top of page
Writer's picturePauli Vahtera

Yksi kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa

Päivitetty: 1. lokak. 2021

Sain sote-kokouksesta otetun valokuvan. Kuva kertoo karua kieltä siitä, miksi Suomessa kaikki on niin kallista ja hidasta. Ja miksi elämme yli varojen vuodesta toiseen. Siksi siirryin kärpäseksi katossa ja mietin omia kokouksiani eri ministeriöissä ja Vantaan valtuustossa.


Sote-kokouksen puheenjohtajan paikalla istuu ministeri Krista Kiuru (sdp) ja hänen vierellään ministeri Anna-Kaisa Pekonen (vas). Paikalla näkyy olevan useampikin kansanedustaja, ainakin kokoomuksesta, kristillisdemokraateista, keskustapuolueesta ja perussuomalaisista. Paikalla on 19 naista ja 3 miestä sekä valokuvaaja. Suurin osa osallistujista lienee virkamiehiä eri laitoksista.


Kuvasta puuttuvat kampaviinerit. Kun aineistoa on niin paljon, on ne jouduttu syömään ennen kokousta kahvin tai teen kera.


Hiiri kissalla räätälinä


Valtiovarainministeriön valtiosihteeri Martti Hetemäen 2018 laatiman muistion mukaan sote-uudistuksen säästöpotentiaali on 4,6 miljardia euroa. Hetemäki arvioi, että tiedon ja teknologian hyödyntäminen voi tuoda neljän miljardin euron säästöt, ja mainitsi erikseen, että digitalisaatio mahdollistaa merkittäviä tuottavuushyötyjä vanhustenhuollossa.


Sipilän hallituksen sote-arvion mukaan "yhteenlaskettu kustannusten jarruttamispotentiaali" olisi kolme miljardia euroa vuoteen 2030 mennessä. Ei siis säästö, vaan nousevien kustannusten hidastuminen.


Vuonna 2019 Suomen terveydenhuollon menot olivat 22,0 miljardia euroa (kasvu edellisvuodesta 3,0 %). Sosiaaliturvan menot olivat samana vuotena 72,1 miljardia euroa (kasvu 1,6 %. Jos menot jatkavat kasvua samalla tahdilla, oltaisiin vuonna 2030 yhteensä 116 miljardissa (kasvu 22 miljardia eli 24 %). Pieniä ovat silakat joulukaloiksi, jos tuosta 22 miljardista säästetään 3 miljardia kaiken maakunta- ja hyvinvointialuekohkaamisten jälkeen.


Kun katsoo, miten julkinen sektori on tähän mennessä onnistunut digitalisaatiossa, niin todennäköisempää on plus+3 miljardia kuin miinus-3 miljardia euroa.


Veronmaksajia valmistellaan verojen ja maksujen lisääntymiseen jo nyt. ”Soten lisärahantarve on 6,4 miljardia euroa kahdeksan ensimmäisen vuoden aikana sen jälkeen, kun sote alkaa eli vuonna 2023. Viranomaisten laskelmissa merkittävä syy kustannusten kasvuun on väestön ikääntyminen.” (Sitä ei siis tiedetty 2018 kun suuria lupauksia sote-säästöistä luvattiin?)


Ahkera hiiri yritti tehdä kissalle takkia. Ei siitä takkia tullut, eikä edes kukkaroa. Miksi näin?


Yhden kuvan kertomaa


Tuollainen 22 hengen kokous on yhtä tyhjän kanssa. Kansanedustajat ja virkamiehet tulevat paikalle isot paperipinot mukanaan ja etukäteisvalmistelu on mitä on. He kiirehtivät kokouksista toiseen ja kaikki on yhtä hulinaa. (Olin asiantuntijana yhdessä isossa hankkeessa, joka oli pääministerin vastuulla. Hankkeen vastuuhenkilö preppasi pääministeriä mustassa autossa hänen siirtyessään edellisestä kokouksesta omaamme).


Julkisen sektorin isoissa kokouksissa on aina mukana ihmisiä, jotka haluavat tuoda esille omaa erinomaisuuttaan esittämällä mielipiteitään joka asiassa. Useimmiten se on aivan turhanaikaista höpötystä (Vantaan valtuustossa puolen yön aikaan vihreä valtuutettu luki kokoukselle Lauri Viidan runoja). Kukaan ei kehtaa sanoa, että turpa kiinni. Pahinta on, että usein nämä höpöhöpöesitykset menevät läpi kun kenelläkään ei ole rohkeutta eikä osaamista torpata esitystä.


Suurin osa kokouksen osanottajista ovat hiljaa. He räpläävät kännyköitään tai juttelevat kuiskutellen omia asioitaan (ks kuvassa erillispöytään oikealle siirtyneet).


Kun tein internet-kirjanpidon mahdollistavat lait ja muita uudistuksia Suomeen, halusin aina kynän käyttäjäksi eli toimikunnan sihteeriksi. Kellä on kynä, hänellä on hirmuisesti valtaa, koska juuri kukaan ei perehtynyt asiakirjoihin. Tilanne oli sama Vantaan valtuustossa, jossa virkamiehillä on todellinen valta ja valtuusto on vain kumileimasin. Varmaan sotessakin kynän käyttäjän jälki näkyy lakiteksteissä.


Sotessa ikävää oli se, että ministeri Kiuru oli päävastuullinen. Hänen puheistaan ei saanut mitään selvää. Olivatko paperit yhtä sekoja vai muisteliko Kiuru jotain muuta asiaa puhuessaan. Helsingin Sanomat kirjoitti mm. ”Krista Kiurun puheet ovat rönsyilevää tajunnanvirtaa”. Kuka uskaltaisi sanoa kokouksessa, että rouva ministeri, mitä te oikein tarkoitatte.


Sote tulee olemaan Marinin hallituksen "Taksiuudistus", joka joudutaan hyvinkin pian korjaamaan kokeneempien päättäjien toimesta. Kuten muistamme taksiuudistuksen äiti oli Anne Berner.


Naiset ja miehet ajattelevat eri tavalla – etenkin nuoret naiset


Asioiden hoidon kannalta on ongelmallista, että sote on näin vahvasti naisten hallussa. Kuvan perusteella nuorten naisten.


Naiset ajattelevat asioista enemmän yhden ihmisen näkökulmasta. Mitenkä se Afganistanista tullut ressukka saa hampaansa uusittua? Kuinka tämä nuori mies viihtyy Suomessa? Saako hän varmasti kaikki palvelut ja vielä mieluummin enemmän kuin laki määrää? (Esimerkkinä paperittomien eli laittomasti maassa olevien sote-palvelut Helsingissä).


Naiset eivät ajattele rahaa, mutta he ajattelevat mitä kaikkea kivaa taas tarvitaan ja miten yhteiskuntamme olisi entistäkin mukavampi. Tästä ikävin esimerkki oli pääministeri Sanna Marinin tuliaiset Brysselistä. Hän oli ylpeä saavutuksestaan, jonka takia suomalaiset maksavat useita miljardeja euroja Etelä-Euroopan vähemmän veroja kerääville tuhlaajavaltioille. Vaikka Suomen talouden kehitys on heikoimpien eurooppalaisten maiden rupusakissa.


Miehet ajattelevat enemmän kokonaisuuksia: miten rahat riittävät? Onko meillä varaa kaikkeen siihen hyvään, mitä sotessa luvataan? Mutta miehet jyrätään, mikä parhaiten nähdään Vihreän puolueen päätöksenteossa – siellä vain hissukat miehet voivat päästä mukaan, mutta eivät hekään saa olla mitään mieltä. (Onko meillä kansanedustajana Pirkka-Pekka? Jos on, onko hänestä kuultu mitään sen jälkeen kun hän pyysi romaneilta ja lappalaisilta anteeksi sketsejään.)


Politiikassa miehet ovat naisia taitavampia loogiseen päättelyyn sekä syiden ja seurausten arvioinnissa. Esimerkkinä tästä naisten hinku saada tuoduksi Suomeen afgaanimiehiä, vaikka tilastot kertovat heidän olevan kaikkein pahimpia raiskaajia Suomessa. Eli yksi nuori toimettomaksi jäävä sosiaaliturvaan tuleva mies on monelle politiikan naiselle tärkeämpi kuin hänen raiskaamansa suomalainen nuori tyttö.


Naiset vaativat tasa-arvoa ja kiintiöitä, mutta valtaan päästessään tasa-arvolla pyyhitään takapuolta. Sen näkee niin tässä valokuvassa kuin erilaisten tasa-arvolautakuntien kokoonpanoissa.


Tähän on tultu - valta kuuluu naisille


Liike-elämän naisjohtajat ja naisyrittäjät ovat timanttia


Arvostan naiset korkealle liike-elämän johtajina ja yrittäjinä sekä yksityissektorin työntekijöinä. Julkisen sektorin naisopettajat ja sote-alan suorittavan tason naiset ovat upeita. Poliittisiksi päättäjiksi valikoituu aivan erilaisia naisia kuin oikeiden töiden tekijöiksi.




Comments


bottom of page