fortumin pörssitiedotteessa vuoden 2021 tulos esitettiin erinomaiseksi. Miten tappiollinen tulos voi olla erinomainen? Oliko kyse osakkeenomistajien harhauttamisesta juuri ennen katastrofia.


Fortumin hallitus vaihdettava

Fortum keskittyy jatkossa pohjoismaisiin sähkömarkkinoihin. Mihin Fortum tarvitsee sen jälkeen Sveitsissä asuvaa hallituksen puheenjohtaja Veli-Matti Reinikkalaa. Tai amerikkalaista, useampaa saksalaista, portugalilais-sveitsiläistä ja tanskalaista hallituksen jäsentä. Emme tarvitse kansainvälisiä asiantuntijoita Fortumissa, vaikka he olisivat maailman parhaita. Ei heitä ole tarvittu aiemminkaan, paitsi palkitsemisvaliokunnassa nostamassa johdon palkkioita pilviin kansainväliseen tapaan.


Omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd.) ounailee muutoksia Fortumin hallituksen kokoonpanoon seuraavassa yhtiökokouksessa. Se on vasta maaliskuun 2023 lopulla. Täydellisesti epäonnistunut hallitus ei voi saada puolta vuotta lisäaikaa. Hallituksen vaihto on välttämätön, jotta todellisia korjausliikkeitä Fortumissa voidaan tehdä.


Toki hallitus haluaa jatkaa. On olemassa riski, että uusi hallitus olisi imatranvoimalainen ja se laittaisi Uniper-aikaiset toimitusjohtajat ja hallitusten jäsenet korvausvastuuseen huolimattomuudesta johtuvien virheiden aiheuttamista vahingoista. Vanha hallitus on tulppana vahingonkorvauksille ja voi tehdä päätöksiä, jollaisia uusittu hallitus ei tekisi. Voisi jopa vapauttaa itsensä ja edeltäjänsä korvauksista.


Hallitus vaihdettava koska Fortumin strategia on uudistettava

Fortum ei voi jatkaa 2017 aloitetulla strategialla. Vanha johto ei pysty uudistusta tekemään.


Suuret muutokset on tehtävä silloin kun yhtiön tilanne on huono. Eikä uudistusta kykene vanha johto tekemään.


Tärkeintä on selvittää Fortumin kansallistaminen Suomen valtion omistamaksi (aivan kuin Saksa kansallistaa Uniperin ja Ruotsissa valtio omistaa Vattenfallin). Selvitys kansallistamisesta on edellisessä kirjoituksessani. Nykyinen johto ja hallitus ei ikinä pystyisi kansallistamaan Fortumia, vaikka se olisi suomalaisille paras ratkaisu. Saksassa Uniperin kansallistamiseen meni muutaman viikon pohdinta; Suomessa pystytään samaan.


Fortumin on päätettävä toiminnan keskittämisestä Pohjoismaihin. Se tarkoittaa Uniperin lisäksi Venäjän toimintojen täydellistä lopettamista. Mutta myös Espanjassa, Etelä-Afrikassa, Hollannissa, Indonesiassa, Intiassa, Irlannissa, Iso-Britanniassa, Italiassa, Kanadassa, Luxemburgissa, Maltalla, Nigeriassa, Puolassa, Ranskassa, Ruandassa, Singaporessa, Yhdistyneissä arabiemiirikunnissa ja Yhdysvalloissa olevien tytäryhtiöiden toiminnan myymistä tai alasajoa.

Osakkuusyhtiöitä Fortumilla on mm. Azerbaidžanissa, Itävallassa, Tšekin tasavallassa. Miksi pitää uuden hallituksen kysyä.


Omistajaohjaus uudistetaan

Nykyinen omistajaohjaus on osoittanut toimimattomuutensa. Kirjoituksessa osoitan, miten sen voi uudistaa:

”Solidiumin ja omistajaohjausosaston resurssien yhteiskäyttö voisi olla yksi ratkaisu. Joka tapauksessa molemmat yksiköt ovat liian suuria tähän asti tehtyyn työhön nähden.


Paljon auttaisi, jos omistajaohjausosaston vetäjä olisi kokenut ammattilainen. Hänen tulisi olla poliittisesti riippumaton, ja ministereistä itsenäinen. Henkilön tulisi olla vaaleista riippumaton, esimerkiksi kansliapäällikkötasoinen. Hänen tulisi laittaa organisaatio töihin.”


Fortumin taloudellinen asema on selvitettävä kikkailematta

Divestoinnista aiheutuva tappio pienentää emoyhtiö Fortum Oyj:n omaa pääomaa, mutta Fortum on arvioinut sen säilyvän riittävällä tasolla eikä oman pääoman ehtoiselle lisärahoitukselle ole tarvetta.


Muistutetaan tässä osakeyhtiölaista:

Jos yhtiön hallitus havaitsee, että yhtiön oma pääoma on negatiivinen, hallituksen on viipymättä tehtävä osakepääoman menettämisestä rekisteri-ilmoitus.”

… ”Jos julkisen osakeyhtiön hallitus havaitsee, että yhtiön oma pääoma on alle puolet osakepääomasta, hallituksen on viipymättä laadittava tilinpäätös ja toimintakertomus yhtiön taloudellisen tilan selvittämiseksi. Jos yhtiön oma pääoma on taseen mukaan alle puolet osakepääomasta, hallituksen on viipymättä kutsuttava yhtiökokous koolle päättämään mahdollisista toimenpiteistä yhtiön taloudellisen aseman tervehdyttämiseksi.” Fortumin osakepääoma on vuoden 2021 lopussa oli 3,046 miljardia euroa. Oman pääoman pitää olla vähintään 1,5 miljardia euroa.

Fortum Oyj:n oma pääoma saattaa olla menetetty, mihin viittaa laskelma Uniper-tappioiden myöntämisen jälkeen. Fortumin tulee tehdä tilanteesta 30.9.2022 selvitystilalaskelma, jossa on huomioitu mm. seuraavat tiedot:

  • Laskennallinen verosaaminen (alkuperäistekstissä desimaalivirhe, asialla ei merkitystä, taulukko vaihdettu 24.9.22 klo 14.40, vaihdon takia edellisen kappaleen tekstiä tarkennettu)

  • Ruplan kurssimuutoksen oikaisu, puolivuosikatsaukseen tehty keinotekoinen tuloksen parannus sodan aiheuttaman ruplan arvonnousun avulla. Jos tilanne normalisoituu, ruplan kurssi romahtaa

  • Russia-arvonalennukset 3.5.2022, (voi sisältyä tehtävään pakolliseen varaukseen)

  • Pakollinen varaus Russia-toiminnasta, Fortum on käynyt neuvotteluja Venäjän toiminnan myymisestä. Niiden perusteella on tehtävissä varovaisuuden perusteella arvio kauppahinnasta, jonka perusteella tehdään alaskirjaus Fortumin taseeseen. Laskelmassa oleva 1 miljardin euron menetys ei perustu julkisuudessa annettuihin tietoihin. Tämän arvion mukaan Fortum saisi Venäjän toiminnasta noin 1,5 miljardia euroa (arvo Fortumin taseessa 30.6.22 5,5 miljardia euroa).

  • Liikevoitto tammi-kesäkuu 2022 Fortum-konsernin puolivuosikatsauksessa

  • Oikaistuna Uniper tappiolla, sopimuksen perusteella Fortum ei enää vastaa Uniperin tappioista, minkä vuoksi kirjatut tappiot tuloutetaan

  • Laskelmassa huomioitava myös heinä-syyskuun 2022 tulos verojen jälkeen

  • Nettorahoituskulut sekä verot (9 kk) vähennetään Fortumin oman pääoman määrästä.

  • Ulkomaisista tytäryhtiöistä voi tulla voittoa, josta on ao. maissa maksettava tuloveroa.

Lisätty 24.9.22 klo 14.40: ** Fortum ei kerro julkaistussa emoyhtiön tilinpäätöksessä tytäryhtiöidensä hankintamenoa eikä kirjanpitoarvoa, jolloin tappion suuruutta on arvioita. Perustana on käytetty julkisuudessa ollutta tietoa 5,5 miljardin euron Russian arvosta. Emolla oli vuoden lopussa 16 miljardin arvosta konserniosakkeita taseessa ja 7 miljardia euroa konsernilainasaamisia.**


')Erityisesti on huomioitava, ettei Fortum saa vähentää Suomen verotuksessa Uniper-osakkeiden myyntitappiota. Tällöin sähkön korkeista hinnoista syntyvä voitto verotetaan täysimääräisesti, mikä heikentää tammi-syyskuun 2022 tulosta. Tämän takia tammi-kesäkuulle konsernissa kirjattu 2 miljardin euron ”verotuotto” muuttuu Fortumissa verojen maksuksi.


Kirjoitukseni ”Fortumin oligarkit maksamaan tuhonsa jäljet” (20.09.2022) päivitykset Fortum-Uniper-sopimuksen julkistamisen jälkeen


Osakkeiden myynti Saksan valtiolle

”Saksan valtio hankkii kaikki Fortumin Uniper-osakkeet (1,70 euroa osakkeelta), yhteensä noin 0,5 miljardilla eurolla.”

Fortum saa osakkeista kirjoitukseni mukaisesti 485 miljoonaa euroa.


Uniper maksaa 4 mrd lainan ja 4 mrd takausvastuu vapautetaan

”Osana sopimusta Fortumin Uniperille myöntämä 4 miljardin euron laina maksetaan takaisin ja Fortumin 4 miljardin euron emoyhtiötakaus vapautuu.”


Saksassa uutisoidaan toisin kuin Suomessa, että lainojaan Uniper maksaa ministerin mukaan takaisin sen jälkeen kun se siihen kykenee. Takaisinmaksu ei mitenkään voi tapahtua tänä vuonna. Takaisinmaksu voi kestää pitkään.


Vahingonkorvausvaatimusten esittäminen

Huolimattomuudesta aiheutuneeseen tekoon perustuva kanne on nostettava toimitusjohtajaa ja hallituksen jäsentä vastaan viiden vuoden kuluessa sen tilikauden päättymisestä, jona kanteen perusteena oleva päätös tehtiin.


Uniperin osakkeiden ensimmäisen erän ostamisesta E.ON:ltä sovittiin syyskuussa 2017. Aikaa kanteen nostamiseksi sen aikaista toimitusjohtajaa (Pekka Lundmark) sekä hallitusta (puheenjohtajana Sari Baldauf) vastaan on tämän vuoden loppuun asti.


Miten yhtiökokouksen antama vastuuvapaus vaikuttaa korvausvelvollisuuteen? ”Vastuuvapauden myöntämisellä yhtiö luopuu oikeudestaan vahingonkorvauskanteen nostamiseen johtoon kuuluvaa vastuuvelvollista vastaan. Vastuuvapauden myöntäminen kuitenkin rajoittaa yhtiön oikeutta ainoastaan siltä osin kuin asianomaisen henkilön toimenpide tai laiminlyönti sekä sen seurauksena syntynyt vahinko ovat olleet yhtiökokouksen tiedossa vastuuvapauspäätöstä tehtäessä.”


Fortumissa vahingot alkoivat paljastua vasta 4.1.2022 annetussa pörssitiedotteessa Uniperin 4+4 miljardin euron rahoituksesta. Sen jälkeen on paljastunut, että Uniperin osakkeiden ostaminen on tehty huolimattomasti tehtyjen selvitysten jälkeen. Asiaa korostaa se, että Fortum väitti yhtiön tehneen kaikkien aikojen parhaan tuloksen 2021. Venäjän Ukrainan sodasta ei vielä silloin ollut mitään tietoa.


Vastuuvapaus kattaa yhtiön lukuun ajettavat kanteet. Se ei vaikuta osakkeenomistajan (esim. valtion) oikeuteen nostaa kanne veronmaksajille aiheutuneesta vahingosta.


Vuoden 2022 aikana tehdyistä päätöksistä otetaan kantaa yhtiökokouksessa maaliskuussa 2023.


Lakiasiat eivät ole yksiselitteisiä. Käytännössä kaikkiin oikeusjuttuihin löytyy kummallekin osapuolelle juristi, joka ajaa palkkiota vastaan kantajan tai vastaajan etua. Siksi esittämääni tulee suhtautua tällä varauksella.


Spekuloinnit osinkojen maksamisesta

Fortumin konsernin tulosta 2021 voi epäillä, koska Uniper tarvitsi neljä päivää tilinpäätöspäivän jälkeen 8 miljardin euron rahoitusta Fortumilta. Uniper teki viime vuonna 10 miljardin euron tappiot johdannaisilla. Näillä tappioilla ei ole mitään tekemistä Putinin 24.2.2022 aloittaman sodan kanssa.


Fortumin yhtiökokous pidettiin 28.3.2022, jolloin yhtiön johdolla olisi ollut riittävästi aikaa tilinpäätöksen muuttamiseen (esim. lisäämällä pakollisia varauksia), toimitusjohtajan bonuspalkan mitätöimiseen ja osingonjaosta pidättäytymiseen.


Osingonjako tämän vuoden 2022 tuloksesta olisi pilkantekoa suomalaisia kohtaan. Rahaa ei ole, valtio on antanut Solidiumin kautta 2,3 miljardin lainasitoumuksen roskalainaehdoilla, sähkön hinta on pilvissä ja sijoittajat kärttävät osinkoja. Osingonjaon pohtimisen sijasta tulee selvittää Fortumin palauttaminen Imatran Voimaksi.


Muutama havainto mediasta

Elämä jatkuu kuin mitään ei olisi tapahtunut - Fortumin vuoden kurssikehitys pörssissä. Sopimus taisi vuotaa, koska kurssi lähti nousuun muutama päivä aikaisemmin

Venäjän aloittamaa sotaa Ukrainassa ja energian käyttämistä aseena Eurooppaa vastaan ei osattu strategiassa ottaa Rauramon mukaan huomioon ja sitä Fortum ei myöskään kestänyt.”


Lyhyt on toimittajan muisti. Rauramo toki harhauttaa perusteettomien miljooniensa turvaamiseksi. Venäjä valloitti sodalla alueita Georgiassa 2008 ja Ukrainassa 2014. Toinen Tšetšenian sota Venäjän ja Tšetšenian välillä käytiin 1999–2009. Itä-Ukrainan (Donbass, Krim) sota alkoi huhtikuussa 2014. Venäjä oli suunnitellut Krimin ja Itä-Ukrainan haltuunottoja jo ennen vuonna 2014 alkaneita tapahtumia


Uniper-päätös tehtiin 2017. Eikö strategia olisi pitänyt uudistaa viimeistään Krimin valloituksen jälkeen?


Hankinnan riskit oli Fortumissa arvioitu niin hyvin kuin silloisilla tiedoilla pystyttiin. Pohjolan sähkömarkkinoiden hintatason alhaisuus oli yksi syy riskinottoon. Riski kannatti aina viime vuoden loppuun asti. Vuonna 2021 Fortum teki historiansa parhaimman euromääräisen liiketuloksen ja siitä Uniperin osuus oli puolet.”

Historian paras tulos 31.12.2021 tiedoilla. 4.1.2022 teki Fortumin hallitus päätöksen antaa lainaa 4 miljardia euroa ja samansuuruisen takauksen Uniperille. Eikö kahdeksan miljardin euron sitominen antanut aihetta pohtia pakollisen varauksen tekemistä Fortumin tilinpäätökseen, joka on valmistunut kaksi kuukautta lainapäätöksen jälkeen, jolloin Ukrainan sota oli jo alkanut. Eikö mikään kello soinut? Vai oliko tarkoituksena turvata Rauramon 423.000 euron lyhyen aikavälin palkkion maksaminen.


***


Tue blogin toimintaa https://www.vahtera.blog/tilaus

Blogisivuston ylläpito maksaa ja lisäksi joudun maksamaan eräistä tietopyynnöistä. Samaan aikaan Suomen asioita sekoittavat henkilöt saavat hulppeita palkkoja ja bonuksia.

Siksi pienikin tuki on paljon, jos useampi taho osallistuu vapaaehtoisen tilausmaksun maksamiseen.

Yritykset saavat vähentää tilausmaksun omassa kirjanpidossaan sekä arvonlisävero (10%)- että tuloverotuksessa, koska sivustolla käsitellään paljon yrittämiseen ja verotukseen liittyviä asioita.


Aiemmat Fortum-kirjoitukset

20.9.2022 Fortumin oligarkit maksamaan tuhonsa jäljet


28.8.2022 Fortum soveltaa kirjanpitolakia peittääkseen tappioita


25.8.2022 Fortum konkurssikypsäkö


22.7.2022 Pelastiko ministeri Tuppurainen Suomen?


14.7.2022 Uniper, Sari Baldauf ja Fortumin konkurssi


11.7.2022 Liian suuri kokoaan suurempi Fortum


13.2.2011 Veronmaksajien rahoja menetetty Fortumissa 15 miljardia euroa (Iltalehti)







bottom of page