Tietokoneet elämässäni – osa 4: Macintosh muutti elämäni 1985


Macintosh + näppäimistö + hiiri

Macintosh on Apple Computerin tammikuussa 1984 (Orwellin vuosi) julkaisema, graafisella käyttöliittymällä toimiva tietokone.


Macintosh muutti käsitykseni tietojenkäsittelystä. Juuri tuollaista helppoa sen pitää olla. Sen jälkeen aloin ajatella kaikkea tekemistä Maccina. Mac oli paljon enemmän kuin helppoa – se mahdollisti tehokkaan työnteon. Tehokkuutta lisäsi merkittävästi hiiri. Käytän edelleen hiirtä kaikista uusista ohjausmenetelmistä huolimatta.

Alkuperäiset näppäimistö, hiiri ja ulkoinen levykeasema. Kuva: Wikimedia

Konekirjoitustaitoni oli kehittynyt vuosien kuluessa. Nopeuteni tavallisella kirjoituskoneella oli 11.000 merkkiä puolessa tunnissa. Sähkökoneella en tullut nopeutta mitanneeksi. Kun yhdistin konekirjoitustaidon ja Macintoshin olin monin verroin tehokkaampi kuin kollegat. Ei pelkästään tekstinkäsittely (MacWrite) tehostunut vaan kaikki – laskeminen (Excel), kuvankäsittely, kirjojen oma taitto, artikkelien kuvittaminen, esitelmät kuvina ja videoina, sähköpostit, internet.


Kollegat nyhräsivät kuka mitenkin. KPMG Widerillä oli konekirjoittajia, jotka puhtaaksi kirjoittivat tilintarkastajien käsin tai sanellen tekemiä tekstejä. Oli sihteerejä. Minä pärjäsin yksin jo ennen Mac´ia, mutta jouduin käyttämään alkuvuosina sihteeripalveluja, koska kirjoituskoneita ei tarkastajilla ollut.


Kun tilintarkastajat lopulta oppivat taulukkolaskennan, he sortuivat käyttämään Lotus 1-2-3-ohjelmaa IBM PC:ssä MS DOS-käyttöjärjestelmässä, joilla työ oli 10- jopa 20 kertaa tehottomampaa kuin Macin Excelillä. Macin käyttö oli niin helppoa, etten tarvinnut mitään tukea ensimmäisen 15 vuoden aikana – en ole koskaan käyttänyt manuaaleja. Laitteiston vaatimat asennukset tein itse (lukuunottamatta kovalevyaseman liittämistä Macintoshiin 1985).


Taulukkolaskennan avulla uudistin tilintarkastustyötä siten, että ensimmäiseksi tein yrityksen tilinpäätöksestä kassavirtalaskelman. Kassavirta kertoi yrityksen tilasta enemmän kuin kirjanpitolain mukainen tuloslaskenta. Taisin olla Suomessa ensimmäinen tilintarkastaja, jonka työssä kassavirroilla oli iso merkitys. Niistä kantapään kautta oppineena ajoin myöhemmin kassavirtoja verotuksen perustaksi. Kauppakorkeassa ainoastaan professori Eero Artto opetti kassavirtalaskentaa. Hän olikin ainoa professori, joka antoi kauppakorkeassa minulle jotain todellista.


Myös tekstien kirjoitusnopeus kasvoi puolella. Näppäilyä ei paljon voi nopeuttaa, mutta tekstien editointi ja korjaaminen muuttui aivan uusiin ulottuvuuksiin.


Viimeiset 15 vuotta olen kirjoittanut nopeammin kuin puhun – jopa virheetöntä tekstiä. Juuri Macintosh teki minusta jonkin sortin vaikuttajan alalla.


Steve Jobs esittelee videossa Macintoshin 1984.


1985 Macintosh


1985 keväällä olin Anssi Solalan kutsusta koekäyttämässä Macintoshia muutaman muun kanssa ympyrässä istuen. Jo puolen tunnin jälkeen tiesin, että tämä on minun tietokoneeni - tämän minä ostan. Sain jotain edelläkävijäalennusta laitteesta. Olisin ostanut vaikka tuplahinnalla.

Diskettien kapasiteetti moninkertaistui vuosien mittaan

Samana vuonna ostin Macintosh kotikoneeseeni 5 megatavun (MB) kovalevyn ja se maksoi 35.000 markkaa (nykyrahassa 11.840 euroa). Kovalevy nopeutti työtä (kirjoitin silloin kirjaa) merkittävästi, koska Macissa oli vain yksi diskettiasema ja ensimmäisen koneeni disketin kapasiteetti oli vain 400 kB. Kirjoitin kesän 1985 kirjaa ja se oli aikamoista diskettijumppaa ennen kovalevyn ostamista. Jossain vaiheessa minulla oli satoja ja satoja diskettejä. Laitoin ne muovisäkkiin ja hajotin mökillä kirveen hamarapuolella silpuksi. Näin kukaan ei päässyt lukemaan rakkausrunojani, eikä muutakaan.

Telefax. Kuva efax.

Samoihin aikoihin telefax oli suosionsa huipulla. Posti oli usein liian hidas, eikä mitään nopeita tiedonsiirtomenetelmiä ollut. Telex alkoi olla liian raskas tiedonsiirtokeino. Telefaxissa oli puhelin sekä skanneri että tulostin, jonka avulla kuva sivusta siirrettiin toiseen puhelimeen, jossa sivun kuva tulostettiin paperille. Käytin paljon pääkaupunkiseudulla takseja kuljettamaan töitäni asiakkaille, koska faksin jälki ja säilyvyys oli mitä oli..


1985 Excel-taulukkolaskennasta tärkeä työkalu

Olin käyttänyt työssäni Multiplan-taulukkolaskentaohjelmaa. Sen jälkeen Lotus-taulukkolaskenta tuli suosioon IBM PC:n myötä. Mutta Mac´issa oli Microsoftin tekemä EXCEL, joka mullisti kaiken työni, josta suuri osa on laskentaa.


Microsoft oli noussut tyhjästä tekemällä MS DOS-käyttöjärjestelmän IBM:lle. Se sai Excelistä hyvää tietoa ja osaamista MS Windows-käyttöjärjestelmäänsä, joka julkaistiin Macin kopiona useita vuosia myöhemmin.


Excel´iä on uudistettu 35 vuoden aikana monin tavoin, mutta ensimmäisessä versiossa oli jo kaikki tarpeellinen. Sen jälkeen tulleista uudistuksista olen käyttänyt merkittävästi vain summa-laskennan symbolia Σ sekä tietokenttien siirtämistä hiirellä.

Ensimmäinen Apple-tulostimeni ImageWriter II

EXCELin uusi versio oli pakko ostaa, jotta se toimisi käyttöjärjestelmien ja laitteiden uusimisen jälkeen. Ensimmäisessä versiossa oli 4 diskettiä ohjelmakoodia. Ennen ohjelmien siirtymistä CD-levylle diskettejä tarvittiin pitkälti toistakymmentä. Internetin myötä ohjelmat ja niiden päivitykset saa automaattisesti netistä. Samalla on siirrytty joka vuotiseen ohjelmien käyttöoikeuksien maksamiseen. Viimeisimmän päivityksen versionumero on 16.51.

Tetris (kuva WikiPedia)

Tekstinkäsittelyä varten Macin käytön alkuvuosina käytin MacWrite-ohjelmaa, joka oli tosi tehokasta verrattuna WordPerfectiin, jota käytin DOS-käyttöjärjestelmässä. Pienet lapseni olivat innokkaita Macin käyttäjiä. Etenkin piirustusohjelma MacPaint oli heidän suosiossaan. Kesällä 1985 pojat olivat 11-, 6- ja 5-vuotiaita.


Peleistä en ole koskaan piitannut. Mutta yksinkertainen Tetris koukutti. Lisäksi Macille sai pasianssiohjelman Solitaire, jota on tullut joskus pelattua. Lapsena korteilla pelaamisen opetti isä.


1985 Latojien lakko diskettitiedonsiirron takia


Kirjani ”Yrityksen valvonta ja tilintarkastus” kustansi Weilin+Göös, jolle ei ennen oltu tuotu disketillä käsikirjoitusta. Siitä aiheutui monen kuukauden neuvottelut latomon työntekijöiden kanssa, jotka kieltäytyivät käsittelemästä diskettiä. Kirjan julkaisu myöhästyi useita kuukausia ja siirtyi vuodella. Sen jälkeen siirryin kustantamaan itse omat kirjani. Ei tarvinnut neuvotella kenenkään kanssa mistään.


Kirja muutti muutoinkin elämäni. Käytin siihen kesälomani 1985 ja lisäksi pari kuukautta virkavapautta. Kesäinen automatkamme Eurooppaan jäi väliin. Juoksin lokakuussa Ateenan maratonin kirjan valmistuttua ja tulin suurella innolla takaisin töihin. KPMG Widerin toimitusjohtaja otti minut puhutteluun ja kertoi, että ”he ovat päättäneet, ettet enää saa kirjoittaa kirjoja Widerillä”. Kuulemma työkaverit olivat valittaneet. Miksei heille sanottu, että siitä vaan, koska kirjoitatte omat kirjanne. Tasa-arvo aikaan saadaan päät katkomalla. Mietin, että voi olla, etten enää koskaan kirjoita kirjaa, mutta yhtiön toimitusjohtaja ei sitä päätä. Kirjoja tulikin aivan liikaa, 27.


Eikä siinä vielä kaikki. Kauppa- ja teollisuusministeriössä toimi legendaarisen kansliapäällikkö Bror Wahlroosin johtama kirjanpitolautakunta, johon silloin valittiin tasa-arvosta välittämättä kuusi Suomen parasta kirjanpidon asiantuntijaa. Yksi heistä asui Turussa ja tuli sattumalta vastaan Aleksanterinkadulla Helsingissä. Hän kysyi, että mitä olen päättänyt, tuletko hänen tilalleen kirjanpitolautakuntaan. Olin aivan äimän käkenä. Lautakunta täydensi itse itseään ja sen jäsenenä oli myös Widerin toimitusjohtaja, jolle oli annettu tehtäväksi selvittää halukkuuteni jäsenyyteen. Hän ei voinut sietää tilannetta, että joku toinenkin lautakunnan jäsen olisi samasta toimistosta. Siksi hän ei ollut puhunut minulle mitään.


Oli selvää, että syksyn tapahtumien vuoksi minun oli lähdettävä pois Wideriltä, vaikka sinänsä viihdyin siellä tosi hyvin. Neuvottelin Risto Järvisen ja Mauno Sihdon kanssa siirtymisestä heidän toimistoonsa. Risto lupasi puhua Buntalle, että minä tulisin kirjanpitolautakuntaan. Aloitin 1986 sekä uudessa tilintarkastusyhteisössä Bulevardilla että lautakunnassa. Se oli todellinen onnenpotku kaikin tavoin. Risto oli aivan ylivertaisen osaava ja ihmisenä mitä hienoin. Opin talouselämästä Ristolta enemmän kuin kaikista lukemistani kirjoista ja käymistäni kouluista yhteensä. Ja Suomikin sai palkintonsa – keksintöni tositteettomasta tiliotteesta.


1987 Lotus vs Excel 20-kertaisella tasoituksella


Vuonna 1987 tilintarkastusala alkoi kansainvälistyä ja yhdistyä Suomessa. Silloin isoja toimistoja maailmanlaajuistesti oli kahdeksan – Big Eight. Muutaman vuoden jälkeen vain neljä. Suurin Wideri ketjuuntui Peat Marwick Mitchell´iin, toiseksi suurin Salmi, Virkkunen & Helenius Coopers & Lybrand´iin, meihin yhdistynyt ruotsinkielinen toimisto Deloitte Haskins and Sells´iin, meille jäi Touche Ross. Arthur Andersen meni konkurssiin virheellisten tilintarkastuksien takia. Pienempiä kumppaneita saivat Arthur Young, Ernst & Whinney ja Price Waterhouse.


Tilintarkastusalan järjestelyissä myös tietokoneet joutuivat vastakkain. Kansainvälinen ketjumme Touche Ross ja meihin sulautunut ruotsinkielisen tilintarkastustoimiston ketju Deloitte Haskins and Sells käyttivät MS DOS-pohjaista PC:tä. Kolmas sulautunut toimisto kuului Arthur Young-ketjuun, jonka tietokoneeksi oli valittu Macintosh.


USA:ssa käytettiin miljoonia dollareita ketjumme tilintarkastusohjelmiston kehittämiseen. Kävin näissä kehityskongresseissa ja osoitin, että rahat menevät kankkulan kaivoon, koska yleisellä Excel-ohjelmalla teki kaikki kehitystyön alla olevat toiminnot. Illalla parin kaljan jälkeen nämä kehittäjät sanoivat, että olet Vahtera oikeassa, mutta jos he sanoisivat tämän, menettäisivät he kehitysmiljoonat ja joutuisivat työttömiksi. Päättäjiä on aina ollut helppo huijata IT-asiantuntijoiden puheilla. Tuo ohjelmisto haudattiin aikanaan kaikessa hiljaisuudessa ja miljoonat dollarit paloivat.


PC-käyttäjillä oli Lotus ja Mac-käyttäjillä Excel. Osakkaiden kokouksessa PC ja Lotus oli huutoäänestyksen perusteella voittaja. Sitten pidin puheenvuoron ja haastoin kenen tahansa PC-käyttäjän kilpailemaan taloushallinnon ongelman ratkaisuun ja lupasin 10-kertaisen tasoituksen. Kun kukaan ei uskaltanut, esitin 20-kertaista tasoitusta kilpailussa Excel vs Lotus. Kun siihenkään ei ollut uskallusta, tilaisuuden arvostetuin KHT Risto sanoi, että eiköhän tämä ole selvä. Valitaan Macintosh. Erimielisyys ei kuitenkaan valintaan päättynyt.


1984-1991 Miten minusta tuli savolainen


Vuonna 1984 pidin ensimmäisen 4 päivän seminaarin yksin Mikkelin kesäkauppakorkeakoulussa aiheena atk-tarkastus ja valvonta. Kirjani ”Atk-toiminnan sisäinen tarkkailu” oli juuri tullut painosta. Kesäseminaarista tuli monivuotinen perinne, joskin viimeisinä vuosina aiheena oli ihan muu kuin atk. Äitini oli muuten niin ylpeä kirjasta, että hän luki sen kannesta kanteen. 1908 syntyneelle kiertokoulun käyneelle mahtava suoritus.


Kesäkauppakorkeassa oli hieno tekniikka videotykkeineen. Mutta kukaan ei osannut niitä käyttää. Oli pitänyt ostaa kun helppoa rahaa investointeihin valtiolta sai. Niinpä sitten virittelin videotykkiä käyttökuntoon.


Ennen tykin tuloa olin hankkinut ison näytön. Ei mikään taulu-tv, mutta painoi 30 kg. Näyttöä tuli raahattua eri paikkoihin – onneksi siihen aikaan olin kovakuntoinen maratoonari. Näytöllä osoitin havainnollisesti, miten tietokoneen käyttö on helppoa ja tehokasta; myös tarkastajille. Kerran briljeerasin osanottajille. Otin uuden ohjelman suoraan avaamattomasta paketista seminaarissa yleisön edessä. Ja simsalabim, asennus disketeiltä parissa minuutissa ja sitten käyttämään. Ohjelman aihetta en enää muista, mutta en ollut koskaan aikaisemmin sitä ohjelmaa käyttänyt.


Iso näyttö tuli hankittua poliisien ensimmäistä atk-kurssia varten 1986. Luentosalissa oli tietokoneet jokaisella poliisilla. Olin hankkinut opetukseen mm. kasvojen piirustusohjelman. Sellaista tunnistustyötä poliisit ovat aina tehneet. Tilanne oli niin ihmeellistä, että Ylen tv-uutiset 20.30 tuli paikalle tekemään jutun.


Mikkelin seminaarit pidettiin kesäkuussa keskellä kauneita Suomen kesää. Siksi vuokrasimme viikoksi mökin ja koko perheemme tuli mukaan. Etelä-Savo alkoi tuntua tosi mukavalta ja niinpä rakennutimme oman Kesätunturi-mökin Ristiinaan vuonna 1988. Kun meillä ei ollut sähköä, rakensin omin käsin rantasaunan seuraavana kesänä. Jokainen hirsi on itse kannettu rantaan ja asennettu paikalleen. Olen siitä vieläkin ylpeä.


1987 MacWorld Exhibition San Franciscossa

Suomeen muodostui nopeasti suuri Apple-fanittajien joukko. Olin harvoja taloushallinnon ammattilaisia joukossa, sitäkin enemmän oli markkinointialan osaajia. MacWorld-messut kokosivat kerran vuodessa San Fransicoon tuhansia maccilaisia ympäri maailman. Anssi organisoi ryhmämatkan, jonne minäkin läksin mukaan.

Blue Hawaii

Minuun iski messuilla ostohulluus. Oli niin paljon ohjelmia tarjolla, että jouduin ostamaan kaksi uutta matkalaukkua ne Suomeen tuodakseni. Aika lailla turhaa se hulluus oli ja moni ohjelma jäi lopulta käyttämättä. Eniten tuli käytettyä painetun tekstin muuntamista konekieliseksi.


Anssi otti halukkaat mukaansa Hawaiille tutustumaan Applen kehityskeskukseen. Meitä oli noin kahdeksan. Lentokentällä kauniit hawaii-tytöt laittoivat kaulaamme leit. Omani on vieläkin tallella. Ei siellä mitään Apple-keskusta ollut. Sitäkin tutummaksi tulivat korallit ja Hawaiin drinkit.


1987-89 IT-oppia perestroika Neuvostoliittoon ja sisäisille tarkastajille


Hannu Linnainmaa oli kauppatieteiden tohtori kommunismin aikaisesta Moskovan yliopistosta, ainoa länsimainen taloustieteestä. Perestroikasta oli tullut Mihail Gorbatšov´in ajama muutos Neuvostoliitossa. Hannu halusi minut tekemään muutosta ja niinpä aloitin yhteistyön Moskovan yliopiston, Plehanov-instituutin ja tilintarkastustoimisto Inaudit´in kanssa. Perustimme yhteisyrityksen suomalaisen konsulttiyritys Mec-Rastorin ja venäläisen osapuolen kanssa.


Olin neuvotteluissa Moskovassa Hannun kanssa. Järjestimme Suomessa Plehanovin professorien kanssa seminaarin yrityksistä Neuvostoliitossa. Palkaksi halusivat IBM PC:n, jonka hankin. Pidin seminaarin Moskovassa 1988 tietokoneilla hoidetusta taloushallinnosta suomeksi – Hannu tulkkasi venäjäksi.


Ennen kuin olimme allekirjoittaneet yhteisyrityssopimuksen tein tarkistusmatkan Moskovaan. Tapaaminen oli sovittu aamuyhdeksään. Venäläiset tulivat puolelta päivin. Halusin nähdä osapuolen kirjanpidon ja tilinpäätöksen. Minulle tuotiin avattuna 1,5 metriä leveä käsin pidetty kirjanpitokirja. Koko kumppanimme henkilökunta seisoi pöydän takana – noin 8 konsulttia. Päätin, ettemme lähde mukaan. Mikä onni. MecRastorin sijoittama miljoona (markkaa) oli tarkoitettu tietokoneiden ostamiseen yhteisyritykselle. Venäläiset käyttivät rahat länsimaisiin henkilöautoihin.