top of page

Kehitysapua kangaspuilla

Iso virhe kehitysavussa on se, että tärkeintä on jakaa rahaa. Sillä, onko rahanjaolla mitään vaikutusta mihinkään ei ole merkitystä.


Kirjoitin jutun äitini kutomista räsymatoista. Se kirvoitti Namibiassa kehitysaputöissä olleen ystäväni lähettämään minulle ottamiaan valokuvia kangaspuista, jotka maahan oli kuljetettu Suomesta asti.


Räsymatot eivät kuulu afrikkalaiseen kulttuuriin. Siellä on niin lämmintä, ettei perheessä tarvita juurikaan vaatteita, jotka elinkaarensa lopussa päätyisivät matonkuteiksi. Kun asutaan savimajoissa, ei niissä voida käyttää maalattialla mattoja.


Kun ei ymmärretä paikallista kulttuuria ja on kiimankaltainen pakko auttaa, lähetetään sitä, mikä on Suomessa perinteistä. Niinpä neljät kangaspuut. Ja tarvitaan tilat, jotka Suomi rahoitti. Ja tila tarvitsee johtajan, jolle rakennetaan johtajan puitteet. Kaikki suomalaisella rahalla.


Turhat tilat ovat hulppeat. On keittiö, on sähköliesi, on kaapisto, on jopa kassakone (miksi). Sähköliesi painaa niin paljon, ettei sitä ole vielä kuvanottohetkellä varastettu. Kuka sitäkin tarvitsee, koska afrikkalaisilla on kotonaan kivistä ulos rakennetut hiillokset. Tuskin niiden käyttäjät osaavat sähköliettä käyttää.


Kaunis ja naiivi ajatus on ollut, että luodaan ympäristö, jossa voidaan kutoa mattoja ja tehdä vaatteita myytäväksi – siksi kassakone. Missä kankaat, missä matonkuteet, missä tarvikkeet? Ei mitään. Ei edes johtajaa paikalla.


Lopputulos tuttu jo Valmetin kehitysaputraktoreista


Kuvissa ne ovat – suomalaiset kangaspuut. Käyttämättöminä ja hyljättyinä. Samaan tilaan tuodut kehitysapuompelukoneet on varastettu. Minne viety, koska ne vaativat sähköä toimiakseen. Myytäväksi tietenkin.


Kuva (vas) Johtajalle tullut kiire

Kuva (kesk) Suomalaiset kangaspuut, käyttämättöminä

Kuva (oik) Nyt tarvittaisiin Berttaa loimittamaan langat


Lukijapalaute: Sain palautteen, että joku organisaatio yritti tiloissa uudelleen kudotuttaa mattoja, ym käsitöitä, ei onnistunut sekään. Suomalaiset eivät hevin luovuta. Talosta tuli nuorten kokoontumispaikka: pihassa pidettiin missikilpailuja ym. Sisällä sitten taidettiin tehdä uusia namibialaisia

Comments


bottom of page