top of page

Pelastakaa lapset - vai naisten työpaikat

Päivitetty: 22. toukok. 2023

Pelastakaa Lapset ry vaatii uutta hallitusta jättämään kehitysapu rauhaan. "Suomi ei saa riistää apuaan maailman lapsilta! Vetoa kanssamme hallitukseen: ei jättileikkauksia kehitysyhteistyöhön!” RKP esitti hallitusneuvotteluissa, että apu pitää nostaa 0,7 %:iin bruttokansantuotteesta. Mitä enemmän velkaa, sitä enemmän apua. Mitä enemmän apua, sitä enemmän otetaan uutta velkaa.

Pelastakaa Lapset ry ei julkaise tilinpäätöstään, miksi. Syy selittyy tästä artikkelista: eivät kehtaa kertoa, mihin rahat menevät.


Yhdistys kertoo vuoden 2021 luvuista yleisellä tasolla, että kansainväliseen toimintaan käytetään 43 % rahoista. Julkisista varoista eli näistä Petteri Orpon tulevan hallituksen vallassa olevista rahoista yhdistys saa toimintaansa ainakin 66 %. (9 % tuloista on ”Muut tuotot”, joista ei kerrota mitään). Ulkomaiseen toimintaan rahoista käytetään 43 % eli 19 miljoonaa euroa.


Hallinnon ja viestinnän yli 3 miljoonan euron kuluista varmaan voi nipistää kuten kaikki muutkin joutuvat tulojen vähentyessä. Keräyskulut olivat toissa vuonna 19 % saaduista varoista. Sitäkin voidaan tehostaa.


Paljon on naisia töissä vaan riittääkö kaikille töitä

Pelastakaa Lapset ry:n pääsihteeri on Hanna Markkula-Kivisilta. Hänen verotettavat tulonsa vuonna 2021 oli Iltalehden verokoneen mukaan 0,1 miljoonaa euroa. Vuonna 2017 hänen palkkansa oli 91.361 euroa. Markkula on näitä valtiotieteen maistereita, joille pitää verorahoilla löytää hyvät työpaikat. Hän oli kokoomuksen kansanedustaja 12 vuotta. Ihmekös kampanjassa vedotaan Petteri Orpoon. ”Parahin Petteri, miten teillä on sydäntä sanoa 10-vuotiaalle lapselle, että hän ei pääse enää kouluun, vaan joutuu takaisin töihin tiilitehtaalle?”


Oikea kysymys olisi: ”Parahin Petteri, miten teillä on sydäntä sanoa sadalle valtiotieteen maisterille, että osa heistä joutuu oikeisiin töihin, ehkäpä tiilitehtaalle."


Hannalla on oma assistentti, viestinnän johtaja ja kaksi lakinaista – kaikki naisia.


Järjestön keskushallinnossa:

 • Viestinnässä 8 naista ja 2 miestä

 • Kotimaan ohjelmissa 5 naista

 • Aluetoiminnassa 1 naisjohtaja

 • Kehittämistoiminnoissa 6 naista

 • Kansainvälisissä adoptiotoiminnoissa 5 naista

 • Kansalaistoiminnoissa 6 naista ja 1 mies

 • Digitaalisissa toiminnoissa 8 naista ja 5 miestä

 • Lasten suojelussa 7 naista ja 1 mies

 • Palvelutoiminnoissa 6 naista

 • Kansainvälisissä toiminnoissa 18 naista ja 2 miestä

 • Keräyksissä 8 naista ja 2 miestä

 • HR toiminnoissa 3 naista

 • Talous ja IT-toiminnoissa 10 naista ja 3 miestä

Helsingin aluetoimistossa 30 naista. Siis erillinen yksikkö keskushallinnosta. Turun toimistossa on 15 naista ja 1 miesrukka. Tampereella ja Seinäjoen sivupisteessä 36 naista. Oulussa 18 naista ja 1 mies. Kuopiossa ja Joensuussa 29 naista ja 1 mies. Jyväskylässä 18 naista.


Maailman lasten pelastaminen on naisten työtä. Miehiä ei tarvita.


Mitä tähän sanoisi. Järjestön tuotot olivat 43,8 miljoonaa euroa toissa vuonna. Jos tuotot katsotaan yrityksen liikevaihdoksi, on harvinaista, että tuon kokoisella yrityksellä olisi iso oma IT-osasto ja talousosasto. Enkä tiedä yhtään tuon kokoista yritystä, jolla olisi oma lakimies saatikka kaksi.


HR-osastoja (Hallinnon Rationalisointi) ei enää ole yrityksissä. Voisivat ensi töikseen rationalisoida itsensä tarpeettomiksi.

EDIT 22.5.23 klo 14.30: Siihen aikaan kun Suomessa vielä puhuttiin suomea työkielenä, HR tarkoitti Hallinnon rationalisointia. Nyt se kuulemma onkin Human Resources eli henkilöstöhallintoa (ilman palkanlaskentaa). Ei tullut mieleen, että järjestön 14 yksikön nimessä 13 on suomen kieltä ja yksi hienosti englantia. IT on suomea ja englantia Information Technology eli InformaatioTekniikka, yleisemmin suomeksi tietotekniikka.


Miehiä näköjään tarvitaan vain koska IT ja digi ovat naisille vaikeita.


Vielä on palkattava lisää naisia. Heitä on vasta 96 keskushallinnossa +146 alueilla. Miehiä 16+3. Erotetaan miehet, niin rahat riittävät?


Suomessa ylikoulutetaan ihmisiä ja sen takia tarvitaan iso julkinen sektori heidän työllistämisekseen. Kolmas sektori on verorahoitteisena julkista sektoria, mutta sillä ei ole mitään tulosvastuuta eikä poliittista kontrollia.


Työn tulokset

Työn tuloksista kerrotaan vain muutaman yksittäistapauksen kautta. Nyt 2-vuotias Aya saa Libanonissa puhdasta vettä. ”Meillä on seitsemän lasta ja tulimme tänne Homsista (Syyriasta) melkein viisi vuotta sitten.” Paljon halvemmaksi olisi tullut antaa ehkäisyneuvontaa ja kondomeja perheelle.

Saharan etelän puolisessa Afrikassa ihmettelin masaimaassa kylää, jossa vettä tuli maan uumenista kun työnsi sormen maahan. Kaikki vesi otettiin samasta likaisesta lätäköstä. Kysyin, miksi ette tee kaivoa. Sanoivat, etteivät he viitsi, koska odottavat, että valkoinen mies tulee tekemään kaivon.


Vähennämme lapsiköyhyyttä lapsilähtöisen sosiaaliturvan avulla.” Lisää lapsia, lisää sosiaaliturvaa.


Monissa kulttuureissa lasten ruumiillinen kuritus on hyväksyttyä. Siihen on yhdistyksellä helppo ratkaisu: ”Vahvistamme yhteisöjen ja valtioiden lastensuojelun rakenteita.” Ovatko nämä tosissaan? Olemmeko näin suuria ja vaikutusvaltaisia maailmassa?


Burkina Fasossa kansalaiset tappavat toisiaan. ”Burkina Fasossa varmistamme, että yhä useamman lapsen oikeus elämään, henkiinjäämiseen ja kehittymiseen toteutuu.” Onko järjestöllä armeija vai miten asia hoidetaan?

Suomen Pelastakaa Lapset tekee töitä myös Dungarpurissa Intiassa kaikkein köyhimpien lasten auttamiseksi.” Dungarpur on 48.000 asukkaan kaupunki, josta on tullut turistien suosima paikka palatsien ja kuninkaallisten asuntojen poikkeuksellisen arkkitehtuurin takia. Kaupunkiin on matkaa Delhistä 794 km ja Mumbaystä 635 km. Eikö kauempaa löytynyt autettavia.


Intian 1,4 miljardista asukkaasta joka neljäs on alle 15-vuotias. Hyvä Suomi!


Pelastakaa Lapset on toiminut Somaliassa/Somalimaalla yli 30 vuotta. Eli sinne on lähdetty heti kun ensimmäiset somalit tulivat Moskovasta Suomeen 1990. Huonosti on apu sujunut, koska väkeä lappaa sieltä Suomeen edelleen.


Suomen Pelastakaa Lapset tavoitti vuonna 2021 kansainvälisellä ohjelmatyöllään suoraan 265.916 lasta, joista yli puolet oli tyttöjä. Miten lapset lasketaan? Laitetaanko jokaiselle seurantakortti. Yhteen lapseen on käytetty keskimäärin 71 euroa. Olisi mielenkiintoista tietää, kuinka suuri osa siitä on suomalaisten avustajien palkkoja sekä asumis- ja matkakuluja.


Suomessa järjestö tavoitti samana vuotena 53.556 lasta eli toiminnan painopiste on selkeästi ulkomailla. Pelastakaa Lapset ry on perustettu vuonna 1922 orpolapsien avuksi. Ulkomainen toiminta oli pitkään olematonta. Kansainvälinen kummilapsitoiminta alkoi 1960-luvulla. Ulkomainen toiminta alkoi vyöryä laajemmin toimintaan vasta 1990-luvulla.


Ulkomaan toiminnot ovatkin paljon mukavampia kuin kotimaassa auttaminen. Ilmaisia matkoja eksoottisiin maihin. Päivärahoilla (Intiassa 56 euroa) pärjää kun asuminen matkustajalle ilmaista. Ja rahanarvo näissä maissa on suomalaiselle olematon.


Auttaminen tekee avuttomaksi

Oma apu paras apu. Kehitysmaiden ongelmat ratkeavat lopettamalla auttaminen lyhytaikaista katastrofiapua lukuunottamatta. Kun ihmiset joutuvat ottamaan vastuun omasta elämästään, he pärjäävät omillaan.


Niin mekin teimme Suomessa sodan jälkeen.

Kommentare


bottom of page