top of page

Ei ollut libanonilainen espoolaismies

MTV julkaisi 26.5.23 uutisen libanonilaismiehestä, joka perheineen asui Libanonissa vv 2006-2011 ja nosti samaan aikaan sosiaalituet Suomesta. Törkeä petos vanhenee 20 vuodessa, koska siitä on tuomittava vankeuteen vähintään neljäksi kuukaudeksi ja enintään neljäksi vuodeksi. Libanonilaismies sai 9 kuukauden ehdollisen tuomion. Uutisesta ei ilmene, miten juttu on tullut esille yli 10 vuoden jälkeen.

Petos oli kannattava. Mies määrättiin korvaamaan Kelalle yli 12.000 euroa. Kela maksoi perusteettomia tukia yli 48.000 euroa.


Huvittava näkemys Kelan asiantuntijalla: miehelle maksettiin todellisuudessa enemmän liikamaksuja. ”Asia oli kuitenkin päätetty jättää oikaisematta, sillä oikaisu olisi koitunut miehen vahingoksi”.


Lapsilisien osuus petoksesta on ollut noin 20.000 euroa (viime vuoden maksuilla). Viiden hengen asunnon asumistuki 5 vuoden aikana on ollut noin 48.000 euroa. Jos mies sai asumistukea, ei hänellä ole voinut olla juurikaan ansiotuloja. Perhe on saanut sen takia ainakin toimeentulotukea, ilmeisesti mies myös työttömyyskorvausta. Mitenkä Kela on laskenut perusteettomien tukien määrän?


Perhe oli muuttanut kotimaahansa viimeistään alkuvuodesta 2006. Myös mies asui Libanonissa suurimman osan ajasta.


MTV:n uutinen on toimitettu huonosti. Siitä ei käy ilmi olennaisia asioita:

  • millä perusteella perhe alun perin tuli Suomeen, olivatko he turvapaikanhakijoita vai tuliko mies työhön

  • jos olivat turvapaikanhakijoita, miten mies voi matkustaa Suomen ja Libanonin väliä edes takaisin säännöllisesti

  • minkä paikkakunnan Kelan ”asiakas” perhe oli (tuomio on annettu Helsingin hovioikeudessa – oikeuskäsittely on maksanut enemmän kuin miehelle määrättiin palautettavaa)

  • missä mies ja perhe asuvat nyt

  • saiko mies karkotuksen ja ikuisen maahantulokiellon Suomeen

  • miksei koulussa/päiväkodissa puututtu siihen, etteivät lapset ole paikalla vuosiin

  • maksoiko mies Suomessa vuokraa asunnosta, josta asumistuki maksetaan

  • oliko asunto pimeästi vuokrattuna

  • miksei oikeus ole määrännyt koko huijattua tukimäärää palautettavaksi

  • miksei palautettavalle rahalle ole määrätty korkoja.

Libanonissa euron arvo on moninkertainen Suomeen verrattuna. Perhe on elänyt Suomen euroilla siellä ruhtinaallisesti.


Libanon on esimerkki maasta, jollaiseksi Euroopan valtiot tulevat muuttumaan maahanmuuton seurauksena. Siellä asuvista noin 40 % on kristittyjä ja 60 % muslimeja. Libanon oli omassa nuoruudessani kristitty maa. Muutos on ollut nopea maahanmuuton ja suuren syntyvyyden takia. Vuonna 1967, 55 vuotta sitten kristityssä Libanonissa oli 2,2 miljoonaa asukasta – nyt 5,4 miljoonaa.


Libanonissa on 18 eri uskontokuntaa. Maan sisällissota 1975-90 oli paljolti uskonsotaa. Libanonin turvallisuustilanne on viime vuosina ollut vakaa mutta hauras.


Viime vuonna Libanonista tuli Suomeen 7 turvapaikanhakijaa. Yksi sai turvapaikan muulla syyllä. Oleskelulupia haki 166 libanonilaista. 10 sai kielteisen päätöksen, muut saivat jäädä.


Mikä maa, mikä valuutta

Ote Iltalehden blogista 16.6.2017

Maassa asuvista noin kolmannes on kristittyjä ja 5 % ortodokseja. Šiialaisia muslimeja on 30–40 % väestöstä ja sunnimuslimeja noin 25 %. Muita muslimisuuntauksia on vajaa kymmenesosa maassa asuvista. Lisäksi maassa asuu vajaa puoli miljoonaa pakolaista Palestiinasta. Muslimien määrä nousee edelleen nopeasti.

Nuoruuteni QSL-kortti Libanonista

Onko kyseessä Suomi vuonna 2100? Todennäköisesti? Maa on vuoden 2017 Libanon, joka omassa nuoruudessani oli kristitty maa. Muutos on ollut nopea maahanmuuton ja suuren syntyvyyden takia. Vuonna 1967, 50 vuotta sitten Libanonissa oli 2,2 miljoonaa asukasta – nyt 5,9 miljoonaa.


Libanonilainen kertoo kuinka islam tuhosi Libanonin

Libanonilaissyntyinen Brigitte Gabriel kertoo, kuinka islam tuhosi Libanonin: ”Olen kotoisin Libanonista, joka oli aikoinaan Lähi-Idän ainoa maa, jonka väestön enemmistö oli kristittyjä. Olimme avoimia, oikeudenmukaisia, suvaitsevaisia ja monikulttuurisia. Olimme ylpeitä monikulttuurisuudestamme. Politiikkamme oli pitää rajat auki. Toivotimme tervetulleeksi jokaisen, koska halusimme jakaa kaikkien kanssa keskelle arabimaailmaa luomamme länsimaisen yhteiskuntamme.


Muslimit lähettivät lapsiaan opiskelemaan yliopistoihimme, koska yliopistomme olivat arabimaailman parhaat. Valmistumisen jälkeen opiskelijat jäivät työskentelemään maahamme, koska olimme luoneet Lähi-Idän parhaiten toimivan talouden, vaikka meillä ei ollut edes öljyä. Beirutista tuli Lähi-Idän Pariisi.


Libanonin muutos

Valitettavasti tämä alkoi vuosien mittaan muuttua. Libanon itsenäistyi 40-luvun alussa, mutta jo 60- ja 70-luvuille tultaessa kristityistä oli tullut omassa maassaan vähemmistö ja muslimeista enemmistö.


Islamilaisen väestön kasvaessa suvaitsevaisuus alkoi kadota, koska muslimit alkoivat vaatia yhä enemmän oikeuksia, jotka eivät olleet yhteensopivia juutalais-kristillisen arvojärjestelmämme kanssa. Tämä johti ongelmiin. Tilanne pysyi hallinnassa vuoteen 1970 saakka, jolloin Libanoniin alkoi virrata pakolaisia Jordaniasta. Heidät päästettiin maahan, koska meillä oli jo ennestään pakolaisleirejä. Libanon olikin tuohon aikaan ainoa Lähi-Idän maa, joka otti vastaan palestiinalaisia.


Enemmistö tulijoista oli muslimeja. Tulijat liittoutuivat libanonilaisten muslimien kanssa ja julistivat kristityille jihadin. Tavoitteena oli luoda tukikohta, josta käsin taistella Israelia vastaan ja tappaa juutalaiset. Tätä he olivat yrittäneet jo Jordaniassa, mutta olivat epäonnistuneet diktaattorimaisen kuninkaan takia. Nyt he olivat onnistuneet pääsemään Libanoniin, ja käyttäen hyväkseen avoimuuttamme, oikeudenmukaisuuttamme, monikulttuurisuuttamme ja demokratiaamme he pyrkivät kumoamaan demokratiamme.


”Allahu akbar”

Oma 9/11-katastrofini tapahtui vuonna 1975, jolloin radikaalimuslimit räjäyttivät kotimme raunioiksi allahu akbaria huutaen. Ainoa rikokseni oli, että olin kristitty ja asuin kristittyjen kaupungissa. Kysyin vanhemmiltani, miksi he hyökkäsivät kimppuumme, ja isäni selitti minulle, että koska olimme kristittyjä, muslimit pitivät meitä vääräuskoisina ja halusivat tappaa meidät.


Kristittyjä vainottiin. Libanonin sisällissota käynnistyi täysimittaisena sotana sen jälkeen, kun neljä muslimia oli tunkeutunut erääseen kirkkoon jumalanpalveluksen aikana ja alkanut ampua ihmisiä.


Palestiinalaiset ja Libanonin muslimit olivat yhdistäneet voimansa ja muodostaneet arabilibanonilaisen armeijan. Kristittyjä oli alettu surmata joukoittain ja heidän kaupunkejaan vallattiin. Näistä joukkosurmista kerrottiin harvoin läntisissä tiedotusvälineissä, koska valtaosa läntisestä mediasta sijaitsi Länsi-Beirutissa, joka oli Jasser Arafatin valvonnassa.


Vasemmistolaiset kristityt sanoivat heitä tappamaan tulleille muslimeille: ”Te ette voi tappaa meitä. Me olemme marssineet teidän kanssanne, me olemme edustaneet teitä oikeudenkäynneissä, me olemme vaatineet teille oikeuksia. Me olemme teidän puolellanne.” Johon muslimit vastasivat: ”Te ette ole muuta kuin hyödyllisiä idiootteja. Te ette ole yhtään sen kummempia kuin muut kristityt vääräuskoiset.””


Comments


bottom of page