top of page

Näin byrokratia lisääntyy - palovaroittimet

Samalla sosialismi ja valvonta etenevät Suomessa

Suomen Pelastusalan keskusjärjestö julkaisi 23.6.21 tutkimuksen, jossa oli selvitetty palovaroittimien käyttöä vuosina 2009-2018. Sen mukaan 2018 kuolemaan johtaneissa tulipaloissa 10 tapauksessa palovaroitin toimi, 5 tapauksessa ei toiminut ja palovaroitinta ei ollut 8 tapauksessa.

 

Koska jokaisen tulee elää mahdollisimman pitkään maailmassa, Sanna Marinin hallitus ryhtyi toimenpiteisiin lain muuttamiseksi siten, ettei ainakaan tulipaloissa suomalaiset ja maahanmuuttajat kuole. 23.3.2023 annettiin uusi laki pelastustoimesta, joka määrittää vastuulliset palovaroittimista.

Talonpoikaisjärki kertoo, että vaikka palovaroitin oli, kuolema silti niitti melkein joka toisen tulipalossa. Kaikkia ei siis pelasteta uudella lailla, joka tuli voimaan 2024 alussa.

 

Kaikki me kuollaan, vaikka olisi 10 palovaroitinta

 Hallituksilla tulee olemaan iso urakka suomalaisten pelastamiseksi kaikelta pahalta. Tuorein kuolemansyytilasto vuodelta 2019 kertoo 53.962 suomalaisen kuolinsyyn. Mielenkiintoista on, ettei yhdelläkään tuonelaan menneellä ollut syynä vanhuus tai vanhuuden heikkous. Ei, koska hyvinvointivaltioon kuuluu ikuinen elämä. Se voi olla suunnatonta tuskaa ja kurjuutta, mutta elää pitää.

 

Jos ihmishenkiä aidosti halutaan säilyttää, palovaroittimien sijasta kannattaisi vaikuttaa ihmisten uimataitoon (hukkumisia 101) ja itsemurhiin (746), joista etenkin yrittäjien itsemurhat tulevat lisääntymään nyt kun Suomen tie kulkee lakkojen vauhdittamana kohti konkurssia. 1990-luvun lamassa tuhannet yrittäjät tappoivat itsensä, mutta syitä kaunisteltiin. Esimerkiksi suoralla tiellä kallioon ajanut yrittäjä oli auto-onnettomuuden uhri, eikä hän ajanut kallioon tappaakseen itsensä.


Joka neljännen kuolinsyy oli syöpä. Olisiko palovaroitinjärjestelmään käytettävät miljoonat saaneet enemmän vaikutuksia vaikka parempien elintapojen tietoiskujen avulla. Tai eutanasialain valmisteluun, mikä antaisi mahdollisuuden vapautua pakosta elää kaikkein kurjimmassa asemassa olevien osalta.

Toki maapallon suurin ongelma on väestöräjähdys. Lääketieteen avulla länsimaalaisista joka kolmas tulee elämään yli 100-vuotiaaksi tämän vuosisadan lopulla. Olisiko viisainta lopettaa lääketieteen kehittäminen verorahoilla ja mahdollistaa ihmisille normaali kuolema. Tärkeintä on hyvä elämä, eikä mahdollisimman pitkä elämä.

 

Suomi kulkee kohti Ruotsin tilannetta hankkimalla maahan tuontiväkivaltaa ja vielä maksamalla väkivaltaisten ulkomaalaisten koko elämisen. Palovaroittimia paljon suurempi elämänvoitto olisi humanitaarisen maahanmuuton kokonaan lopettaminen ja laittomien poistaminen maasta.

 

Mitä palovaroitinlaki tarkoittaa

Taloyhtiöt ja niiden hallituksen jäsenet ovat vastuussa asuntojen palovaroittimien toimivuudesta. Varmaan myös korvausvelvollisia tulipaloista, joissa palovaroittimet eivät ole toimineet.

 

Vuoden 2020 lopussa kerrostaloasuntoja oli 1.468.000 ja rivitaloasuntoja 420.000. Nämä asunnot ovat taloyhtiöiden omistamia (asukkaat omistavat taloyhtiön osakkeita).

 

Jotta varoittimet voidaan hoitaa, tulevat taloyhtiöt vaihtamaan kaikki nykyiset varoittimet yhdenmukaisiin malleihin. Jos varoittimia on keskimäärin 1,5 asuntoa kohden tarkoittaa tämä 3 miljoonan varoittimen vaihtamista. Varoittimien hinnat ovat yleensä 7 – 30 euron välillä, mutta paljon kalliimpiakin on. Varoittimien 9 voltin pattereiden hinnat ovat 2-3 euroa kappale.

 

Jos taloyhtiöt ostavat 20 euron varoittimet ja niihin 2 euron patterit, kerrostaloasuntojen uudet varoittimet tulevat maksamaan 66 miljoonaa euroa. Valtio saa niistä 13 miljoonan euron arvonlisäverot.

 

Rivitaloasuntoja oli 420.000. Jos niissä on kaksi varoitinta per asunto, varoittimet ja patterit maksavat 18 miljoonaa euroa ja valtion verotulo on 3,5 miljoonaa euroa.

 

Eikä tässä vielä kaikki. Talojen huoltoyhtiöt ottavat hyvinkin 20-30 euroa varoittimen vaihdosta sekä 15-20 euroa vuosittaisesta toimivuuden tarkastamisesta ja pattereiden vaihtamisesta. Se tarkoittaa vaihtovuonna 77 miljoonan euron maksuja huoltoyhtiöille ja tarkistusvuotena 36 miljoonan euron maksuja. Valtio ansaitsee niistä 18 miljoonaa ja vuosittain 11 miljoonaa euroa arvonlisäveroina.


Lait tehdään yhä useammin lobbareiden voimin. Olivatko palovaroitinlain takana talojen huoltoyhtiöt? Vai onko syynä joku EU-direktiivi? EU:sta tulee kaikenlaista turhaa, mutta en jaksa tutkia EU:n kymmeniä tuhansia vaatimuksia.

 

Ei tämä tähän lopu - kauhuskenaario

 Omakoti- ja paritaloja Suomessa oli vuonna 2020 1,2 miljoonaa. Annetaanko ihmisten kuolla tulipalossa omakotitalossa asuessaan. Kuolemia tulee vuodessa olemaan yhden käden sormin laskettava määrä näissä taloissa. Näiden ihmishenkien pelastamiseksi tarvitaan palovaroitinasiamies ja hänelle tusina varoitintarkastajaa per hyvinvointialue. Ja näille jokaiselle tusinalle aluepäällikkö ja sihteeri.

 

Palovaroitintarkastajat tulevat tekemään valvontatarkastuksia myös taloyhtiöiden vastuulla olevien kerrostaloasuntojen patterien toimivuudesta. Jos eivät toimi, ne saadaan kuriin määräämällä 500 euron palovaroitinsakko.

 

Jotkut voivat kuolla kesämökin tai rantasaunan tulipalossa. Kesämökkejä on yli 500.000 ja saunoja saman verran. Mökinomistajat osaavat hoitaa kaiken itse paitsi kompostoinnin, jota varten perustettiin kompostitarkastajien virat. Koska heillä ei ole talvella töitä, voisivat he silloin tarkastaa kesämökkien palovaroittimet.


Valvonnan tehostamiseksi tarvitaan palovaroitinrekisteri, jonne merkitään kaikki varoittimet huoneen tarkkuudella. Ja niihin tullaan vaatimaan sähkömittareista tuttu nettiyhteys, jotta viranomaiset voivat etätyössä kesämökillään nappia painamalla tarkastaa, toimivatko varoittimet. Osakehuoneistorekisteri meillä jo onkin, joten sen avulla voidaan tarkistaa netissä kätevästi, missä huoneistossa ei ole varoittimia. Ai mutta silloin jäädään ilman kilometrikorvauksia, päivärahoja ja työajan kuluttamista kesäkukkia ihailemalla.


Joku voi ajatella, että nyt blogisti liioittelee. He voisivat miettiä, olisiko 10 vuotta sitten kukaan uskonut, että Suomessa 2024 on koirarekisteri, kompostirekisteri ja koronapassi netissä. Kaikki, minkä tietotekniikka mahdollistaa, sen julkinen valta ottaa käyttöönsä, mieluummin ennemmin kuin myöhemmin. Oman oppini sain 2000-luvun alussa mennessäni kotipaikkani Salon kirjastoon, jonka vessaan paikkakunnalta poismuuttanut ei pääsyt ilman magneettista ovikorttia.

 

Mutta eivät kuolemat lopu, vaikka palovaroittimia olisi jokaisessa huoneessa Suomessa. Vantaan Hakunilan palossa lokakuussa viime syksynä ainakin toinen varoittimista oli toiminut (toinen oli sulanut). Maahanmuuttajat olivat kuivattaneet vaatteita sähkösaunassa pitäen kiuasta kuumana. Palossa kuoli äiti ja neljä lasta. Lasten isä pelasti itsensä, mutta jätti perheensä tulipaloon. Ei sellaisessa kulttuurissa tarvita palovaroittimia vaan tasa-arvoa naisille ja lapsille.
***

Tue blogin toimintaa https://www.vahtera.blog/tilaus


Blogisivuston ylläpito maksaa ja lisäksi joudun maksamaan eräistä tietopyynnöistä. Samaan aikaan Suomen asioita sekoittavat henkilöt saavat hulppeita palkkoja ja bonuksia.


Siksi pienikin tuki on paljon, jos useampi taho osallistuu vapaaehtoisen tilausmaksun maksamiseen.


Yritykset saavat vähentää tilausmaksun omassa kirjanpidossaan sekä arvonlisävero (10%)- että tuloverotuksessa, koska sivustolla käsitellään paljon yrittämiseen ja verotukseen liittyviä asioita.

Comentarios


bottom of page