top of page

Moniavioisuus olisi hieno asia Suomessakin - uusinta

Tapasin joulukuussa 2011 120-vuotiaan masai-ukon, jolla on 170 lasta. Lapset on tehty 12 vaimon kanssa. Vaimoista neljä on kuollut. Nuorimman, 12 vuotiaan, kanssa yritetään saada vielä lisää lapsia.


Mieskuntoaan ukko pitää yllään juomalla joka aamu vuohen verta. Vereen hän sekoittaa kookosöljyä ja puun juurista tehtyä jauhetta. Hän ei käytä suolaa, sokeria eikä vettä lainkaan.

Kaksi ukkoa: Toisella 170 lasta, toisella kolme

Ukko lapsineen asuu perhekommuunissa, jossa asuvat myös lasten lapset. Osalla pojista on omat moniavioisuutensa ja lapsensa. Perheessä asuu yhteensä 350 ihmistä. Heitä varten on tehty oma koulu, jonka rakentamisen ja kalustamisen kanadalainen aviopari Sheri ja Ian Federman on rahoittanut. Koulu muistuttaa paljon 1950-luvun Suomen kyläkouluja liitutauluineen ja pulpetteineen.

Masaiukon jälkikasvun koulu oli kuin 1950-luvun suomalainen kyläkoulu

Perhe elää luontoistaloudessa paimentolaisina. Kotipihalla on satoja vuohia, joista saadaan peruselanto. Vuohien ja niiden tuottaman lannan myötä kaikkialla pörräsi miljoonia kärpäsiä.

Tämä kirjoitus on julkaistu Iltalehdessä 5.1.2012. Iltalehti poisti kaikki blogini, eikä tätä löydy WayBackMachinen arkistosta. Arkistoissani oli Iltalehden pdf-tallenne, josta palautin sen Word´in kautta blogiksi. Huom! Kirjoitus on kirjoitettu matkan jälkeen kieli poskella.

Tulin murtaneeksi yhden kliseen surkeasti voivista kärpästen vaivaamista afrikkalaislapsista. Kärpäset olivat yhtä lailla minun kimpussani.


Vielä toukokuussa olisin sanonut, että onpa naisen aseman kannalta paska kulttuuri. Kuvottavaa, naista halventavaa, nuoriin tyttöihin kohdistuvaa pedofiliaa, lapsiäitiyttä, ihmiskauppaa. Kesällä Suomessa tuli voimaan laki, joka käytännössä kieltää kulttuureihin kohdistuvan arvostelun. Koska olin Afrikassa reppumatkalla, oli minulla ilmeisesti oikeus siellä arvioida moniavioisuutta paskakulttuurina, koska Suomen oikeuslaitos ei pystyne syyttämään ulkomailla tehdystä ajatusrikoksesta.


Kaikki kulttuurit ovat hienoja ja samanarvoisia. Vain suomalaista kulttuuria voi haukkua syyllistymättä kansanryhmään kohdistuvaan kiihottamiseen, rasismiin ja vihakirjoituksiin. Siksi aivopesin kotimatkalla Suomeen itseni ja kirjoitan tämän jutun ajattelemalla, että vihreät nuoret ovat oikeassa: moniavioisuus eli hienosti sanottuna lukumääräneutraali avioliitto on hieno asia, joka meille pitää saada heti sen jälkeen kun sukupuolineutraali avioliitto on ensin toteutettu.


Moniavioisuuden edut


Moniavioisuudesta yhteiskunta hyötyy monella tavalla. Uuden rakkauden tullessa miehen tai naisen elämään, ei tarvitse ottaa avioeroa, riittää että ottaa uuden vaimon tai miehen. Suomessa moniavioisuus toteutetaan tasa-arvoisesti, jolloin naisilla on oikeus moneen aviomieheen. Näin Suomesta vähenevät radikaalisti yksinhuoltajat, avioerolapset ja oikeudenkäynnit lasten oikeuksista vanhempiinsa. Tasa-arvon nimissä myös homot ja lesbot saavat oikeuden moneen aviopuolisoon.


Uudet vaimot pitävät miehen nuorena, jolloin suomalaiset miehetkin eläisivät jatkossa satavuotiaiksi. He voisivat työskennellä niin kauan kuin lapsilykkyä riittää, joten ei tarvitse maksaa eläkkeitä.


Kun tytöt naitetaan vanhoille ukoille jo 12 vuotiaana, säästetään paljon tyttöjen koulutusmenoissa. Eivät tytöt tarvitse koulutusta, riittää että he tietävät miten lapsia saadaan hankituksi lisää. Eikä sitäkään tarvitse tietää. Masaikulttuurissa nämä vielä pikkutytöt käydään avaamassa kylän lihavimman matamin toimesta peukalolla tai puukepillä ennen hääyötä. Näin onnellinen aviomies voi heti päästä väkivaltaa käyttämättä avioliiton onnen satamaan hääyönään.


Afrikassa monet miehet jäävät ilman naista kun toisilla vaimoja voi olla kymmenenkin. Tämä saattaa olla yksi syy raiskausten yleisyyteen Afrikassa. Ongelma poistuu helposti sillä, että ylimääräiset nuoret miehet tuodaan Eurooppaan. Kun täällä naisten tasa-arvo on voimissaan, moniavioisuus koskisi meillä myös naisia. Yksi nainen voisi ottaa kymmenen miestä tai kolme naista yhdessä vaikka kahdeksan miestä. Kun suomalaiset (vihreät) naiset ottaisivat moniaviopuolisoikseen afrikkalaisia miehiä, ei miesten ylimäärää olisi. Se vähentäisi kummasti myös raiskausongelmaa Afrikassa. Ja Suomessa rasismi vähenisi, kun tänne tultaisiin rakkauden perässä.


Puumanaiset ottaisivat mielellään afrikkalaisia nuorukaisia puolisoikseen. Viranomaisilta loppuisi pohdinta, mikä on lumeavioliitto ja mikä ei. Kirkot saisivat töitä, kun aina olisi joku ovella kolkuttamassa vihille. Juhlien järjestäjien työmäärä lisääntyisi, kun olisi alati häitä, ristiäisiä ja rippijuhlia. Eurooppa ei näivettyisi ja suomalainen sisäsiittoinen kansa saisi uutta verta.

Vaimot eivät ole kavereita, eivätkä sisaruksetkaan


Toisin kuin Euroopassa luullaan, vaimot eivät yhdessä ahkeroi suurperheensä eteen. Päinvastoin. Kun vaimot ovat eri-ikäisiä, he ovat enemmänkin toistensa vihollisia. Masaiukot ottavat vanhoihin kyllästyttyään elämäänsä sulostuttamaan 12 vuotiaita tyttöjä, joita he ostavat vuohilla ja lehmillä tyttöjen isiltä.


Moniavioisuus Afrikassa ei kosketa pelkästään masaiheimoa, vaan se on monen maan kulttuuria. Suomikin on saanut tästä kulttuurista esimakua. Somaliäideistä puolet on Suomessa yksinhuoltajia. Osa huoltajuudesta perustuu sosiaaliturvarahan lisäämiseen, osassa kyse on moniavioisuudesta. Suomessa vaimojen eripuraisuus on onnistuttu poistamaan sillä, että jokainen äiti lapsineen saa oman asunnon ja isä vielä omansa. Näin Suomi on jo käytännössä hyväksynyt moniavioisuuden, enää tarvitaan laki, joka vahvistaa tämän hienon kulttuuriperinnön lisäämisen Suomessa myös muille kuin uskonnon kautta moniavioisuuden toteuttaville.


Perheonnea moniavioisuudessa


Selvitin yhden masaiukon perheonnea matkani aikana. Selvityksen antanut nainen kertoi, että he pitävät sisarinaan ja veljinään vain samasta äidistä tulleet sisarukset. Isän muitten vaimojen lapset ovat heille yhdentekeviä.


Masaiukko kakkosella on seitsemän vaimoa ja yhteensä 38 lasta. Tiedot antaneen naisen äidillä on kuusi lasta, joiden elämänkohtalo on tässä:

  • sisar J, kaksi lasta miehelle, jolle hän oli kuudes vaimo, karkasi väkivaltaisen jaalkoholisoituneen miehen kotoa, kun poliisit yrittivät palauttaa häntä vaimoksi, hän myrkytti itsensä jollain kasveista saatavalla myrkyllä niin, että hän lihoi muodottomaksi ja olisi tappanut itsensä, jos olisi joutunut takaisin. Viranomaiset eivät palauttaneet vaimoa kotiinsa.

  • sisar M, kahdeksan lasta. Miehellä kolmantena vaimona nyt 14 vuotias tyttö, jonka hän ostitytön ollessa 12 vuotias. Kun kysyin M:ltä, miten hän sietää tilanteen, oli vastaus, minne hän menisi.

  • sisar Z, neljä lasta miehelle, jolla neljä vaimoa. Mies väkivaltainen ja raiskannut useitakylässä asuvia naisia. Z karkasi omien lastensa kanssa, ja asuu kaukana kotikylästään piilossa sisaruksiltaankin, koska pelkää palauttamista moniaviovaimoksi

  • veli J, yksi vaimo, kuusi lasta

  • veli Z, ei vaimoa

  • nuorin veljistä, 16-vuotias, ei vielä vaimoa.

Perheen tilanne osoittaa, että moniavioisuuskulttuuri on vaikeuksissa Afrikassa. Kun tyttöjä on koulutettu, he eivät enää suostu moniavioisuuteen. Nuoria, koulutettuja, ilman työtä olevia miehiä on aivan liikaa, mikä näkyy maahanmuuttotulvana Euroopassa. Tapaamani miehet sanoivat, ettei heillä ole varaa moniavioisuuteen, koska tyttöjen koulutus maksaisi, eikä kaupunkityöllä pysty elättämään isoja perheitä kuten paimentolaiskulttuurissa vielä voidaan.


Kuvat vasemmalta>oikealle; ylhäältä>alas: 1 Häävieraana masai-häissä - morsian takapenkillä, edessä morsiusneito; 2 häävieraat tulossa juhlapaikalle; 3 masaiukon tiehaaran maamerkki, vieressä kasvattityttöni ja tulkkini; 4 modernia aikaa kylässä osoittavat polkupyörä ja mopo; 5 perhe elää vuohista, 6 masaikoululuokka takaa


Suomen hyvien ihmisten tuleekin olla huolissaan hienon kulttuurin vaikeuksista. Meidän tulee kehitysapurahoilla rakentaa Afrikkaan isompia asuntoja, joihin moniavioiset perheet voivat asettua asumaan. Meidän tulee rakentaa monisiipisiä asuntoja vaimoille kuten Arto Paasilinna kuvaa kirjassaan Onnellinen mies. Ja meidän tulee ottaa yhä enemmän moniavioisia perheitä Suomeen asumaan, jotta kulttuurin tulevaisuus voidaan turvata. Ja tyttöjen koulutusprojektit Afrikassa pitää lopettaa, jotta he edelleen suostuisivat 12 vuotiaina vaimoiksi.


Moniavioisuuden valmistelu


Oikeusministeriön tulee heti aloittaa moniavioisuuslain valmistelu Suomessa, koska lailla on suuria vaikutuksia tietojärjestelmiin. Kun erilaisten ajoneuvorekisterien rakentaminen kestää yli 10 vuottakin Suomessa, olisivat järjestelmät kunnossa kun tämä perheonnellisuuden huipentava laki saadaan eduskunnassa hyväksyttyä. Esimerkiksi väestörekisterikeskuksen järjestelmät joutuvat remonttiin tilanteessa, jossa usealla vaimolla voi olla usea aviopuoliso. Entä jos yhdestä halutaan erota, tai yksi haluaa erota yhdestä, mutta haluaa jatkaa onnellista perhe-elämää muitten kanssa ja muut taas haluavat pitää kaikista vaimoista ja miehistä kiinni. Tarvitaan nettilomakkeita, joissa voidaan kruksata kenen kanssa ollaan aviossa ja kenestä erotaan. Paperilomakkeiden tekeminen uudessa tilanteessa tulee olemaan haastavaa.


***

Aloin etsiä juttua arkistoistani, koska YLE valehteli päin naamaa Suomen kehitysavun määrästä.

Aina YLE löytää ”asiantuntijan”, joka valehtelee suomalaisille agendan mukaisesti. Suomen kehitysapu oli vuonna 2015 1161 miljoonaa €, seuraavana vuonna 956 M (vähennys 17,6 %). Tänä vuonna kehitysapuun on budjetoitu 1245 miljoonaa €. Hyvin on apu onnistunut: Afrikan väestö on 5 vuodessa kasvanut vain 200 miljoonaa.


Comments


bottom of page