top of page

100 miljoonan euron koronahuijaus?

Päivitetty: 15. kesäk. 2021

Raaputtaa Suomessa minkä tahansa julkisen toiminnan pintaa, löytyy huonoa asioiden hoitoa ja tuhlailua.

Kuva: Papunet.net

Perheenjäsen kävi Latviassa ulkomaalaisena yksityisellä koronatestissä. 35 euroa. Testi, analysointi, englanninkielinen todistus. Suomessa HUS maksaa pelkästä analysoinnista yksityiselle veroparatiisiyhtiölle 60 euroa. Samat testit samoilla ulkomaisissa välineillä. Suomessa voitot satumaiset. Eikä latvialainen yritys toimi tappiolla.


Suomessa koronatestejä on tehty yli 5 miljoonaa. Jos testinottaja saa jokaisesta 20 euron ylimääräisen voiton, on rahaa palanut ylihinnoitteluun 100 miljoonaa euroa. (Lisätty 13.6. klo 15.40 lause:) Positiivisten testitulosten määrä on ollut 2-3 % testatuista, minkä vuoksi varmuuden vuoksi tehtyjen testausten määrä on ollut lähes 5 miljoonaa.


Kela-korvaus kuin tuulivoimatuki – hukkaan heitettyä rahaa


Kuka ja miksi on tehnyt tällaisen päätöksen?

Yksityisessä terveydenhuollossa tehtävästä koronatestistä maksettava Kela-korvaus nousee 1.1.2021. Korvaus on jatkossa 100 euroa. Kela-korvaus yksityisessä terveydenhuollossa tehtävästä koronatestistä nousee tammikuun alussa 56 eurosta 100 euroon.”


Korvaus on siirtynyt suoraan hintoihin. Tuulivoimatuki oli samanlainen huono hallituksen päätös, joka johti mielettömän suuriin korvauksiin, eikä virheellistä päätöstä haluttu/osattu korjata.


Tästäkään asiasta ei puhuta, koska Suomen on vallannut cancel-kulttuuri, jossa kukaan merkittävässä asemassa oleva ei uskalla puhua mitään kansalaisia kohtaan tehtävistä virheistä.


Testauksen hinta

Helsingin Vartiokylässä toimiva 9Lives-yritys tarjoaa Googlessa markkinoiden halvinta koronatestiä 94 eurolla. Tosiasiassa testin hinta on 194 euroa, josta KELA maksaa 100 euroa korvausperusteesta 159 euroa. Jotain kummallista tässä on. Normaalisti kela-korvaus laboratoriotutkimuksista on vain muutama euro sadan euron tutkimuksesta.

Mehiläisen hinnasto

Koronatestauksen hintaa alentaa kela-korvaus puolella. Korvausta ei kuitenkaan saa matkustamisen takia tarvittavaan testiin. Suomessa kelakorvaus testistä on kolme kertaa suurempi kuin Latvian yksityisen yrityksen tekemän testin kokonaishinta. Jossain mättää ja rankasti.


Kun Kela antaa suuren korvauksen se siirtyy suoraan hintoihin. Näin käy kaikessa, missä maksaja on joku muu: vakuutuskorvaukset nostavat autokorjaamojen hintoja, kotitalousvähennys nostaa remonttien ja siivousten hintoja jne.


Matkustamisen korvauskieltoa on helppo kiertää. Kansalainen menee terveyskeskukseen ja valittaa kurkkukipua ja kuumeilua. Näin hän saa ilmaisen testin. Ei kun menoksi. Työmatkustus voidaan piilottaa työterveyshuollon sairausmenoihin, jotka Kela korvaa.


Yksityisen testauksen hinnat vaihtelevat eri maissa paljonkin. Hintaerot eivät johdu testaamisen aiheuttamista kuluista, vaan kyse on puhtaasti helpon voiton tavoittelusta. Rahastetaan pakolla ja pelolla. Kenellä parhaiten kantti kestää häpeän, laittaa korkeimmat hinnat.


Johtuuko ero palkoista


Some alkoi heti puolustamaan ylihinnoittelua. Syynä on mm. Suomen korkeampi palkkataso ja korkeampi verotus. Terveyspalvelut eivät ole arvonlisäverotuksen piirissä, joten siitä se ei ainakaan johdu.


Latviassa sairaanhoitajan palkka käteen on noin tuhat euroa, Suomessa alle 2000 euroa kun molemmissa maissa huomioidaan eläkemaksut. Mutta mutta. Kyse on HUS:n tekemän testin analysoinnista, joka on pitkälti automatisoitu. Keskimäärin yhteen analysointiin ei montaa sekuntia kulu. Joten palkan merkitys on marginaalinen.


Palkkaan liittyy paljon suurempi ongelma. Kun Suomessa nimellispalkat ovat korkeat ja myös verot korkeat, meidän kansainvälinen kilpailukykymme on todella heikko. EU-jäsenmaksut ja myös elpymisrahastomaksu perustuu bruttokansantuotteen nimellismäärään, joten maksamme veroissa kohtuuttoman suuria jäsenmaksuja. Oikeilla vertailukelpoisilla luvuilla Suomi olisi hyvinkin saattanut olla koronatukimiljardien saaja.


Suomalaiset on hyvin aivopesty. Kun maksamme korkeita hintoja kaikesta, olemme siitä iloisia, koska ”se johtuu meidän korkeista palkoista”. Monilla on vielä muistissa matkat Neuvostoliiton Leningradiin, jossa köyhinkin suomalainen eli herrana ryyppyviikonlopun. Samaa iloa koemme vielä Thaimaan matkoilla. Tallinnassa vuosi vuodelta vähemmän. Tästä kuvitteellisesta vauraudesta olemme valheellisen iloisia niin äänestäjien kuin ministereidenkin puheissa.


Monopoli veroparatiisiyhtiölle


HUS teki viime vuonna (2020) suorahankintana, siis ilman kilpailutusta, kaksi sopimusta koronavirusanalytiikasta kansainvälisen Synlab-yhtiön kanssa. Näiden sopimusten yhteenlaskettu arvo oli 110 miljoonaa euroa, ja jälkimmäinen niistä on voimassa heinäkuuhun 2021 asti.” Tekniikan Maailma 8.4.2021


Synlab Finland Oy:n omistajuus kiertää viiden yrityksen kautta Ephios Luxembourg Sarl´iin. Luxemburg on EU:n veroparatiisivaltioita.


Poliitikot aina pitävät melua veronkierrosta veroparatiisiyhtiöiden kautta. Samaan aikaan he ovat ensimmäisenä tekemässä sopimuksia veronkiertoyhtiöiden kanssa. Sähkönsiirtoyhtiö Caruna on tästä malliesimerkki.


Tämäkö selittää kelakorvauksen korotuksen 100 euroon? ”Synlab analysoi myös kunnallisen ­Husin näytteet. Huslabin mukaan se maksaa Synlabille 60 euroa yhden näytteen analyysistä. Näyte puolestaan saadaan näytteenotossa. Tätä palvelua tuottavat Husille 40 eurolla muun muassa Mehiläinen ja Terveystalo.”


Mistä Terveystalon voittojen kolminkertaistuminen


Terveystalo on pörssiyhtiö, jonka suurimpia osakkeenomistajia tällä hetkellä ovat suomalaiset eläkerahastot sekä suomalaisten perheiden sijoitusyhtiöt. Yhtiö on tehnyt monta omistajavaihdosta ja joka välissä sijoittajat ovat ottaneet oman voittonsa. Ensin se osti suomalaisia lääkäriasemia. Sitten se meni pörssiin. Brittiläinen pääomasijoitusyhtiö Bridgepoint osti yrityksen pois pörssistä 2009 ja myi 2013 ruotsalaiselle Wallenbergin suvun EQT VI -rahastolle. Helsingin pörssiin yhtiö tuli takaisin 2017. Wallenbergit myivät seuraavana vuonna osakkeensa suurella voitolla.

Yhtiön omistuksessa on meneillään viides kierros. Jokainen kierros maksatetaan Terveystaloa käyttävien kansalaisten pussista joko suoraan tai kierrättämällä KELAn ja työterveyshuollon kautta. Valtionyhtiö Finnair on tehnyt sopimuksen Terveystalon kanssa koronatestauksesta, josta Finnair Plus-jäsenenä saa 10 %:n alennuksen. Alennus on helppo myöntää kun ensin vedättää hinnan korkealle. Koronatesti maksaa 198 euroa, minkä lisäksi on maksettava todistuksesta 40 euroa (sähköinen) tai 54 euroa (paperinen).


Terveystalon liikevaihto kolmen ensimmäisen kuukauden 2021 aikana nousi 279 miljoonaan euroon (+8 %). Samana aikana liikevoitto yli kaksinkertaistui 32 miljoonaan euroon (+147%). Voi päätellä, että koronapalvelujen ylihinnoittelu on valunut pörssiyhtiön omistajalle.


Ymmärrettävistä syistä SYNLAB Finland Oy on viivytellyt vuoden 2020 tilinpäätöstietojensa julkistamista.


Miksi ylihinnoittelu on mahdollista


Suurin syy on veroraha. Jokainen pitää tarkkaa huolta omista rahoistaan. Mutta kun kyse on verorahoista, katsotaan että sitä voi käyttää huoletta, sitä riittää, eikä se ole keneltäkään pois. Kotitaloudessa 100 euron käyttö mietitään tarkkaan, mutta julkisen rahan 100 miljoonaa euroa ei ymmärretä. Luku on niin suuri, ettei siitä kanneta huolta, koska sitä ei ymmärretä.


Kun virkamies menee neuvottelemaan koronatestien analysoinnista, hänen tärkein tavoitteensa on hoitaa homma, maksoi mitä maksoi. Rahan tuhlauksesta ei tule moitteita, mutta jos testaukset takkuilevat siitä huutavat niin kansanedustajat kuin mediakin. Vastapuoli näkee tilanteen ja käyttää sitä häikäilemättä hyväkseen. Usein taustalla on monivuotinen toistensa tunteminen, aina ystävällinen palvelu ja vieraanvaraisuus. Julkisen puolen neuvottelija on virkamies, mutta hänen matemaattinen taitonsa voi olla heikko ja elämänkokemuksensa vielä vähäisempi.


Koronatestauksissa kyse oli vielä ajallisen monopolin antamisesta. Kun pääsee valtaamaan testaukset, on helppo voittaa tuleva kilpailutus.


Kilpailijat eivät tietenkään katso tilannetta hyväntahtoisesti. Vita Laboratoriot valitti HUS:n tekemästä 100 miljoonan euron koronatestihankinnasta markkinaoikeuteen esittäen, ettei kiireperuste toteudu. Yhtiö hävisi jutun. Sen verran markkinatalous toteutui, että Synlabin ilman kilpailutusta saama monopoli lyheni viidellä kuukaudella.

Valtio on maksanut monopolin aikana testit ”tavallaan” kahteen kertaan, ensin kapasiteetista ja sitten analysoinnista. Sekin on osattu selittää parhain päin: ”Valtio on ollut takuumiehenä siten, että me saamme rahat 10 000 testin kapasiteetista, käytettiin sitä tai ei”, Lehtonen kertoo TM:lle. Yhden testin hinta Synlabilla on hänen mukaansa tähän mennessä ollut noin 60 euroa, eli ”varsin edullinen markkinahintaan verrattuna”.


Jutussa pohditaan vain koronatestin hintoja


Osaamiseni ei riitä pohtimaan sitä. kuinka suuri osa koronan aiheuttamille menoille Suomessa on tarpeellista ja kuinka paljon kyse on laajasta puhalluksesta terveys- ja lääkealan yrityksille. EU:n liittovaltiokehitys koronasta on vauhdittunut, vaikkei siihen ollut mitään koronasyytä.


Aika tulee näyttämään kuoleeko rokotuksen jälkiseurauksiin enemmän ihmisiä kuin itse koronaan. Tilastoja todellisista kuolinsyistä ei ole julkistettu.


Ovat koronan terveydelliset vaikutukset mitä tahansa, on jo nyt selvää, että taas toteutuu ohje: ”Kun valtio kaataa, laitetaan iso haavi alle”.


Sosialismi aiheuttaa maailmassa enemmän pahaa kuin hyvää. Kaikkeen ei kuitenkaan sovi puhdas markkinatalous: ei sähköön, ei veteen, ei tieverkkoihin, eikä myöskään terveydenhuoltoon. Tiedämme, että yksityiset terveyspalvelut ovat tehokkaammin toteutettuja kuin julkiset, eikä markkinatalous toimi aidosti. Koronatestien hintaerot osoittavat konkreettisesti mihin yksityissektorin laajamittainen käyttö sote-palveluihin tulee johtamaan. Hinnat karkaavat käsistä ja silti suuri osa tarvittavista (vaikeat tapaukset) palveluista jää veronmaksajien maksettavaksi.


Voimme nostaa hattua opettajille, poliiseille, sairaanhoitajille ja monille muille perustason työntekijöille. Sen sijaan julkisen sektorin johto ja keskijohto on liian usein epäpätevää. Heidät nimitetään poliittisin perustein, mikä lähtökohtaisesti heikentää johdon tasoa. Sen lisäksi julkiselle sektorille johtotehtäviin hakeutuu henkilöitä, jotka eivät yksityissektorilla pärjäisi. Valtion ja kuntien johto on aivan liian usein osaamatonta, mikä johtaa paitsi liian suuriin henkilöstömääriin myös onnettomaan päätöksentekoon. Kansanedustajilla ja kuntavaltuutetuilla ei ole mitään mahdollisuuksia suitsia virkamiehiä tekemään parempaa ja tarpeellisempaa työtä. Ja näillä kansan valitsemilla päättäjillä liian usein ideologia sumentaa talonpoikaisjärjen käytön.


***Lisäys 15.6.2021 klo 17:50

Olen tätä koronatestauksen ylihintaa pohtinut muutaman päivän lisää. Tuo arvio 20 euron ylihinnasta on tietenkin alakanttiin. Ylihinta on vähintään vuoden alussa tehty kelakorvauksen tuplaus 44 euroa, mutta 56 euroakin oli lähes tuplasti Latvian koronatestin hinta. Korotettu korvaus on voimassa ainakin vuoden loppuun. Tuhlauksen (korruption?) arvo tulee olemaan 200-300 miljoonaa euroa. Ylen uutinen (kuva) syyskuulta 2020. Tämä siis pelkästään testauksista. Koronarokotteiden hinnoittelu on asia erikseen.




bottom of page