top of page

Orwellin 1984 toteutuu tekoälyn avulla

Veronmaksajat rahoittavat itse pääsynsä totalitarismiin. Ei pelkästään hallituksen toimien kautta, vaan myös valtion rahoittaman yritystoiminnan kautta.


Yrityksen sovellukset pyrkivät auttamaan suurten tietomäärien käsittelyssä. Esimerkiksi yksi ohjelmisto tekee sana- ja lausepilviä vaikkapa vapaamuotoisesta asiakaspalautteesta. Packalénin mukaan keskeisintä niissä ei ole suurimmat sanat ja lauseet, vaan niitä hieman pienemmät asiat.


Toinen sovellus on pilottivaiheessa. Sen olisi tarkoitus auttaa keskustelupalstojen siistimisessä eli moderoinnissa. Sen pitäisi poistaa automaattisesti asiattomuudet ja laittomuudet pois.


Todellinen diktatuurin unelmatyökalu.


Sensuuri on hyvää bisnestä (Vasarahammer blogi 22.4.2021)

"22.4.2021 julkaistiin oikeusministeriön toimeksiannosta toteutettu raportti tekoälyn hyödyntämisestä vihapuheen torjunnassa. Oikeusministeriön sivuilla todetaan:" (Raportin toteuttaja Utopia Analytics Oy)

Raportissa vihapuheella tarkoitetaan viestintää, jonka merkitys tai sävy on halventava, nöyryyttävä, uhkaava, vihamielinen, hyökkäävä tai epäinhimillistävä. Kohteena voivat olla henkilökohtaiset ominaisuudet kuten henkilön ikä, uskonto tai vakaumus tai tietty ihmisryhmä.”


Utopia Analytics Oy


Yhtiön nettisivut ovat portugaliksi (Brasilia), ranskaksi, saksaksi ja englanniksi, mutta ei suomeksi, vaikka veronmaksajat rahoittavat toimintaa.


Yhtiön hallituksen puheenjohtaja on kansanedustaja, poliisi Tom Packalen (ps). Yhtiön toimitusjohtaja on tekniikan tohtori Mari-Sanna Paukkeri.


Tilinpäätöksen 2019 (vuoden 2020 tilinpäätöstä ei ole julkaistu) mukaan:

  • · yhtiön perustajat ovat sijoittaneet yhtiöön 2500 euroa

  • · sijoittajat ovat rahoittaneet yhtiötä 1,1 miljoonalla eurolla

  • · yhtiö on käytännössä sijoittajien hallussa ilmaisosakemerkinnän myötä

  • · valtio on rahoittanut toimintaa 0,8 miljoonalla eurolla

  • · Nordea on antanut yhtiölle lainaa 685 tuhatta euroa (31.12.2019)

  • · kehittämismenoiksi taseeseen on aktivoitu 1,15 miljoonaa euroa eli sijoittajilta kerätty määrä

  • · Kehittämismenoja poistetaan 10 vuotta. 10 vuotta on poikkeuksellisen pitkä poistoaika (esim. Nokia poisti 5 vuodessa). Ajatuksena on säilyttää oma pääoma teknisesti plussalla eldoradoa odotellessa.

Yhtiön liikevaihto on noussut nopeasti. Vuonna 2019 se kaksinkertaistui 776 tuhanteen euroon. Lisäksi se on saanut muita tuottoja 2019 250.000 euroa ja 2018 300 t€ jostain, mitä ei ole selostettu tilinpäätöksessä. Muu tuotto on esimerkiksi julkinen tuki. Yhtiön toimintaa on Tekes (nykyinen Business Finland) rahoittanut heti toiminnan alusta vuonna 2015 alkaen. Vuonna 2020 yhtiö sai 100.000 euron tuen Business Finlandilta.


HS kirjoitti 2015 ”Sittemmin yrityksellä on ollut Tekes-rahoitettu hanke.” Yhtiön tilinpäätöksissä ei ole vuosina 2016-2017 tällaisia tuottoja merkitty, vuoden 2015 tilinpäätöksessä 49.591 euroa


Julkisen tuen ehdot ovat kohtuuttoman edulliset (usein ulkomaalaisia) omistajia kohtaan. Veronmaksajat ovat sijoittaneet tähän yhtiöön melkein yhtä paljon rahaa kuin sijoittajat. Jos yhtiö epäonnistuu, toteutuu yrittämisen riski myös valtion osalta. Jos yhtiö onnistuu, kaikki voitot tulevat sijoittajille. Veroja yhtiö alkaa maksamaan sen jälkeen kun sen tappiot on kuitattu verotuksessa ja kehittämismenot poistettu. Vähintään kohtuullista olisi, että valtio saisi antamansa tuet takaisin korkoineen etenkin kun IT-alan onnistuneet startupit säännöllisesti myydään ulkomaille.


Suomen valtio on ostanut Utopia-yhtiöltä vv 2016-2021 yhteensä 70.705 eurolla palveluja. Tästä viime ja tänä vuonna yhteensä 28.000 euroa, eli ilmeisesti tuon vihapuhetutkimuksen hinnan.


Valtion lisäksi toimintaa rahoittavat yhtiön työntekijät. Normaalia onkin, että toiminnan alkuvuosina yhtiön perustaneet eivät nosta palkkaa lainkaan. Utopiassa vuonna 2019 oli 17 työntekijää. (leikattu tekstiä keskipalkasta)

EDIT 23.4. klo 12.45: Kehittämismenojen aktivointi tarkoittaa sitä, että lähinnä vihapuhetutkintaan ohjelmakoodia tekevien, testaajien jne palkat ja palkkojen sosiaalikulut aktivoidaan taseeseen. Aktivoitujen menojen määrä pitäisi erottaa eri tietona kuluista, mutta tässä tapauksessa ne on vähennetty suoraan henkilöstömenoista. Tämän takia maksettujen palkkojen määrää ei saa selville. Palkkojen määrä tulisi esittää liitetiedoissa, jos ne eivät ilmene tuloslaskelmasta. Vaikka kyse on vielä pienestä yrityksestä, sen tulisi antaa tarkempia tilinpäätöstietoja, koska saa niin paljon julkista tukea.


Olen yrittämisen puolesta puhuja ollut aina ja edelleen. Mutta en pidä oikeana yrittämisenä sitä, että valtio rahoittaa yhtiön toimintaa vuodesta toiseen suurilla rahasummilla. Samaan aikaan oikeat yritykset (jopa samalla toimialalla) verotetaan näännyksiin. Yrittäminen olisi liian helppoa, jos sen voisi perustaa valtion antamaan miljoonatukeen.


Vihapuheen varjolla sananvapauden rajoittaminen


Etenkin Twitteristä on tullut pskapuheen (oikeampi termi ikävälle puheelle netissä) kaatopaikka. Oma ratkaisuni Twitterin ikävän sisällön käsittelyyn on rajata seurattavien määrää, joita minulla on vain 88. Kiinnostavien henkilöiden avauksien jälkeen katson vain pari kommenttia, sillä jos katsoo ketjua pitemmälle, turhan suunsoiton määrä on hallitseva.


Nyky-Suomessa vihapuheen tutkinta johtaa sensuuriin tekee sen tekoäly tai ihminen. Jouduin Facebookin moderaattorien hampaisiin vuonna 2017. Käytännössä se johti FB-kirjoittamisen lopettamiseen useiden bannien jälkeen. Vihapuhepoliisit ovat aina voittajia, sillä ei kukaan aktiivinen kirjoittaja jaksa sitä, että on kuukauden bannissa ja sen jälkeen saa kirjoittaa viikon kaksi ja taas uusi banni. Siinä ei auta edes muuttuminen suvaitsevaiseksi, koska banneja tehdään kolme vuotta vanhoista kirjoituksista. Vihapuheen aiheuttama itsesensuuri on jo nyt suurta. Antaisiko Suomen Akatemia tutkimusrahaa itsesensuurin määrän selvittämiseen.


Kirjoituksistani on tehty ainakin yksi rikosilmoitus ja Iltalehti on poistanut ennalta mitään ilmoittamatta ja päätoimittajan vakuutteluista säilyttää blogit huolimatta kaikki 188 kirjoittamaani lehden blogia (mm. monta viikkoa kirjoittamani maahanmuuton aiheuttamat 3,2 miljardin euron vuosikulut, joita mikään taho ei ole isolla rahallakaan pystynyt selvittämään). Vihapuheen varjolla voidaan kaikki yhteiskuntakriittiset mielipiteet poistaa netistä. Sen jälkeen eletään totalitarismissa DDR:n ja muiden kommunistivaltioiden tapaan.


Vihapuhetta on myös kaikki faktoihin perustuva kirjoittaminen, jos faktoilla pyrkii tuomaan esille yhteiskunnan epäkohtia. Vihapuheista tuomitseminen johtaa hiljenemiseen ja lähinnä hallituspuolueiden diktatuuriin. Tuomiot eivät aina tule käräjäoikeudesta, sillä pelko työpaikan menettämisestä mielipiteitten takia on paljon suurempi vaikutin hiljenemiseen kuin oikeuden antama tuomio.


On kansalaisten aliarviointia käyttää vihapuheen etsintään niin paljon julkisia poliisi- ja muita resursseja. Useimpien pskapuheiden lukijamäärät ovat pienempiä kuin huoltoasemien vessojen seinien kirjoituksilla. Eikä näistä suomenkielisistä pskapuheista kukaan innostu ja lähde kaduille puukottamaan ihmisiä. Muista kulttuureista tulevat puukottajat innostuvat ihan muista asioista – ovathan monet heistä lukutaidottomia omalla äidinkielelläänkin.


Olisi mielenkiintoista tietää rahoittaako oikeusministeriö (ja seuraako poliisi) myös Suomesta käsin julkaistujen arabiankielisten nettikeskustelujen vihapuheseurantaa?


Totta kai kaikille olisi onnellisempaa, jos pskapuhe poistuisi netistä. Mutta se mikä toiselle on pskapuhetta on toiselle oman ahdistuksen ja pahan olon poistamista kirjoittamisen avulla. Sitä on vaan siedettävä, yhtä lailla kun joudumme sietämään ulkomaalaisjengien väkivaltaa, huumekauppaa, tyttöjen ja naisten raiskauksia ja kehitysmaista tulleiden elämistä sosiaaliturvan varassa. Ne ovat yhteiskunnan kannalta monin verroin suurempia ongelmia kuin netin pskapuhe. Niistä todellisista ongelmista ei päästä edes eroon, mutta pskapuheesta välttyy kun ei mene Twitteriin eikä Ylilautaan.


Moderoinnista on kirjoitettu tuhansia nettijuttuja. Yksi niistä hyvistä on Seura-lehden juttu Utopiasta viime vuodelta.


-- lisäys klo 15.30

Kehittämismenojen kirjaaminen heti kuluksi heti on oikeampi tapa niiden käsittelyyn. Mutta tasekirjaukseen joudutaan, koska osakeyhtiölain mukaan on tehtävä ilmoitus kaupparekisteriin siitä, että oma pääoma on negatiivinen. Kyse on valohoidosta. Eihän kukaan voi tietää, onko yritystä enää edes olemassa 10 vuoden kuluttua. Nokia aloitti kehitysmenojen aktivoinnin 1990-luvun puolivälissä ennen kuin sen loistovuodet alkoivat. Yhtiöllä meni huonosti ja kehitysmenojen aktivoinnin lisäksi se korotti vaihto-omaisuuden arvoja. Koska puhelinliiketoiminta lopulta epäonnistui, voidaan jälkikäteen sanoa, ettei Nokian kehitysmenoja olisi tullut aktivoida.

bottom of page