top of page

Jääkiekkokartelli


Olen koko syksyn ihmetellyt SM-liigan osakkeen hintaa. Jokereille on ilmoitettu hinnaksi 3,8 miljoonaa euroa. Se on enemmän kuin Italian mafia ottaisi suojelurahaa jääkiekkojoukkueelta. Kyseessä on oltava kartelli, jolla halutaan estää Jokerien paluu liigaan. Kuten muidenkin joukkueiden.

 

Kilpailuviraston pelossa SM-liiga on hyväksynyt Kiekko-Espoon SM-liigaan. Liigaosakkeen hinnasta kuulemma neuvotellaan. Tämän kirjoituksen tarkoituksena on antaa eväitä neuvottelijoille. Mestis-seura Kiekko-Espoo teki viime tilikaudella 0,95 miljoonan euron liikevaihdolla 0,4 miljoonan euron liiketappion. On siinä neuvottelemista kun seuralle lähtöhinta on kuulemma 3,6 miljoonaa euroa.


Osakkeen arvo on 0,5 miljoonaa euroa

OP:n analyytikko sanoo Ilta-Sanomissa, ettei osakkeen arvo ole mitenkään voinut nousta aiemmin maksetusta 1,8 miljoonasta eurosta 3,8 miljoonaan euroon.

 

Jokerit on ilmoittanut, että 3,8 miljoonaa euroa liigaosakkeesta on liikaa eikä seura tällaisilla maksuilla tavoittele paikkaa pääsarjassa kaudella 2025–2026.

 

Tämä artikkeli on kirjoitettu vuosikymmenien aikana tekemieni satojen yritysten arvonmäärittelyjen tuomalla elämänkokemuksella. Jos jääkiekkoseura toimisi kuin yritys, ei liigaosakkeesta pidä maksaa 500-600.000 euroa enempää, minkä hinnan tilinpäätöstietojen mukaan arvioiden TPS ja muut alkuperäisen liigan joukkueet ovat ilmeisesti maksaneet. Mutta koska kyse on urheilusta, miljoonat vain vilistävät. Koska kaikkialla, myös Etelä-Savossa, on miljonäärejä, joille miljoona on pikkuraha.

 

Urheilu on liiketoimintaa vain huippu-urheilijoille. Vuonna 2019 Forbes-lehti arvioi Barcelonan jalkapallojoukkueen arvoksi 3,6 miljardia euroa. Valioliigassa on useammasta pelaajasta maksettu yli 100 miljoonaa euroa. Ronaldon vuosipalkka Saudi-Arabiassa on 75 miljoonaa euroa ja muut palkkiot 300 miljoonaa euroa.

FC Barcelona on ollut suosikkini lapsuudesta asti. Ensin Radio Barcelonan kuuntelun takia, myöhemmin Messin innoittamana. Taloudenpidosta seuran johto ei ole ymmärtänyt mitään.

Barcelona on kärvistellyt suurissa talousvaikeuksissa. Kaudella 2021-22 se teki puolen miljardin euron tappion 0,6 miljardin liikevaihdolla. Sen jälkeen se on mm. myynyt tulevien vuosien tv-oikeustuloista osan ja päässyt plussalle. 30.6.22 tilinpäätöksessä sen oma pääoma on 353 miljoonaa euroa negatiivinen. Pitkäaikaisia velkoja sillä oli 914 miljoonaa ja lyhytaikaisia 841 miljoonaa. Varallisuutena ovat mm. pelaajamaksut, joiden riskinä on etenkin pelaajien loukkaantumiset.


Ei NHL:kään voi olla kannattavaa liiketoimintaa, mutta siellä on enemmän miljardöörejä seurojen rahoittamiseen. Jääkiekkoon ja urheiluun yleensä liittyy paljon korruptiota, mikä saattaisi selittää taloudelliset järjettömyydet. Joku sisäpiiriläinen kertoi, että virkamiehen saa hoitamaan asioita, kun hän silloin tällöin pääsee ilmaiseksi jäähallin aitioon täydelle ylöspidolle.


Suurten urheiluseurojen tilinpäätökset ovat niin viritettyjä, ettei niistä ota selvää kukaan ulkopuolinen. Barcelonan tilinpidon sotkujen vuoksi se ollaan poistamassa Euroopan kentiltä muutamaksi vuodeksi. Muutama valioliigan seura on saman uhan alla.

 

TV-korvausmiljoonat

Liigan vanha logo

SM-liiga Oy:n liikevaihto on 31 miljoonaa euroa. Tilinpäätös ei kerro sanallakaan siitä, mistä liikevaihto kertyy. Median mukaan 23 miljoonaa tullee TV-korvauksista. Osa tulee playoffs-pelien lipputuloista. Välierien, finaaleiden ja pronssiottelun tuotoista 20 % menee kotijoukkueelle ja 80 % yhteisiin palkintorahoihin liigalle. Rahoista osan saa liiga järjestämis- ja tuomarikulujen maksamiseen.

 

MTV maksaa liigalle kauden 2026–2027 loppuun tv-oikeuksista arvioiden mukaan jopa yli 90 miljoonaa euroa. Telia maksoi ensimmäisellä sopimuskaudellaan oikeuksista vuosittain noin 23 miljoonaa euroa.

 

MTV:lle Telia-sopimuksesta siirtyi neljä kautta. Jos kauden maksu on 23 miljoonaa, kertyy niistä 92 miljoonan euron maksut. Viime vuonna MTV teki 217 miljoonan euron liikevaihdolla 20 miljoonan euron tappiot. Tuskin jääkiekon TV-mainoksilla ja käyttäjämaksuilla tappioista selvitään, ehkä pikemminkin jääkiekko lisää tappioita. Tuskin Telia oikeuksista olisi luopunut, jos se olisi ollut rahasampo.

 

Liiga on maksanut ulkopuolisista palveluista 25,8 miljoonaa euroa. Kyse lienee liigaseuroille maksetuista TV-korvauksista ja palkintorahoista. TV-korvauksista on tilinpäätöksessään kertonut JYP, joka kaudella 2022-23 sai 1,25 miljoonaa euroa. Jos korvaus on ollut samansuuruinen kaikille joukkueille, on liiga maksanut TV-korvauksina 15 liigajoukkueelle 18,75 miljoonaa euroa.


Yle

Jos Kiekko-Espoo ja myöhemmin Jokerit tulevat TV-korvausten saajiksi, yhden joukkueen tulot vähenevät lähelle miljoonaa. Riski TV-oikeuksien hinnan alenemiseen sopimuskauden jälkeen on suuri, mikä vähentää uusien liigajoukkueiden tuotto-odotuksia.


10 % korolla diskontattuna neljän vuoden tv-maksut (17 seuraa/1,1 M€ vuodessa)  yhdelle seuralle olisi 3,5 miljoonaa euroa. Neljäs kausi olisi epävarma nykyisen tv-sopimuksen loppuessa kauteen 2026-27. TV-maksuista on vähennetty SM-liigan ilmeisesti ottama osuus.


Jotta Kiekko-Espoo voisi menestyä liigassa, sen tulisi nelinkertaistaa nykyiset tulonsa ja sen päälle saada tv-korvaus. Rahat menisivät pelaajapalkkioihin ja muun organisaation kasvattamiseen. Liigan jäsenmaksu käytettäisiin nykyisten seurojen tuloja kasvattamaan (tai vähentämään menoja). Urheilullisesti näyttäisi kyseessä olevan selkeä kartelli.

 

SM-liiga voi hyvin – seurat suurissa vaikeuksissa

SM-liiga Oy on tuottanut voittoa 82.000 euroa 30.6.2023 päättyneellä tilikaudella. Osinkoja se ei jakanut, toisin kuin edellisellä tilikaudella maksettiin 1,29 miljoonan euron osingot (86.000 euroa joukkuetta kohden).

 

SM-liiga Oy:n palkat ovat hulppeat. 9 henkilön henkilöstökulut 2,9 miljoonaa euroa, kun TPS:n 74 henkilön palkka- ja sosiaalikulut olivat 5,9 miljoonaa euroa. Tämä on yleinen ilmiö suomalaisissa järjestöissä. Jäsenyritykset kärvistelevät jäsenmaksujensa kanssa, mutta keskusjärjestössä porskutellaan leveästi.

 

Yhtiön oma pääoma on 4,8 miljoonaa euroa eli 323,6 tuhatta seuraa kohden. Osakekohtainen tasearvo on siis 323.600 euroa. Kahden vuoden tuloksen keskiarvosta 15 %:n korolla laskettu tuottoarvo on 787.000 euroa. Ollaan kaukana jopa Jukurien maksamasta 1,8 miljoonan euron osakehinnasta, saatikka 3,8 miljoonasta eurosta.

 

Selkeästi voitollisia ovat vain Ilves ja Tappara uuden areenan tuoneen suosion myötä. Punaisella merkitty tappiot sekä vieras pääoma, mikäli se ylittää oman pääoman

TPS:n tilinpäätöksestä voi arvuutella, että seura olisi maksanut liigaosakkeestaan 577 tuhatta euroa.

 

SM-liiga on kertonut osakkeen arvoon vaikuttavan saatavat tv-korvaukset. Mutta mutta. TV-korvausten vastapainona ovat jääkiekkotoiminnan kulut, jotka tuplaantuvat muutoinkin liigaan siirryttäessä. 200.000 asukkaan Turussa toimiva TPS teki 3 miljoonan euron tappiot (2022 päättyneellä tilikaudella 1,4 miljoonan euron tappiot). 52.000 asukkaan Mikkelissä Jukurit teki 0,4 miljoonan euron tappiot. TV-korvauksista huolimatta.

 

Vain upporikas urheilufanaatikko maksaisi 3,8 miljoonaa euroa osakkeesta, jolla saa oikeuden tehdä miljoonatappiot joka vuosi. Jääkiekkoseurat pelaavatkin heikoilla jäillä. TPS menee konkurssiin sinä päivänä kun Supercell-miljardeista ei enää makseta seuran kuluja. Jukurien suurin omistaja luopui seuran omistuksesta ja se vei seuran kerjuukierrokselle Mikkeliin.

 

Jokerit ei saanut mitään korvausta lähtiessään SM-liigasta KHL-liigaan Venäjälle. Se päinvastoin joutui maksamaan korvauksia kolme miljoonaa euroa liigasta poistumisesta. Nyt korkeaa osakehintaa perustellaan SM-liigasta mahdollisesti putoavalle joukkueelle maksettavista korvauksista. Vaikea uskoa.


Jatkossa liigan huonoin ja Mestiksen voittaja ottelevat liigapaikasta. Vaikeaa uskoa, että esimerkiksi 1100 katsojan Kiekko-Espoo pärjäisi 2700 katsojan SaiPaa vastaan. SaiPalla on ollut käytössä 5 miljoonaa mm. pelaajiin ja Kiekko-Espoolla vain 1 miljoona.


Niin Kiekko-Espoo kuin uusi harkimoista vapaa Jokerit tarvitse miljoonansa pelaajien palkkoihin eikä muiden liigaseurojen osinkoihin. Sitäpaitsi Jokerit tuo seurojen kotiotteluihin katsomot täyteen, toisin kuin liigan huonoimmat seurat. Kai sekin pitää hinnoitella?


SM-liigan joukkuemäärä on joidenkin mielestä jo nyt liian suuri. Suomea kaksi kertaa suuremman Ruotsin SHL:ssä on 14 joukkuetta, samoin Sveitsissä ja Tsekissä 14. Saksassa 11. Jos Suomeen tulee kahden tason liiga, esimerkiksi 10 + 10, Mestiksen taso nousee, mutta kakkostasoon joutuvat menettävät suuren osan liigasijoituksestaan.


Seurat voivat huonosti: TPS

TPS:n jääkiekkojoukkueen henkilökunnalle maksetaan vuodessa palkkoja ja niiden sosiaalikuluja noin 6 miljoonaa euroa. Palkansaajina on pelaajien lisäksi kaikki muukin henkilökunta, yhteensä 74. Tässä eivät ole mukana tytäryhtiön Turkuhallin Palvelu Oy:n 25 työntekijää.

 

TPS on kasvattanut mm. NHL:n supertähden Mikko Rantasen. Siirtokorvauksen määrää en saanut selville. Mikko Rantanen ansaitsee NHL:ssä yksin enemmän kuin kaikki TPS:n pelaajat ja muu henkilökunta yhteensä vuodessa. Mediatietojen mukaan Rantasen palkka on 9,25 miljoonaa dollaria vuodessa. Kaudella 2019–20 Colorado maksoi hänelle 12 miljoonaa dollaria, mutta päättyneellä kaudella 2022-23 vuosipalkka oli enää kuusi miljoonaa.

 

Saku Koivu lähti TPS:stä Montreal Canadiensiin ja on Suomeen palattuaan osallistunut TPS:n kroonisen rahanpuutteen paikkaamiseen.

 

TPS:n tilinpäätöksessä 30.4.22 on 564,4 tuhannen euron NHL-siirtokorvaussaaminen SM-liigalta. Kyse lienee Juuso Pärssisen siirrosta maksetusta korvauksesta, joka kiertää SM-liigan kautta. Saako liiga siitä osansa, sitä ei mistään ilmene.

 

Kesäkuun 2021 vaihteessa Pärssinen teki Nashville Predatorsin kanssa kolmivuotisen NHL-tulokassopimuksen. Hänen keskimääräinen kausipalkkansa NHL:ssa on 950.000 dollaria. SM-liigakauden 2021-22 jälkeen toukokuussa Pärssinen siirtyi AHL-joukkue Milwaukee Admiralsin vahvuuteen ja sieltä Nashvilleen.

 

TPS:stä on 20.3.23 lähtenyt Antti Tuomisto Detroitiin (palkka 867.500 USD) ja 3.5.2023 Valtteri Pulli San Joseen (palkka 950.000 USD). Vielä 30.4.2023 päättyneellä tilikaudella ei näitä siirtomaksuja liene saadun. Siirtokorvaukset eivät tule riittämään TPS:n 3 miljoonan euron tappion kuittaamiseen.

 

Seurat voivat huonosti: Jukurit

Etelä-Savon Mikkelin Jukurit on menestynyt pelillisesti hyvin Olli Jokisen tultua seuran valmentajaksi. Seuran resurssit ovat vähäiset ja se on paljolti elänyt muutaman rikkaan mikkeliläisen antamilla avustuksilla.

 

Joukkueen peleissä käy 2400 katsojaa, mikä ei riitä seuran menojen maksamiseksi. Seuran toiminta on ollut tappiollista ja sen oma pääoma menetetty kokonaan. Tase on saatu plussalle arvonkorotuksella. Toiminta on voinut jatkua urheilusta innostuneiden etelä-savolaisten rahoilla, jota on annettu mm. velkakirjalainoina seuralle. Näitä rahoja tuskin tullaan koskaan saamaan takaisin.

 

Tätä taustaa vasten 1,8 miljoonan euron kynnysrahan maksaminen SM-liigalle on taloudellisesti ollut järjetöntä. Kynnysrahan maksoivat myös KooKoo ja Sport. Osa näin saaduista rahoista on käytetty liigan menojen maksamiseen sekä osinkoihin.

 

Toukokuussa Jukurit HC:n suurin omistaja Heikki Viitikko myi osakkeensa perustetulle Etelä-Savon Puolesta-yhtiölle. Viitikko oli lainannut yhtiölle rahaa liigaosakkeen maksamiseksi. Näitä rahoja hän tuskin tulee enää koskaan näkemään. Ellei sitten Jukurit putoa liigasta ja liiga maksa putoamiskorvauksena jotakin. Sen käyttö velkojen maksamiseen tuhoaisi Mestikseen putoavan seuran talouden.

Uuden osakeyhtiön omistajiksi etsitään eteläsavolaisia yrityksiä. Yritykset voivat vähentää sponsorirahat verotuksessa, mikä hieman lieventää jääkiekkoinnostuksen aiheuttamien menojen taloudellista rasitusta.

 

Mikkelin Jukurit julkaisi marraskuussa Länsi-Savo-lehden etusivulla avoimen kirjeen, jossa se vetosi eteläsavolaiseen yleisöön seuran taloudellisen aseman parantamiseksi. ”– Tietynlaisia haasteita on, mutta tämä ei tarkoita, että olisimme täydellisessä kriisissä. Kassaan tarvitaan rahaa …”

 

Jääkiekon rahasampo on Jääkiekkoliitto ry

Viimeisin julkaistu tilinpäätös on 30.6.2022 päättyneeltä tilikaudelta. Liiton tulot olivat 32,7 miljoonaa euroa, josta MM-kisojen nettotulos 13,6 miljoonaa euroa. Latvian kanssa yhdessä pidetyt MM-kisat 2023 tuottivat 9,4 miljoonaa euroa.

 

Liiton maksamat palkka- ja sosiaalikulut ovat 6,2 miljoonaa euroa. (Työntekijöiden määrää ei julkaistu tilinpäätös kerro.)


Liitto ei maksa toiminnastaan yhteisöveroa, vaikka MM-kisat ovat siinä ja siinä, pitäisikö niiden tuotosta maksaa 20 %:n vero.


Urheiluseuran toiminnan verollisuutta pohditaan mm. Sari Pullin artikkelissa Urheiluseurojen tuloverotus, josta lainaus. MM-kisat ovat olleet tuloverotuksen ulkopuolella.

 

Jääkiekkoliiton oma pääoma 30.6.22 oli 19,8 miljoonaa euroa, josta 13,1 miljoonaa euroa Tampereella pidettyjen MM-kisojen voittoa.

Jääkiekon MM-kisojen verollisuutta arvioitaessa huomioitavaa.

Jääkiekon todellinen maksaja on veronmaksaja

MM-kisat on Suomessa pelattu uudella Nokia-Areenalla, jonka rakennuskustannukset ylittivät 95 miljoonaa euroa. Tampereen kaupunki on maksanut Areenalle ainakin 23 miljoonaa euroa sekä kunnallistekniikan kustannuksina 9 miljoonaa euroa.

 

Kun venäläiset ostivat Harkimon yhtiöltä Hartwall-areenan eli Jokereiden kotihallin, he maksoivat 2013 hallista Kauppalehden laskelmien mukaan 35 miljoonaa euroa.

 

Helsinkiin suunnitellaan Garden Helsinki-monitoimiareena- ja asuinrakennushanketta, jonka kokonaiskustannuksiksi arvioidaan yli 600 miljoonaa euroa. Jääkiekon osuus kustannuksista ylittänee 100 miljoonaa euroa.

 

Tätä taustaa vasten on mielenkiintoista, että valtio on antanut Jääkiekkoliitolle 2 miljoonan euron avustuksen 2022. MM-kisojen verovapauden arvo on 2,7 miljoonaa euroa.

 

1990 valmistuneen TPS:n kotiareenan Turkuhallin katsojakapasiteetti on 10.500. TPS ei päässyt viime kaudella edes puoleen siitä. Jääkiekko-ottelujen katsomisesta on tullut monille perheille ylivoimaisen kallista. Lisäksi ihmisten suosioiden kohteet vaihtuvat vuosikymmenten kuluessa.

 

Hallin rakentaminen maksoi 24 miljoonaa euroa, josta Turun kaupungin osuus oli 16 miljoonaa euroa.

 

Feministit vaativat tasa-arvoa koko yhteiskuntaan, myös urheilussa maksettaviin palkkioihin. Kiekko-Espoon voittaessa 2022 Suomen naisten mestaruuden, oli viittä finaaliottelua katsomassa yhteensä alle 2000 katsojaa. TPS:n naisten liigan kotiotteluissa katsojia on alle 50 jopa silloin kun pääsymaksua otteluun ei ole. Katsojat lienevätkin pelaajien sukulaisia ja poika- ja tyttöystäviä.

 

Oma suhteeni jääkiekkoon

Kirjoituksen seurat on valittu läheltä sydäntäni. TPS on ollut lapsuudesta saakka suosikkini niin jalkapallossa kuin jääkiekossa. Ristiina on minulle Suomessa paras paikka ja se kuuluu Mikkelin Jukurien kotipiiriin.


Olen seurannut jääkiekkoa Turun Sanomista jo silloin kun Pepita Nieminen pelasi TPS:ssä luonnonjäällä. Pepitan innoittamana tein 10-vuotiaana pokasahan terästä luistimien terät, joita yritin kiinnittää saappaisiin. Oma luonnonjäämme oli Salon joen jää, jota yritettiin lapiolla ja harjalla puhdistaa lumesta. Ei noilla eväillä teemu selännettä saatu aikaiseksi.

 

Otteluissa en juurikaan ole käynyt: kerran TPS playoffseissa Tapparaa vastaan 1976 Kupittaalla, kerran Helsingin jäähallissa Jokereiden ottelussa ja kerran Mikkelin Jukurien kotiottelussa. TV-jääkiekkoon kiinnostus lopahti kun samat pelaajat vuodesta toiseen pelaavat toisiaan vastaan ja useimmiten täysin merkityksettömissä otteluissa. MM- ja olympiakisojen loppuottelut toki katson. Olen sopinut Kanadassa asuvan Grenadassa tapaamani Saulin kanssa tulevani matkalla Alaskaan Vancouverin otteluun hänen kotikaupunkiinsa. Saa nähdä miten käy.


***


Tue blogin toimintaa https://www.vahtera.blog/tilaus


Blogisivuston ylläpito maksaa ja lisäksi joudun maksamaan eräistä tietopyynnöistä. Samaan aikaan Suomen asioita sekoittavat henkilöt saavat hulppeita palkkoja ja bonuksia.


Siksi pienikin tuki on paljon, jos useampi taho osallistuu vapaaehtoisen tilausmaksun maksamiseen.


Yritykset saavat vähentää tilausmaksun omassa kirjanpidossaan sekä arvonlisävero (10%)- että tuloverotuksessa, koska sivustolla käsitellään paljon yrittämiseen ja verotukseen liittyviä asioita.

 

bottom of page