top of page

Suomen alamäki kiihtyi huhtikuussa

Arvonlisäverokertymä on nopein mittari kertomaan Suomen talouden tilan. Käytännössä kaikesta maksetaan arvonlisäveroa, joten veron määrän muutos kertoo missä mennään. (Viennistä ei makseta veroa, mutta vientitulot näkyvät kuluttajien rahankäytössä.)

Tilanne on kammottava. Tammi-huhtikuussa veroa maksettiin 6,3 miljardia euroa eli sama määrä kuin vuosi sitten. Huhtikuussa veroa maksettiin vähemmän kuin viime vuonna. Huhtikuun vuotuinen inflaatio oli 7,9 %. Luvut tarkoittavat, että suomalaiset ovat tänä vuonna kuluttaneet 8 % vähemmän kuin viime vuonna samaan aikaan. Vuositasolla se tarkoittaa, että vuoden aikana yhden kuukauden kulutus jää pois. Tai että jokaisen 12 päivän aikana pidetään yksi nälkäpäivä.


Nälkäpäivä voi olla liikalihaville suomalaisille hyväksi, mutta kansantalouden kannalta se tarkoittaa lisää työttömiä, koska asiakkaita ravintoloihin, kahviloihin eikä ruokakauppoihin riitä entisessä määrin.


Tätä taustaa vasten vihervasemmiston (johon myös keskustapuolue voidaan laskea) rääkyminen valtiontalouden säästöistä (leikkauksista) on järjetöntä. Järjetöntä on sekin, että media on lähtenyt mukaan vasemmiston rääkymiseen.


1990-luvun lamasta selviydyttiin devalvoimalla ja Nokian ihmeen avulla. Uutta Nokiaa ei Suomeen tule enää koskaan, ei ainakaan lähivuosikymmenien aikana. Devalvoimaan päästään, jos eurojärjestelmä hajoaa.


Marinin hallitusta voidaan verrata Huittisten hulluun, joka söi enemmän kuin tienasi. Ikään kuin kaikesta piittaamaton perhe ottaisi kulutusvelkaa kiinnittämällä kaiken omaisuutensa ja sen lisäksi panttaisi perintöhopeat lisävelan ottamiseksi. Ja rahat käytettäisiin ulkomaan lomamatkoihin, uuteen leasingvelalla rahoitettuun supersähköautoon ja kaikenmaailman turhuuteen. Kun pankista ei enää saa lisää velkaa, käytetään luottokorttilimiitit tappiin.


Sen jälkeen sähköyhtiöt vedättävät sähkön hinnan pilviin ja pitävät sen siellä. Kun kaikki hinnat nousevat ja palkankorotukset ovat hippusia, joista valtio vetää välistä marginaaliverolla ison siivun, ei enää riitä ruoasta tinkiminen. Sen jälkeen mennään kaduille ja eduskuntaan rääkymään lisää rahaa, koska Huittisten hullun elämään oltiin totuttu.


Julkisen sektorin työntekijät ja korkeapalkkaiset virkahenkilöt porskuttavat. Julkinen sektori ei osaa kiristää vyötä, vaan se ratkaisee kaiken lisää verottamalla ja velkaa ottamalla. Kun se tekee apotit kaikissa IT-ratkaisuissa, se ratkaisee asian rahalla: lisää hankintoja, lisää työntekijöitä. Kun se rakennuttaa homekouluja, on ratkaisu lisää rahaa korjaamiseen. Kun se tuo ulkomailta kymmeniä tuhansia elätettäviä, jotka eivät sopeudu Suomeen, on ratkaisu lisää rahaa kotouttamiseen ja lisää elätettäviä kehitysmaista. Julkinen sektori lisää byrokratiaa ja ratkaisee asian siirtämällä työtä korvauksetta yhä enemmän yrityksille ja palkkaamalla lisää turhaa väkeä (kuten kompostitarkastajia).


Huhtikuun arvonlisäverokertymät julkistettiin ennen juhannusta. Tiedot on kerätty nopeasti, koska huhtikuun alv-ilmoitukset oli jätettävä 12.6.2023 mennessä.

Comments


bottom of page