top of page

Korvaava lääke säästää rahojasi moninverroin enemmän kuin Kela korvaa

Päivitetty: 2. heinäk. 2023


100 euron lääkkeestä Kela saattaa korvata vain 7 euroa

Suomen terveydenhuolto on piloilla. Politiikka on sen pilannut. Ihmisten auttaminen ei ole enää etusijalla, vaan poliitikkojen mielivalta. Kehtasivat kinata sotesta, jossa hallinto vie rahat niin, ettei rahaa jää ihmisten terveydenhoitoon. On tämä hullu maa: ennen toimi tämäkin asia lähes kiitettävästi, nyt se ei toimi enää ollenkaan.” (saamani sähköpostiviesti)

Pääsin kolmen viikon odotuksen jälkeen Instrun silmälääkärille

Kävin yksityisellä silmälääkärillä. Julkiselle ei päässyt edes jonoon. Yksityistäkin sai jonottaa Etelä-Savossa viikkoja, koska täällä ei ole silmälääkäreitä muualla kuin optikkoliikkeiden takahuoneissa vierailijoina. Optikot myyvät silmälasit suurilla alennuksilla, jotka ovat vain numeroita. Silmälasit ovat niin kalliita Suomessa, että edelliset ostin Tallinnasta.


Lääkärinpalkkiosta 108 euroa sai Kela-korvausta 8 euroa. En ollut korvausten alennuksia noteerannut, mutta tällä kerralla korvaus piti hakea erikseen. No, eivät ne korvaukset suuria olleet ennen SOTEakaan.


Kahdeksan euron korvauksen saa sekä yleis- että erikoislääkärin palkkioista. Hammaslääkärin palkkiosta voi saada 9,50 - 15,50 euron korvauksen.


Kela-korvausta ei makseta lainkaan suurimmasta osasta yksityisvastaanottojen hoito- ja tutkimuskustannuksista. Korvattavien matkojen omavastuu on 25 euroa yhteen suuntaan.

Ortopeedia Arstid-sairaala Tallinnassa. Sain todella hyvää palvelua

Yksityissairaaloissa tehdyistä leikkauksista ei korvata enää mitään. Vuosia sitten menin Tallinnaan operaatioon, jota julkisella olisi saanut odottaa 1-2 vuotta. Yksityisellä leikkaus olisi maksanut yli 4000 euroa ja hienossa sairaalassa Tallinnassa maksoin 1000 euroa yönylihoidosta. Nyt Suomessa nämä operaatiot maksavat 5-6.000 euroa, joten jos vakuutus ei niitä maksa on järkevintä hoidattaa itsensä ulkomailla.


Lääkkeiden hinnat karanneet käsistä

Lääkkeistä korvataan 40 % viitehinnasta vuotuisen 50 euron omavastuun jälkeen. Lääkärit määräävät aina kalleimman lääkkeen, jonka apteekki saattaa suositella korvattavaksi halvemmalla lääkkeellä, yleensä ei. Kansalaisen on mahdoton tietää, onko kallis lääke tehokkaampi kuin halpa korvaava lääke.


Hintaerot ovat tosiaan valtavia. Tein muutamia pistokokeita. Lääkärin määräämä lääke voi olla 2-10 kertaa ja yksi lääkeannos satoja euroja kalliimpi kuin apteekin ehdottama. Kela korvaa vain halvemman lääkkeen hinnan (viitehinnan). Eli kansalainen maksaa omasta lompakostaan lääketehtaitten valtavat voitot. Sillä varmaa on, etteivät saman lääkkeen valmistuskustannukset ole 10-kertaisia eri tehtaissa.


Korkeita lääkehintoja perustellaan kehittämiskustannuksilla. Mutta kun patentti vanhenee ja muutkin lääketehtaat saavat oikeuden lääkkeen valmistamiseen, ei hintaero enää ole perusteltu.


Koronarokotteissa patenttisuoja mahdollisti kaikkien aikojen huijauksen. Yhdysvaltalainen lääkeyritys Pfizer teki voittoa vuonna 2021

Koronarokotteilla kymmenien miljardien voitot

koronarokotteella 24,3 miljardia dollaria.


Lääkkeiden vuosiomavastuu on tänä vuonns 592,16 euroa. Jos raja ylittyy, maksetaan loppuvuoden ajan jokaisesta korvattavasta lääkkeestä 2,50 euron omavastuu.


Suomalainen: pyydä aina korvaavaa reseptilääkettä apteekista. Säästät omia rahojasi paljon enemmän kuin Kela korvaa lääkkeistä.


Alentuneet korvaukset ovat SOTE-sopan seurauksia.


Kelan hallinnolliset kustannukset korvauksista ylittävät 8 euroa silloin kun korvausta ei vähennetä suoraan hinnasta apteekissa tai lääkärin palkkiosta. Koska SOTE-valtio on rutiköyhä ja velkainen, ei haittaisi jos nämä mitättömät korvaukset lopetettaisiin kokonaan. Jos on varaa maksaa 100 euroa yksityislääkärin käynnistä, voi ihan yhtä hyvin maksaa 108 euroa.

Komentar


bottom of page