top of page
Writer's picturePauli Vahtera

Virkamies kansan palvelijasta kansan kusettajaksi

Miltei jokaisella suomalaisella on kokemuksia siitä kuinka viranomaistoimenpiteen toteuttamiseen menee kuukausia, usein vuosia. Liian usein virkamiehen toiminta vaikuttaa kiusanteolta ja ainakin turhalta. Yhä useammin vaikuttaa siltä, että virkamies palvelee enemmän itseään kuin palkkansa maksajaa, kansalaista.


Virkamiehet voivat tehdä kansalaisen elämän vaikeaksi ja jopa tuskaksi. He noudattavat typeriäkin lakeja, mutta yhä harvemmin käytetään talonpoikaisjärkeistä harkintavaltaa, joka virkamiehillä on aina ollut.


Päinvastoin harkintavaltaa käytetään yhä useammin kansalaisten kiusaamiseen. Esimerkiksi kompostointirekisterien avulla paikalle tuleva virkamies voi sanoa mökkiläiselle, ettei kompostori kelpaa, jos se ei toimi kovilla pakkasilla.


Virkamies on palvelija. Se tulee nimityksestä hyvin selväksi monissa kielissä (tjänsteman, sluzhashtshi, civil servant, servidor, etc.). Alun perin kyse on ollut hallitsijan palvelijasta, kun vallan on ajateltu lähtevän hänestä. Kansansuvereniteetin aikana kyse on valtion palvelijasta, joka on nimenomaan kansan palvelija, koska valtiollinen valta kuuluu kansalle, kuten Suomenkin perustuslaissa säädetään. (Timo Vihavainen, Suurkiitos tiedoista).

YLEn työntekijät ovat tosiasiassa virkamiehiä, koska heidän kaikkien palkan maksavat kansalaiset, veronmaksajat. YLEn entinen toimittaja Susanne Päivärinta kertoo uudessa kirjassaan kuinka järjettömiä ja turhia virkoja YLEen on perustettu, koska YLE-vero on aivan liian korkea ja mahdollistaa ylellisen tuhlailevan elämän. Eivätkä YLEn virkamiestoimittajat välitä puolueettomuudesta ja riippumattomasta tiedonvälityksestä pätkääkään.


Kadonneitten latojen metsästys

Uusimpia virkamiesten kehittämiä palveluja (kansan kusetuksia) ovat vanhojen latojen kiinteistöverotus. Taustalla on tosiasia, että joitakin rakennuksia on Suomessa rakennettu ilman rakennuslupaa. Kymmenetkään rakennusluvattomat rakennelmat eivät anna moraalista oikeutta verottaa kaikkia esimerkiksi perinnön kautta saatuja vanhoja latoja.


Konsultit etsivät droonien avulla rakennusluvattomia rakennuksia sekä hylättyjä latoja ja navettoja sekä pieniä puuvajoja. Droonit ottavat kuvat ylhäältä, joten ne eivät erota mitä jonkun päre- tai peltikaton alla on.


Droonien ottamat kuvat tarkastetaan ilmeisesti tekoälyohjelmilla, jotka vertaavat kuvien rakennuspaikkoja kiinteistörekisteritietoihin. Jos ohjelmat on fiksusti tehty, ne huomioivat rakennusten räystäät, mutta tällaista tietoa en ole netistä löytänyt.


Konsulttien tekemät havainnot lähetetään verottajalle, joka laittaa ladot kiinteistöverotuksen piiriin. Hyvässä lykyssä verotus tehdään taannehtivasti kolmelta vuodelta ja päälle lätkäistään veronkorotus ja viivekorko.


Sitä ennen kiinteistönomistajille lähetetään uhkauskirje, jossa vaaditaan mittaamaan paljastuneiden rakennusten pinta-ala. Jos vastausta ei saada, Jämsän kunta uhkasi tulkita kaikki löytyneet ladot ja puuvajat vuonna 2021 valmistuneiksi yksikerroksisiksi lämmitetyiksi talousrakennuksiksi ja ottaa mitat droonien ottamista kuvista. Näin saadaan räystäät, katokset ja aputilat verotettaviksi, koska ylhäältä otetusta kuvasta ei pysty päättelemään mitä katon alla on.


Kuvasivatko myös kesämökeillä käytettävät erilliset puuceet, siitä ei ole tietoa. Riukuja tuskin kuvasivat, paitsi jos niiden päällä on joku pressu. En löytänyt varmistusta, onko jotain rajaa rakennelman koolle, jota pienemmät jätetään verottamatta. En halua uskoa, että erillinen puucee verotettaisiin, mutta en ihmettelisi, jos kuitenkin siitä määrätään kiinteistövero.


Verottajan tulkinnassa on kolme suurta virhettä, jotka johtavat yliverotukseen. Kaikki kansalaiset eivät sitä huomaa ja yliverotus jää voimaan. Se on verotuskäytännön tarkoituskin. Ensinnäkin kiinteistön arvoksi määrätään jälleenhankinta-arvo eli kuinka paljon talousrakennuksen rakentaminen tänään maksaisi. Arvo on aivan eri maailmasta kuin alkuperäinen, ehkä 1950-luvulla rakennettu navetta.

Toiseksi rakennuksen ikäalennus saadaan olemattomaksi, kun väitetään sen olevan 2 tai 3 vuotta vanha. Ikäalennus on 5 % vuodessa, kivinavetoista 4 %. Verotusarvo on aina vähintään 10 % jälleenhankinta-arvosta, vaikka se olisi 100 vuotta vanha.


Kolmanneksi oletus lämmitetystä tilasta nostaa verotusarvoa. Vain harvoja talousrakennuksia lämmitetään.

Verotukseen tällaisia miinoja on rakennettu tietoisesti, koska iso osa verovelvollisista ei tällaista kusetusta havaitse ja yliverotus jää voimaan. Esimerkiksi jos myy yli 10 vuotta vanhan omistuksen hankintameno-olettama on 40 %. Jos omistus on alle 10 vuotta, olettama on 20 %. Verottaja näkee omista asiakirjoistaan omistuksen alkamisvuoden, mutta silti se aina myyntivoittoveroa laskiessaan käyttää korkeampaan veroon johtavaa alle 10 vuoden omistusta.

Kameralla varustettuja drooneja saa netistä 1000 - 6000 eurolla. Paljon kalliimmaksi tulevat tilintarkastajat ja konsultit, jotka veloittavat 200 - 300 euroa tunnilta. Kuvauksen tekijät ovat halvempia kuin raportin kirjoittajat.


Ennen drooneja kuntien virkamiehet tekivät kiinteistökatselmuksia, joilla haluttiin löytää lisää verotettavia rakennuksia. Eräälle yritykselle oli tehty tällainen katselmus, mutta sattuneesta syystä virkamiehet eivät nähneet kivijalkaan jäänyttä teollisuusrakennuksen alkua, jonka kunta oli laittanut valmiiksi rakennukseksi, vaikka rakentaminen oli jäänyt tekemättä. Yrittäjä ei ollut itse huomannut, että tätä kivijalkaa oli verotettu lämpimänä toimitilana vuosien ajan. Osa verotuksista on vanhentunut, joten yliverotusta ei koko ajalta voi saada takaisin.


EU-tuet ovat pitäneet vanhoja latoja kirjoissa, koska niistä on voinut saada ylimääräistä maataloustukea. Vasta kun lato talven lumesta romahtaa, se on poistettu kirjoista, koska EU:n valvojat sen kuitenkin näkisivät.

 

Kunnat etsivät epätoivoisesti lisätuloja

Jos virkamiehet tekisivät työnsä kansan palvelijoina, he etsisivät julkiselta sektorilta turhia työtehtäviä tai tehottomasti hoidettuja töitä. Koska virkamiehet ajattelevat ensisijaisesti omia työpaikkojaan, he etsivät lisätuloja, joilla varmistetaan työpaikan säilyminen.


Jämsän kaupungissa on alle 20.000 asukasta. Sieltä droonit löysivät 14.000 rakennusta ja rakennelmaa, joiden tiedot puuttuvat kiinteistörekisteristä. Tuntuu mahdottomalta, vaikka huomioisi kesäasukkaat, joita viisi vuotta sitten oli 4348. Perheasunnot huomioiden luvut antavat viitteitä, että verottamattomia rakennuksia olisi enemmän kuin asuntoja ja kesämökkejä Jämsässä.


Konsultit olivat luvanneet Jämsälle kuun taivaalta. ”… myyntipuheissa kaupungille on luvattu jopa satojen tuhansien mahdollista lisäystä kiinteistöverotuottoon.”

Kiinteistöverot ovat muutoinkin nousseet viime vuosina reippaasti ja lisää on tulossa ilman droonien apuakin.


Aluehallintoon siirrettyjen työntekijöiden jälkeen kaupungin palvelukseen jäi 686 henkilöä. Kaupungin tilinpäätöksestä 2023 julkaistut tiedot ovat puutteellisia, eikä tilinpäätöstä ole julkaistu netissä lainkaan. Kolmen viran lopettamisella säästöt palkka- ja työpaikkakuluista olisivat 200.000 euroa vuodessa.


Droonien hankkimista tuloista suuri osa saattaa kadota jo vuonna 2026. Arvostamisuudistuksen yhteydessä on valmisteltu jättää alle 30 m2 suuruiset talousrakennukset kiinteistöverosta vapaiksi. Vuonna 2025 maksettavat droonikiinteistöverot menevät konsulttien palkkioihin. Kannattiko tämä kadonneitten latojen metsästys lainkaan?

 

Mikä on verotettava rakennus?

Rakentamislaki uudistuu. Ensi vuoden alusta saa ilman rakennuslupaa rakentaa enintään 30-neliöisen lisärakennuksen. Tällainen rakennus voisi olla esimerkiksi varasto, pihasauna, vierashuone tai etätyötila. Rakennukseen saa vetää vedet, viemärit ja sähköt, mutta ei lämmittävää takkaa eikä puuhellaa.


Purkukunnossa olevan rakennuksen kiinteistöverosta pääsisi helpoiten eroon polttamalla se. Mutta se on laissa kiellettyä.  Purkamiseen tarvitaan virkamiehen lupa, joka maksaa. Jatkossa rakennuksen saisi purkaa, jos se sijaitsee alueella, jolla rakennusten arvo on romahtanut ja jos purkaminen johtaa merkittävään materiaalien uudelleen käyttöön tai kierrätykseen. Vanhasta ladosta jäisi jäljelle naulat, joten ei kai siihen purkulupaa annettaisi.


Vanhan kivinavetan purku saattaa maksaa jopa enemmän kuin uuden rakentaminen. Samalla menetettäisiin vuosisatainen maaseudun historia. Tai jos poistaa vain katon, se riittänee osoitukseksi navetan käyttämättömyydestä.


Maatilarakennuksista, esimerkiksi navetoista, maksetaan kiinteistöveroa. Jos maatila on perillisten vapaa-ajan asunto, maksetaan myös tilalla olevasta vanhasta navetasta kiinteistövero.


Kamalaa kamalaa. Mitä jos navetan ylisillä joku viettää kesäyönsä tai pitää talvella asuntovaunua? Kyllä tämän riskin takia kaikki vanhat navetat on kiinteistöverotettava.


Jos droonikuvattavassa kunnassa on metsästäjiä, olisi kätevä ratkaisu metsästäjän harhalaukaus, joka pudottaa droonin marjastajien iloksi metsään. Tämä oli vain samanlainen ajatus kuin elokapinallisilla, jotka tekevät laittomuuksia maailmaa pelastaessaan.

 

Hävetköön virkamiehet

Maaseudulla sinnittelee paljon ikäihmisiä, joiden ainoa tiedonsaantikanava on TV. Posti kannetaan kerran viikossa, jos silloinkaan. Osa postista katoaa matkalla. Heillä ei ole älypuhelimia, eivätkä he ole koskaan koskeneet tietokoneeseen. Osa asuu kotonaan, vaikka on muistihäiriöinen. Osa on palvelutaloissa, mutta kiinteistöverot määrätään silloinkin.


Muistelun siivin palaan kotiimme Hiiden kylään. Äitini eli siellä vielä 80-vuotiaana yksin. Kotimökin talousrakennus oli jäänyt tarpeettomaksi kun kotiin rakennettiin 60-luvun lopulla pieni taloussiipi. Myöhemmin talousrakennus purettiin. Tällaisia ikäihmisiä elää maaseuduilla edelleen.


Jos äitini olisi saanut droonivalvonnan perusteella esityksen kiinteistöverosta, ei hän olisi sille osannut mitään tehdä. Eikä ilmoittaa minnekään rakennuksen purkamisesta. Perttelin kunta olisi verottanut  talousrakennuksen uutena lämmitettynä tilana, vaikka ainoa lämpö tuli aikanaan kanoista ja siasta, joita rakennuksessa kasvatettiin. Äiti olisi maksanut korotetun veron ja jos rahat eivät siihen olisi riittänyt, hänen kotinsa olisi ulosmitattu kuvitteellisen kiinteistöveron takia.


Jotta virkamiehet säilyttäisivät edes hitusen omasta tunnostaan, he ajaisivat tällaisten mökkien pihalle ja katsoisivat itse, millainen lämmitys siellä on ja kuinka vanhalta pihalla olevat puuvajat näyttävät.

 

Latojen etsijöiden ammattietiikka

Tilintarkastajien ammattietiikka on jäänyt viime vuosisadalle. Nyt heidänkin toimintaansa ohjaa ylenmääräinen ahneus. Minun aikanani ei olisi kenellekään tullut mieleen alkaa kusettamaan kansalaisia kantelemalla virkamiehille Pohjanmaan lakeuksilla olevista käytöstä poistetuista ladoista, jotta saisi provision ladoista maksettavista kiinteistöverosta.


Jämsän kaupungin tilintarkastajana toimii BDO Audiator Oy. Yhtiö oli alun perin Kuntaliiton omistama, mutta se myytiin kansainväliselle tilintarkastusyhtiölle.


Jämsässä vanhoja latoja etsii kansainvälinen Big4*-tilintarkastustoimisto KPMG. Tilintarkastusyhteisöt ovat sopineet, ettei samaa kohdetta voi sekä tilintarkastaa, että konsultoida. Sopimus on teatteria, koska se luo riippumattomuuden savuverhon, vaikka työt tehdään ristiin, jolloin kaikki tilintarkastajat todellisuudessa likaavat kätensä konsultoinnin nimissä.

*Big4 ovat neljä suurinta kansainvälistä tilintarkastusketjua: Deloitte, Ernst & Young, KPMG ja PwC.


Olin joskus osakkaana tilintarkastusyhteisössä, jonka nimi nykyään on KPMG. Tänään häpeäisin olla KPMG:n osakas. Lähdin yhtiöstä 1985, jolloin meitä oli noin 120. Olimme Suomen suurin ja suurempi kuin toiseksi ja kolmanneksi suurimmat olivat yhteensä.  Tänään yhtiössä on 1300 työntekijää. Selvää on, ettei tilintarkastus työllistä Suomessa tuhansia henkilöitä. Siksi tilintarkastuksen byrokratiaa on lisätty niin paljon, että se vie työajasta suurissa toimistoissa puolet. Sekään ei riitä ja siksi on siirrytty tekemään mitä ihmeellisimpiä palveluja laskutuksen lisäämiseksi.


Tein KPMG Widerille strategisen 5-vuotissuunnitelman ja ainoa konsultointipalvelu suunnitelmassa oli verotus.



Tilintarkastustoimistot alkoivat laajentaa liiketoimintaa sinne tänne kansainvälisyyden myötä. Kirjoitin nimimerkillä WHT-GGR Tilintarkastuslehteen vuonna 1990 kirjoituksen australialaisesta tilintarkastustoimistosta, joka oli laajentanut toimintaansa puutarhanhoitoon. (Sieltäköhän Posti sai liikeidean postinkantajan tekemistä pihatöistä?)

On silti vaikeaa ymmärtää kenen idea KPMG:ssä on ollut ostaa drooneja ja tarjota niillä kiinteistöverovalvontapalveluja kunnille.

 

Kiinteistöveron maksajan oikeusturva

Kiinteistönomistajille lähetettiin uhkauskirje, jossa vaadittiin mittaamaan paljastuneiden rakennusten pinta-ala. Jos vastausta ei saada, Jämsän kunta uhkasi tulkita kaikki löytyneet ladot ja puuvajat vuonna 2021 valmistuneiksi yksikerroksisiksi lämmitetyiksi talousrakennuksiksi.


Voiko kukaan olla noin tyhmä. Kuka rakentaisi Pohjanmaan lakeuksille keskelle ei mitään vuonna 2021 lämmitetyn talousrakennuksen? Miksei kunnan virkamies aja paikalle katsomaan, onko se lato edes pystyssä, vai onko jäljellä vain osa katosta.


Kun maatalousverotus tuli, ajoin mopolla ympäri Salon seutua inventoimassa vanhat rakennukset ja kaluston. Vaikka vanhasta hylätystä ladosta olisi saanut verovähennyksen poistoina, ei yksikään maanviljelijä esittänyt tällaisen ladon inventoimista. On hyvinkin mahdollista, että nyt nämä poisjätetyt ladot tulevat droonin haaviin.


Virkamiehet eivät huomioineet, että suuri osa paperikirjeistä ei tule koskaan perille. Eivätkä he välittäneet siitä, että maalla asuu eläkeläisvanhuksia, joiden elämänhallinta ei enää ole virkamiehen nuoruuden pikkumaisuuden tasolla. Näin varmistetaan mahdollisimman suuri kiinteistövero.


Jos verosta tehdään oikaisuvaatimus, sen laatiminen työllistää juristeja ja tilintarkastajia, joiden laskut ovat suolaisia. Verot on maksettava, vaikka oikaisuvaatimuksen käsittely voi kestää vuosia.

 

Vanhojen latojen metsästäjät

Kuntien latoja etsivät ainakin Kuntaliiton omistama Finnish Consulting Group FCG Oy sekä suuret tilintarkastusyhteisöt, kuten KPMG. Ne kilpailevat helposta rahasta ja lupaavat kunnille hunajaa ja mammonaa, jos juuri heidän drooninsa ryhtyy kuvaamaan vanhoja latoja.


FCG on ollut monen lopetetun kyläkoulun konsultti. Heidän työnsä ei ole objektiivista, koska heidän tulevien töidensä varmistaminen johtaa liioitteluun ja jopa virheellisiin väittämiin. Juuri tällaisen harhaisen raportin takia oma hyväkuntoinen, yli 100 vuotta toiminut Hiiden kansakoulu lopetettiin.



***

Taas tuli nähtyä. Raaputtaa mitä tahansa julkista toimintaa, pskaa tulee vastaan.



***


Tue blogin toimintaa https://www.vahtera.blog/tilaus


Blogisivuston ylläpito maksaa ja lisäksi joudun maksamaan eräistä tietopyynnöistä. Samaan aikaan Suomen asioita sekoittavat henkilöt saavat hulppeita palkkoja ja bonuksia.


Siksi pienikin tuki on paljon, jos useampi taho osallistuu vapaaehtoisen tilausmaksun maksamiseen.


Yritykset saavat vähentää tilausmaksun omassa kirjanpidossaan sekä arvonlisävero (10%)- että tuloverotuksessa, koska sivustolla käsitellään paljon yrittämiseen ja verotukseen liittyviä asioita.

 

Kommentare


bottom of page