top of page

Raaputa mitä tahansa pintaa, löydät sitä itteään

Yle uutisoi (19.8.2023): ”Hallitus aikoo maksaa pienempää työttömyystukea kielitaidottomille – näitä säästöjä maahanmuuton menoihin on tulossa

Tutkijoiden mukaan hallitusohjelmaa leimaa epäluulo maahanmuuttajia kohtaan. He epäilevät, etteivät Suomeen tulijat kotoudu hallituksen toimilla entistä paremmin.”


Ainakin niin, että maahanmuuttoa koskeva osio on koko hallitusohjelman konkreettisinta ja yksityiskohtaisinta antia.

– Tässä näkyy perussuomalaisten kädenjälki selvästi, vanhempi tutkija Rolle Alho E2 Tutkimus -tutkimuslaitoksesta sanoo hallitusohjelman linjauksista.

– Minusta iso linja on tietty epäluulo maahanmuuttajia kohtaan. Etupäässä sanktioiden ja uhan kautta pyritään edistämään kotouttamista, Rolle Alho sanoo.”


Mikä ihmeen E2 Tutkimus, kuka Alho?

Rolle Alho on koko ikänsä elänyt maahanmuuton siivellä

”Vanhempi tutkija, valtiotieteiden tohtori

Maahanmuutto, maahanmuuttopolitiikka, kotoutuminen, pakolaiskysymykset, työmarkkinat ja työelämä, työmarkkinajärjestöt, kansainvälinen rekrytointi

Rolle Alho on koulutukseltaan valtiotieteiden tohtori (2015, Turun yliopisto). Alholla on myös maisterintutkinto London School of Economics –yliopistosta. Hänen väitöskirjansa käsitteli työmarkkinajärjestöjä ja maahanmuuttoa. Hän on tutkinut yliopistourallaan (2005–2020) työmarkkinoita ja erityisesti työperusteista muuttoliikettä lukuisissa tutkimushankkeessa. Alholle myönnettiin vuonna 2016 kolmivuotinen Suomen akatemian tutkijatohtorirahoitus kv.-maahanmuutto-/ työmarkkinatutkimukseen.

Ennen siirtymistään E2:seen Rolle työskenteli erikoistutkijana Teollisuusliiton (työntekijöiden ammattiliitto, entinen Metalliliitto) tutkimusyksikössä vajaan kaksi vuotta.”


E2 Tutkimus

Olemme riippumaton, monitieteinen tutkimuslaitos, joka on viidessä vuodessa kasvanut muutaman tutkijan tiimistä parinkymmenen tohtorin ja asiantuntijan työyhteisöksi. Haluamme, että tutkimustieto kuluu käytössä ja auttaa ymmärtämään aikamme ilmiöitä.

Olemme poliittisesti riippumaton, monitieteinen tutkimuslaitos. Rahoituksemme tulee hankkeiden kautta säätiöiltä, järjestöiltä, kunnilta, ministeriöiltä, yrityksiltä ja Suomen Akatemialta. Saamme lisäksi opetus- ja kulttuuriministeriön tutkimuslaitoksille suunnattua yleisavustusta.”

Liirum laarum lässyn lässyn lää.


E2 Tutkimus

Tilinpäätöstietoja yhdistys ei tietenkään julkaise, vaikka elääkin käytännössä verorahoilla.


Juha Rahkosen nimitysuutisen yhteydessä ”E2 teki viime vuonna (2022) noin 1,25 miljoonan euron liikevaihdon. Kasvua edellisvuodesta tuli noin 27 prosenttia”.


Tuohon 1,25 miljoonan liikevaihtoon en usko. E2:lla on 20 hyväpalkkaista työntekijää, jotka ovat tohtoreita, maistereita melkein jokainen. Kaksi on palkattu 2023. Toiminnan kulut ovat varovaisen arvioni mukaan olleet viime vuonna 3 miljoonan euron tasoa. Tarvitaan 3 miljoonan euron liikevaihto toiminnan pyörittämiseksi. Tai kahden miljoonan euron avustukset liikevaihdon lisäksi.


E2 Tutkimus Oy on rekisteröity kaupparekisteriin 21.12.2022 ja merkitty arvonlisäverovelvolliseksi 1.1.2023. Yhtiön toimiala on "Yhteiskunta-tieteellinen ja humanistinen tutkimus ja kehittäminen”


Edistysmielisen tutkimuksen yhdistys perustettiin keväällä 2006. Perustajia yhdisti edistysmielinen ja sivistysliberaali arvopohja, joka kirjattiin myös yhdistyksen sääntöihin. Yhdistys päätti perustaa ajatuspaja e2:n.

Yhdistys on merkitty arvonlisäverovelvollisten rekisteriin 2018 – aivan selvästi liian myöhään, koska tutkimus on jo silloin ollut liiketoimintaa.


Edistysmielinen-sana luo mielleyhtymän työväenliikkeestä. Yhdistys itse kirjoittaa: ”Nimi e2 muistuttaa monista e-alkuisista sanoista: edistysmielinen, eteenpäin katsova, ennakkoluuloton, eurooppalainen ja ekologinen. Tilatkin vuokrattiin Eerikinkadulta, Helsingin sydämestä.” Kun työväen osuustoimintaliike OTK ja paikalliset osuusliikkeet muutettiin E-liikkeeksi olivat perustelut samat, paitsi että OTK sijaitsi Hämeentiellä, Helsingin työväen kortteleissa.


2018 uutisen mukaan yhdistyksen jäseniä olivat muun muassa Maaseudun Sivistysliitto ja Suomen Keskusta. Ajatuspajan hallituksen puheenjohtajana toimi tuolloin Ilkka Herlin. Yksi hallituksen jäsenistä oli MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila.


Tutkimusjohto yhteiskunnan huipulta

Mitä paremmat yhteiskuntasuhteet, sitä enemmän rahahanat aukeavat. Tässä E2 on onnistunut loistavasti.


Yhtiön hallitus 2023:

Risto Murto, hallituksen puheenjohtaja, Työeläkevakuutusyhtiö Varman toimitusjohtaja

Anna Herlin, hallituksen varapuheenjohtaja, Antti Herlinin tytär

Juha Marttila, hallituksen jäsen, MTK:n puheenjohtaja, keskustapuolue

Hannu Kallio, hallituksen jäsen, varatuomari

Antti Palola, hallituksen jäsen, STTK:n puheenjohtaja

Tiina Silvasti, hallituksen jäsen, yhteiskuntapolitiikan professori Jyväskylän yliopistossa


Osakeyhtiön toimitusjohtaja: Simonen, Jenni Maria, valtiotieteen tohtori

”Ennen E2 Tutkimusta Simonen työskenteli yli 15 vuotta tutkijana ja erikoistutkijana THL:ssä. Hän teki tutkimusta suurissa Suomen Akatemian rahoittamissa tutkimusprojekteissa, tuotti tietoa päätöksenteon tarpeisiin, osallistui lukuisiin asiantuntijatyöryhmiin ja haki menestyksekkäästi tutkimusrahoituksia.”


Hallituksen ainoa varsinainen jäsen: Jutila, Karina Marjut Susanna, yhteiskuntatieteiden tohtori ”Karina Jutilalla on pian kolmenkymmenen vuoden kokemus vaativista asiantuntijatehtävistä ja työstä tutkimuksen kentällä.”


Työntekijät enimmäkseen naisia

E2 maksaa palkkaa 15 naiselle ja 5 miehelle. Henkilökunnasta 5 on tohtoreita. Yhteisöllä on 4 johtajaa, tutkimuspäällikkö, kehityspäällikkö ja hankepäällikkö. E2 on aktiivinen maahanmuuttoasioissa, mutta palkkalistalla on vain yksi maahanmuuttajataustainen, ja hänkin harjoittelijan vakanssilla.


Mitä on saatu aikaan?

Toukokuussa E2 julkaisi tutkimusraportin, jossa ulkomaalaiset työntekijät kiittelevät suomalaista työelämää. ”Vaikka suomalaisessa työelämässä on ongelmia, monen mielestä asiat ovat Suomessa paremmin kuin heidän aiemmissa asuinmaissaan.”


Esimerkiksi tätä työtä (siivous) en olisi tehnyt missään nimessä [aiemmassa kotimaassani]. Siellä siivoojia katsotaan alaspäin, ei millään arvostuksella ja heitä ei luokitella työyhteisöön kuuluvaksi. Täällä Suomessa kuitenkin kunnioitetaan myös siivoajia ja esimerkiksi muut työntekijät tervehtivät ja ovat ystävällisiä heille.”


Miksi maksetaan yhteisillä rahoilla tutkimuksesta, joka laitetaan suoraan mappi öö:hön? Koko kesä on kohkattu rasismista, vaikka tutkimukseen perustuva tieto kertoo aivan muuta. Googletus kertoi, että tutkimus noteerattiin vain ajatuspajaa rahoittavissa yhteisöissä. Luotettavan median uutisia en löytänyt. Vauva.fi sentään oli tutkimuksen huomannut.

Kesäkuussa E2 Tutkimuksen uusi raportti kertoi: ”Raha ja sota motivoivat ukrainalaisia kausityöhön Suomeen”. Tuon olisin voinut kertoa ilmaiseksi. Ei siihen mitään tutkimusta tarvita.


Muita tutkimusraportteja viimeisen vuoden aikana:

Maaliskuu 2023: ”Ulkomaalaiset tutkinto-opiskelijat viihtyvät Suomessa hyvin, silti lähes puolet pitää todennäköisenä muuttoa Suomesta opintojen jälkeen


Tammikuu 2023: Katsaus: Ukrainalaiset Suomessa 2022 (83 PowerPoint-kalvoa)


Lokakuu 2022: Building Academics' Societal Impact: Survey Results (34 PowerPoint-kalvoa)


Lokakuu 2022: Tärkeää uutta tutkimustietoa osaajapulaan: Enemmistö Suomeen muuttaneista korkeasti koulutetuista kotiutuu hyvin (91 PowerPoint-kalvoa)


Syyskuu 2022: Ajankohtaiskatsaus: Opettajien näkemykset suomalaisesta yhteiskunnasta keväällä 2022 (10 sivua)


Syyskuu 2022: Miten meillä menee? Katsaus suomalaisten mielenmaisemaan (50 sivua)


Toukokuu 2022: Erityisesti nuoret naiset kokevat turvallisuuden tunteensa järkkyneen Ukrainan sodan seurauksena (143 PowerPoint-kalvoa)


Vertailun vuoksi. Huomasin tämän aiheen sunnuntaiaamulla klo 8.40 Yrjöperskeles-blogista, josta menin linkillä Ylen uutiseen. En ollut aiemmin kuullut E2:sta mitään. Oman tutkimukseni tekeminen aloituksesta julkaisuun vei muutaman minuutin yli 3 tuntia seinäkelloaikaa. Ajasta vajaa tunti kului oman ja perheen asioiden hoitamiseen. Jos olisin valtion hyväpalkkaisissa hommissa, olisin tehnyt tätä 3,5 kuukautta.


Asiakkaat ja kumppanit verorahoitteisia yhteisöjä

Suoraan verorahoilla maksettavat E2:n saamat rahat tulevat yhteiskunnan eri taholta. Jokainen voi antaa ”vähän, eihän tämä ole mitään” ja näistä rahoista syntyy miljoonien eurojen helppo tulo. Tällaisia verorahoja käyttäviä ja saavia yhteisöjä Suomessa on tuhansia.

  • Business Finland

  • Eläkeliitto ry (STEA rahoittaa)

  • Eläkesäätiöyhdistys

  • Espoon kaupunki

  • Food and Forest Development Finland (suomalainen järjestö, joka tukee kehitysmaiden maa- ja metsätaloustuottajia ja muutenkin maaseudun elinvoimaa).

  • Food and Agriculture Organization, YK

  • Haaga-Helian ammattikorkeakoulu

  • HALI ry (edustaa sote- ja varhaiskasvatusalan yrityksiä ja järjestöjä).

  • Helsingin kaupunki

  • Helsingin Yliopisto

  • Heureka

  • Jyväskylän Yliopisto

  • Keskitien säätiö (tarkoituksena on edistää maaseudun ja asutuskeskusten väestöryhmien ymmärtämystä ja sovinnollista yhteistyötä)

  • Keva

  • KRELLI Kristilliset eläkeläiset ry (entinen Kristillinen Eläkeliitto ry) (STEA rahoittaa)

  • Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT

  • Luonnonvarakeskus

  • LUT-yliopisto

  • Maa- ja metsätalousministeriö

  • Magma Ajatushautomo (osallistuu yhteiskunnalliseen ja aatteelliseen keskusteluun ruotsin- ja kaksikielisyyden asemasta monikulttuurisessa Suomessa)

  • Oikeusministeriö

  • Opetus- ja kulttuuriministeriö

  • Oulun kaupunki

  • Oulun yliopisto

  • Sisäministeriö

  • Strategisen tutkimuksen neuvosto (toimii Suomen Akatemian yhteydessä)

  • Suomen Ympäristökeskus

  • Tampereen kaupunki

  • Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

  • Turun Yliopisto

  • Työeläkevakuuttajat TELA ry

  • Työ- ja elinkeinoministeriö

  • Ulkoministeriö

  • University of Bern

  • Vaasan kaupunki

  • Vaasan yliopisto

  • VASEK oy (seitsemän Vaasan alueen kunnan omistama seudullinen kehittämisyhtiö)

  • Ympäristöministeriö


Ammattijärjestöt aktiivisesti mukana, miksiköhän?

Järjestöjen saamat jäsenmaksut ovat jäsenille verovähennyskelpoisia. Kojamon verovapaita osinkoja maksetaan julkisyhteisöille, joita on 18,4 % osakkaista. Osa näistä asumistukirahoista maksetuista osingoista on jaettu E2:lle jollain perusteella.

  • Ammattiliitto Pro

  • Insinööriliitto ry

  • Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ry

  • MTK

  • MTK:n säätiö

  • PAM

  • Paperiliitto

  • Pellervon taloustutkimus PTT

  • Rakennusmestarit ja -insinöörit ry (rakennusasiantuntijoiden valtakunnallinen järjestö)

  • SAK

  • STTK

  • Suomen Tiedetoimittajain liitto

  • Tekniikan akateemiset TEK

  • Teollisuuden palkansaajat TP ry

  • Tieteentekijät (tieteen, tutkimuksen ja korkeakouluopetuksen parissa työskentelevien ammattiliitto).

Yksityinen rahoitus ei ole markkinaehtoisesti toimivilta tahoilta. Ainakin säätiöillä on veroedut. En selvittänyt, saako jotkut yhteisöt julkista tukea.

  • EK

  • Energiateollisuus

  • Jenny ja Antti Wihurin rahasto

  • Kulttuurirahaston Etelä-Pohjanmaan rahasto

  • Rakennusteollisuus RT

  • Suomen Kulttuurirahasto

  • Svenska kulturfonden

  • Teknologiateollisuus

  • Tieteen tiedotus ry (julkaisee Tiede- ja Tiede-Luonto -lehtiä sekä osallistuu Hyvä Terveys-lehden julkaisemiseen.)

  • Tiina ja Antti Herlinin säätiö

  • Väinö Tannerin säätiö


Ainoa markkinaehtoisesti toimiva maksaja on Taloustutkimus Oy, jonka tutkimusjohtaja siirtyi E2:een maaliskuussa 2023, sattumako?


Yhteenveto:

Tällaiset turhat tutkimukset ovat vain turhien naistohtoreiden ja -maistereiden työllistämistä kovapalkkaisiin virkoihin.







bottom of page