top of page

Kunnat kuntoon


Kansan Uutiset (KU) on löytänyt kirjarovioita valmistellessaan vuonna 2014 julkaistun kirjan ”Kunnat kuntoon”, joka oli ajatuspaja Suomen Perustan kustantama 12 eri kirjoittajan omien mielipiteiden kokoelma. Olin yksi kirjoittajista. Kirja ei ilmestyessään kiinnostanut juuri ketään. On siis hienoa, että seitsemän vuoden jälkeen sen on löytänyt yksi lukija.


Vasemmistoliiton helpot ratkaisut


Paavo Arhinmäen (kansanedustaja, entinen ministeri, vas) mielestä valtion ei tarvitse maksaa velkoja takaisin. Hän tarkoittanee myös, ettei kuntienkaan tarvitse maksaa. Nykyisessä hallituksessa vasemmistoliitto on jo korottanut polttoaineveroja. Ministeri Saramo haluaa korottaa yrittäjien veroja, vaikka he maksavat jo nyt veroja enemmän kuin palkansaajat samansuuruisista tuloista.


Vasemmistoliitto on aina ollut innokas julkisten menojen kasvattaja, muun muassa Suomelle miljardeja euroja vuodessa maksavan humanitäärisen maahanmuuton innokas tukija muun vihervasemmiston ohella. Vasemmistoliitolle ei tämäkään maailmanparannus ole riittänyt ja siksi se kannattaa intohimoisesti EU:n elvytysrahaston kautta tapahtuvaa Suomen miljardien eurojen lisävelkaantumista.


Kun ei rahat riitä


Vasemmistolaisuus tänään on aivan muuta kuin muutama vuosikymmen sitten. Vielä 1960-luvulla kaikki suomalaiset halusivat ottaa vastuun omasta elämästään tekemällä työtä ja tyytymällä elintasoon, jonka itse hankki. Tyytyminen on vaatimaton sana kuvaamaan positiivista elämänuskoa, joka kaikilla, myös raskaita töitä tehneillä duunareilla silloin oli.


Tänään kaikkien ulkomailta tulleita myöten tulee saada vastikkeeton elatus ja hyvät ilmaiset asunnot. Ajatus on kaunis, mutta missään ei sellaisia rahoja ole. Velat on maksettava ja nähdään vielä päivä, jolloin julkisen velan korot ja velanhoitokustannukset ylittävät 10 miljardin euron määrän vuodessa.


Vasta kansantalouden romahduksen jälkeen otetaan lusikka kauniiseen käteen ja aletaan pohtimaan, mikä on tarpeellista julkisen sektorin toimintaa. Silloin tämä 2014 julkaistun kirjan oma osuuteni tullaan lukemaan huolellisesti.


Kirjoituksesta en tänään muuttaisi muuta kuin luvut ajan tasalle ja lisäisin 7 vuoden aikana tulleet uudet turhat rahankäytöt. Kirjassa käytetyt luvut ovat vuodelta 2012.

  • Kuntien lainakanta oli 12,3 miljardia € vuonna 2012, kuntayhtymien 2,7 mrd, yhteensä 15 miljardia euroa.

  • 2019 kuntien lainakanta 18,4 mrd € ja kuntayhtymien 4,6 mrd €, yhteensä 23 mrd €

  • Kuntien verotulot 2012 olivat 19,3 mrd, vuonna 2019 22,9 mrd

  • Valtionosuudet kunnille olivat 2012 8,1 mrd, vuonna 2019 8,6 mrd € eli vaikka kuntien velvollisuudet ovat lisääntyneet, valtionosuuksia ei ole lisätty kuin hieman. Leikkauksista ei kuitenkaan voi puhua.

  • Valtion velka 2012 oli 84 miljardia euroa, viime vuoden lopussa 119 miljardia euroa.

Kuka vihaa lapsiaan niin paljon, että haluaa oman yli varojen elämisensä ja koko maailman parantamisensa rahoittaa tulevien sukupolvien elämän edellytykset tuhoamalla.


KU: Kylmää kättä kunnan työntekijöille


KU: Hyvää ei olisi luvassa myöskään kuntien työntekijöille. Heitä perussuomalaisessa kunnassa kohdeltaisiin näin:

– Kuntien ja valtion työntekijöiden lomarahat poistetaan.

PV: Monissa yrityksissä lomarahoja ei enää makseta. Lomarahojen poisto on solidaarisin tapa vaikuttaa kuntien liian suuriksi kasvaneisiin henkilöstömenoihin.

– Kuntien ja valtion työntekijöiden lomaoikeuksia vähennetään.

PV: Kuntien ja valtion työntekijöiden kesälomat ovat melkein 8 viikkoa, yksityissektorilla 5 viikkoa.

– Julkisia virkoja vähennetään kovalla kädellä.

PV: Suomen julkinen sektori on kasvanut aivan liian suureksi. Valtion velkaantumisen taittamiseksi sektoria on pienennettävä. Samalla vapautuu suomalaista työvoimaa yksityissektorille, ja työvoiman tuontia ulkomailta voidaan merkittävästi vähentää. Tämä kaikki vähentää olennaisesti valtion ja kuntien velkaantumista.

– Kuntien palkankorotukset jäädytetään useammaksi vuodeksi.

Palkkataso vuonna 2019

Kuntasektorin palkat ovat hyvät, valtiolla palkat ovat Suomen parhaat. Yksityissektorilla henkilöstömenoja joudutaan hallitsemaan työntekijöitä vähentämällä. Siihen ei julkisella sektorilla juurikaan pystytä. Silloin on solidaarista palkkojen jäädyttäminen.

KU: ”Kylmää kyytiä saisivat siis opettajat, hoitajat, lääkärit, kirjastonhoitajat, bussinkuljettajat, kunnossapitotyöntekijät ja muut hyvinvointipalvelujen tuottajat.”

PV: Kylmää kyytiä saa hallintohenkilökunta, ei suorittava henkilökunta. Esimerkiksi kouluissa hallintohenkilökunnan määrä on moninkertaistunut viime vuosikymmenten aikana.


PV: Vasemmistoliitto yhdessä isojen kuntapuolueiden joukossa ovat olleet lopettamassa monta koulua ja samalla tuhonneet parhaan mahdollisuuden elää isojen kaupunkien ulkopuolella. Oma kansakouluni Hiiden koulu (Salossa) lopetetaan tänä vuonna. Kesämökkikuntani Ristiinan lukio samoin. Kun päättäjien ymmärrys on mitä on, ei viedä pelkästään välipalat lasten suusta, vaan myös heille kaikkein tärkein: koulu. Vain sen takia, että yksi virkamies voisi pyörittää edelleen papereitaan. Ristiinassa lukion lopettamisesta on laskettu saatavan 60.000 euron säästö. Sillä ei makseta edes yhden virkamiehen palkkaa, sosiaalikuluja ja työpaikkakuluja vuodessa. Mikkelin kaupunkikonsernin palkkalistoilla on 4300 työntekijää. Onko heistä jokainen välttämättömämpi kuin lukio ristiinalaisille nuorille?


Tarjolla lapsille ja nuorille


KU: ”Muun muassa tätä olisi tarjolla lapsille ja nuorille, jos perussuomalaisten visio toteutuisi:

– Julkisia tukia harrastetoimintaan karsitaan kovalla kädellä.

– Julkista päivähoito-oikeutta ei ole perheillä, joissa molemmat tai jompikumpi vanhemmista on kotona.

– Yksin sosiaaliturvan varassa elävien nuorten oikeus omaan asuntoon poistetaan, ja heille tulee mahdollisuus elää useamman nuoren yhteisasunnossa."


PV: Niin. Paljon on tarjolla, jos hankkii sen omalla työllään ansaituilla rahoilla. Nyt 18-vuotias voi lähteä kotoaan ”itsenäistymään” omaan kunnan maksamaan vuokra-asuntoon, vaikka ei tekisi mitään, ei edes opiskelisi. Asunto on suurempi kuin aiemman sukupolven monilapsisen perheen asunto. Itse tulin Helsinkiin töihin 1970 ja asuin alivuokralaisena toisen pojan kanssa jaetussa huoneessa. No silloin Suomella ei ollut velkaa. Tänään ilmainen asuminen maksetaan tulevien sukupolvien rahoista. Ovatko tämän päivän nuoret niin paljon parempia ihmisarvoltaan kuin heidän vanhempansa, että heille kuuluu kaikki – ilmaiseksi ja velaksi. Opiskelija-asunnotkaan eivät enää kelpaa, oma vuokratuettu yksiö se vähintään pitää olla.


KU: ”Vaahteran mielestä heiltä (vuokralla asuvilta nuorilta) pitäisi siis ottaa asunto pois, jos he joutuisivat hakemaan esimerkiksi työttömyyskorvausta.”


PV: Noinkin luovasti voidaan tulkita toisten ajatuksia. Kunpa sosialismia kannattavat edes joskus käyttäisivät luovuutensa vastuun ottamiseen omasta elämästä.


Miksi esimerkiksi sauvakävelyä, polkupyöräilyn opettelemista ja jopa kävelytavan muuttamista pitää harrastaa verorahoilla? (Esimerkiksi 33.000 eurolla Trafin rahoittama Dallaus for dummies-hanke auttaa etsimään ”oman kävelytyylin”.)


Luetun ymmärtämisen vaikeus


KU toteaa, että ”Kirja on kuusi vuotta vanha, mutta siinä esitettyjä näkemyksiä ei ole peruttu.” Hyviä ajatuksia ei ole mitään syytä perua – ne ovat edelleen hyviä. Eikä kukaan voi minun puolestani perua mitään. En niitä muuta, vaikka keskitysleirille Siperiaan vietäisiin. Enkä ole ehdolla mihinkään, joten ihan turha minua on ottaa mukaan kuntavaalikeskusteluun.


Kirjoittajan luetun ymmärtäminen ei ole ollut parhaimmillaan. Etenkään isoissa asioissa, mutta myös pienissä. Pitkässä esimerkkiluettelossani on mainittu koulun kerhojen kunnallinen välipala, mikä on aivan eri asia kuin kouluruokailun tarjoaminen. Tämän KU nosti jutun otsikkoon väittämällä: ”Perussuomalaisten kunta: aamupala pois koululaisilta”.


Kommunistienkin olisi hyvä miettiä, miten suomalaiset lapset pärjäsivät 1950- ja 60-luvuilla kun he saivat vaatimattoman, mutta ravitsevan kouluruoan, eikä mitään verorahoilla tuettua harrastustoimintaa kirjastoja lukuunottamatta ollut. Onko todellakin niin, että verorahoilla on maksettava kaikki kiva yhteiskunnassa. Aivan kuin elettäisiin jo kommunismissa – no nyky-Suomi on vasta sosialismia.


Kansan Uutiset paraskin neuvomaan


Vasemmistoliitto syntyi Euroopan kommunismin raunioille. Suomessa kommunistit olivat tehneet niin taloudellisen kuin henkisen konkurssin. Rahallista apua ei Neuvostoliitosta enää saanut. Puolue luotiin vuonna 1990 Suomen Kansan Demokraattisen Liiton ja Suomen Kommunistisen Puolueen pohjalle. Kyseisen vuoden lopulla myös Demokraattisen Vaihtoehdon kansanedustajat liittyivät puolueeseen. SKDL oli eräänlainen kommunistien peitejärjestö.


Kansandemokratiat ovat jättäneet maailmanhistoriaan karmeaa jälkeä. Niiden esi-isä Neuvostoliitto tappoi suurimpien arvioiden mukaan 60-70 miljoonaa omaa kansalaistaan suoraan tappamalla ja työleireillä näännyttämällä. Maailmassa ei ole koskaan ollut yhtään onnistunutta kansandemokratiaa. Muunlaisia esimerkkejä on ollut ja on edelleen: Pohjois-Korea, Venezuela, Kuuba. Kiina on noussut jaloilleen vasta ottamalla kapitalismin avukseen. Jollain tavalla nykyään pärjää Vietnam. Euroopassa surkeita kommunistisia valtioita riitti II maailmansodan jälkeen (DDR, Albania, Romania etujoukoissa). Suomalaiset matkustivat kommunismia ihailemaan Leningradiin ja Tallinnaan. Neuvostoliiton vientituotteena kommunismi levisi myös Afrikkaan: Mosambik, Kongo (dem), Somalia, Angola. Neuvostoliitto ei aseillaan onnistunut takaamaan edes Afganistanin kommunismia.


Kunnat kuntoon-kirja ei ole perussuomalaisten manifesti


Vastaan omasta tekstistäni. Ja olen sen sisällöstä edelleen samaa mieltä. Tämän päivän menoon sovitettuna kirjoitukseni on liian vaatimaton – enemmän korjausliikkeitä tullaan tarvitsemaan. Olen kirjoittanut sen itsenäisenä ajattelijana vain sydäntäni kuunnellen. Minkään puolueen agenda se ei ole – vielä. Kun Suomi romahtaa, kirjoitukseni tulee ajankohtaiseksi evästykseksi heille, jotka joutuvat maamme rotkosta nostamaan. Siitä riippumatta, mitkä puolueet ovat hallituksessa ja etenkin, jos meillä on virkamies- tai asiantuntijahallitus.


Minulla ei ole ollut koskaan missään puolueessa asemaa vaikuttaa mihinkään. Vantaan valtuustossa neljä vuotta oleminen on turhauttavinta, mitä elämässäni olen kokenut. Valtuutetulla ei ole minkäänlaista valtaa mihinkään ainakaan suurissa kunnissa. Kaikki on sovittu kun asia tulee valtuustoon päätettäväksi. Nappia painoivat niin Kansan Uutisia lukeva Saramo kuin kokoomus- ja demarivaltuutetut kuuliaisesti annettujen ohjeiden mukaan.


Se Suomelle merkityksellinen, mitä olen elämässäni saanut aikaan on perustunut puhtaasti työkokemukseen perustuvaan osaamiseen ja tietoon (kuten tositteeton tiliote ja internetissä pidettävän taloushallinnon säännökset).


Kaikki puolueet ja virkakoneisto järjestöjen tuella ovat torpanneet mm. 15 vuotta ajamani arvonlisäverovelvollisuuden rajan korottamisen eurooppalaiselle tasolle, joka mahdollistaisi yksinyrittäjän itsensä elättämisen omalla työllään puolta nykyistä pienemmällä byrokratialla. Ostovoimakorjattu raja on 13 Euroopaan yhteisön alueen maassa yli 60.000 euroa (Suomessa tämän vuoden alusta 15.000 euroa). Paras työllistämisen keino jätetään käyttämättä. Sen sijaan puututaan mm. eläkeputkeen, jonka poistaminen ei tuo Suomeen yhtään työpaikkaa.


Comments


bottom of page