top of page

Kyläyhteisöt ja nanokorporaatiot

Ajatukset pienyrittäjyyden kehittämisestä ja Internetistä loksahtivat kohdalleen, kun Vahtera tutustui DI, FT Kaisa Kautto-Koivulan kautta nanokorporaatioihin. Ajatusten mausteena ovat Vahteran 1950-luvun muistelmakirjan tunnelmat Hiidestä.


Kirjoitus julkaistu 2006 Tilisanomat-lehdessä */2006 ns. kainalojuttuna osana Maailmanparantaja-haastattelua. Kirjoituksen lopussa kommentit 2024.


Uudessa työelämässä ihmiset ja kylät verkostoituvat. Kylä voi olla pieni Hiiden kylä, mutta se voi olla ihmisten verkosto maakunnassa, Suomessa, lähialueillamme ja koko maailmassa. Tarvitaan yhteiskunnallisia ponnisteluja, jotta saisimme ensin perusedellytykset uusille yrityksille, ja sen jälkeen paljon pioneerityötä kuten aina, kun aidosti muutetaan maailmaa. Taloudellisesti pärjäämme ehkä nykyistä huonommin, mutta ihmisten elämä on onnellisempaa ja hyvinvointi jakaantuu tasaisemmin. Niukkuus, vaikeudet ja rosoisuus ovat hyvän elämän suola. Mammona ilman ponnisteluja ja elämän tarkoitusta ei tee ketään onnelliseksi. Inhimilliseen hyvään elämään kuuluvat vastuu omasta ja lähimmäisten elämästä sekä yritteliäisyys.


Uudet pienyritykset (nanokorporaatiot) voivat toimia samassa työhuoneessa tai hajallaan langattoman Internetin yhdistämänä. Kirjanpitäjä hoitaa taloushallinnon, tilintarkastaja verot, IT-asiantuntija laitteet, copywriter markkinoinnin, joka suurelta osin toimii suusta suuhun menetelmällä, sosiaalisten verkostojen kautta. Samoissa tiloissa on kunnan autonkuljettaja, joka hoitaa niin kunta- kuin koulukyydit ja yrittäjäverkoston työajot. Autoa vuokrataan myös yrittäjille. Hieroja hoitaa kyläläisten selkävaivat ja siivooja pitää paikat puhtaana. Asiakkaina ovat oma verkosto, kyläyhteisö ja omat kollegat.


Kirjanpitäjä voi omien asiakkaidensa lisäksi olla toisen kirjanpitäjän varajärjestely ja kolmannen asiantuntija-apu. Verkostolla voi olla käytössään juristi, joka toimii Suomen toisella laidalla omassa verkostotilassaan ja Länsi-Savosta käsin toimiva vakuutusasiantuntija. Virossa oleva nanokorporaatio voi toimia vientiasioiden avustajana, toinen työvoimavälittäjänä.

Verkostoitujen pienyritysten avulla asiakas saa huolenpitoa ja palvelua, mutta maksaa vain tarvitsemastaan. Palvelu näyttää tulevan yhdestä luukusta. Nanokorporaatio pystyy tuottamaan asiakkaalle monipuoliseen osaamiseen perustuvan yksilöllisen palvelun.


Kukaan verkostossa ei ole palkansaajana, vaikka asiakkaalle verkosto näyttää yhdeltä, yhteen hiileen puhaltavalta yritykseltä, joka on pienten osakeyhtiöiden verkosto.


Nanokorporaatioverkoston toimivuus edellyttää asiakaspalveluhalukkuutta, toimivaa internet-palvelua, merkittävästi nykyistä yksinkertaisempaa byrokratiaa ja verotusta, verkostomaista kirjanpitoa sekä ennen kaikkea luottamusta siihen, että jokainen hoitaa hommansa. Löyhä verkostoituminen ei riitä. Tarvitaan yhteinen missio, johon kaikki sitoutuvat. Kukaan ei saa ahnehtia rahaa, vaan jokainen saa tulonsa, kun sitä on tullakseen.


Kun toimeen tartutaan, tällaisia nanokorporaatioita voisi vuonna 2015 olla Suomessa puoli miljoonaa ja suurempia yrityksiä nykyinen määrä, 100 000.


Pauli Vahtera


2024:

Unelmani kyläyhteisöjen paluusta internetin avulla ei ole toteutunut: siitä ei ole näkyvissä mitään merkkejä.


Olin siirtynyt pois netin kehittämistoiminnoista maailmanmatkaajaksi, joten verkostoni paremman maailman puolesta pikku hiljaa hupeni. Perustamaani Facebook-ryhmään oli tullut mukaan yhden käden sormin laskettava määrä kiinnostuneita.


2015 kirjoitin turhautuneena Facebook-kommentin:

"”Kun toimeen tartutaan, tällaisia nanokorporaatioita voisi vuonna 2015 olla Suomessa puoli miljoonaa ja suurempia yrityksiä nykyinen määrä, 100.000.”

 

Vuodet kuluvat nopeasti ja nyt on 2015. Kaikki ovat yksinyrittäjien puolella juhlapuheissa, mutta tosiasiassa toimivat vastaan. Toivottavasti tietämättömyyttään. Sillä sen puutteen voi aina korjata. SDP hallituspuolueena esittää alv-velvollisuuden rajan nostamista 8500 eurosta 10.000 euroon. Nykyinen raja on ollut voimassa arvonlisäverolain alusta saakka eli yli 20 vuotta. Se on suoranaista yrittäjien pilkkaamista. (Sittemmin raja on nostettu 15.000 euroon, pilkkaamista sekin on.)

 

Suomen Yrittäjät on omia jäseniään vastaan. He vastustavat alarajan nostamista 50.000 euroon mukamas kilpailuneutraliteetin säilyttämiseksi. Hekään eivät ymmärrä, ettei yksin toimiva kilpaile kenenkään kanssa. He eivät ymmärrä, että yksinyrittäjän byrokratia puolittuu uudistuksen myötä. Sen jälkeen kuka tahansa voi alkaa yrittäjäksi. Tiliote kelpaa kirjanpidoksi ja kerran vuodessa tehdään sen perusteella veroilmoitus."


Nanokorporaatio-sana oli epäonnistunut. Parempi nimi saattaisi olla nanoyritys tai nanoyhteisö. Nanoyritys voisi olla nykymääritelmin yksinyrittäjä tai pienemmästä päästä mikroyritys, jossa toimii pari-kolme henkilöä.

bottom of page