Suomen nuorisoalan kattojärjestö Allianssin toinen ilmastodelegaatti Ellen Ojala, 24 v, ei pidä väestönkasvua tai yleisesti ottaen ihmisten määrää ongelmana. Hänen mukaansa ongelma on kapitalismissa ja liikakulutuksessa.
Allianssi elää kapitalismista
Allianssin viimeisen julkaistun tilinpäätöksen 2019 mukaan järjestö on saanut avustuksia ja toisten järjestöjen avustuksista saatuja maksuja yli 2 miljoonaa euroa. Oma varainhankinta oli 47.144 euroa.
Allianssin ostaman toimitilan hankintahinta ja peruskorjausten määrä ovat olleet 5,7 miljoonaa, johon on saatu suoraa julkista avustusta 4,3 miljoonaa euroa. Valtio maksaa avustusrahoina oman osuuden sekä myös taloa varten otetun pankkilainan 750.000 euroa lyhennykset eri tavoin.
Jos kapitalismia ei olisi, tekisivät Allianssin työntekijät työnsä talkoilla ja toimitilat olisivat jossain kamiinalla lämmitettävässä sota-ajan teltassa.
Väestönkasvu maapallon suurin ongelma
24-vuotiaana ei maailmankuva ole vielä hahmottunut. Sitä voidaan olla tohtori 24-vuotiaana, vaikkei maailmasta ymmärtäisi mitään. Matematiikkaa osataan teknisesti, mutta numerot eivät kerro aktivisteille oikeasta elämästä mitään. Siksi sitä voi unelmoida, että maapallolla on nykyisen 7,5 miljardin sijasta 11 miljardia asukasta (vuonna 2100) ja kaikki on hyvin.
Sen verran voisi tätä nuorta naista neuvoa, että kun väkiluku kasvaa yli puolella, myös maapallon väestön rikkain kymmenys lisääntyy puolella ja heidän osuutensa kulutuksesta lisääntyy. Vaikkeivat he kansalaisina kuluttaisi enempää kuin nytkään.
Väestöräjähdyksestä johtuvat kaikki maailman murheet: sodat, kansainvaellukset, ympäristötuho, saastuminen, kaupungistumisen aiheuttama luonnon tuho, merien saastuminen ja merien ja järvien elämän tuhoutuminen, resurssien ehtyminen, lajien sukupuutto, ruoan niukkuus, kulkutaudit ja pandemiat, jopa sananvapauden tukahduttaminen.
Mitä Allianssi tekee
”… Allianssi ry on … poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton edunvalvoja, jonka jäseninä on 135 valtakunnallista nuoriso- tai kasvatusalan järjestöä. Allianssin tarkoituksena on edistää nuorten kasvua yhteiskunnan vastuullisiksi jäseniksi, osallistumista päätöksentekoon ja kansainväliseen toimintaan. Allianssi palvelee nuorisojärjestöjä ja nuorisotyötä.”
Allianssi on poliittisesti sitoutumaton. Sen hallitukseen 2020-2021 kuuluu kokoomuksen ja keskustan edustajien lisäksi VNY - vammaisjärjestöjen nuorisoyhteistyön verkoston sekä erilaisten tukea tarvitsevien järjestöjen (mielenterveyseura, Pelastakaa Lapset jne) edustaja. Puheenjohtajavalintaan ovat vaikuttaneet puolueiden (vihreät, vasemmistoliitto, keskusta ja kokoomus) järjestöjen lisäksi erilaiset oppilaskunnat.
Hallituksen viidelle jäsenelle on maksettu palkkioita 18.840 euroa. Miksei tällaista työtä voi tehdä vapaaehtoisena ilman palkkiota?
”Nuorisoalan järjestöjä pyritään tukemaan vastaamalla järjestöjen kysymyksiin, räätälöimällä koulutuksia ajankohtaisista teemoista sekä tuottamalla ajankohtaisinfoja tai webinaareja, aina kun niitä tarvitaan. Järjestötyön tukea voit saada mm. talouteen, hallintoon, yhdenvertaisuuteen, osallisuuteen, johtamiseen, vaikuttavuuden mittaamiseen liittyvissä kysymyksissä.”
Mitä tuo työ sitten konkreettisesti on? Parhaiten Allianssin tarpeellisuus selviäisi sillä, että yhtenä vuotena ei valtion avustuksia maksettaisi lainkaan. Loppuisiko jäsenjärjestöjen työ. Tuskin, koska Allianssi ei anna jäsenjärjestöilleen rahaa, mutta laskuttaa niitä palveluistaan.
Tapahtumakalenteriin on merkitty 9.3.2021 alkaen 21 tapahtumaa tälle vuodelle alkusyksyyn asti. Tapahtumista 3 liittyy alajärjestöjen kehittämiseen, 6 kuntavaaleihin ja 12 erilaiseen järjestöhallinnolliseen tekemiseen.
Helmikuussa 2021 Allianssi on rekisteröity liiketoiminnasta arvonlisäverovelvolliseksi. Ei siis kiinteistöstä vaan liiketoiminnasta.
24-vuotias kaikki tietävä
Ellen Ojala on vuonna 1997 syntynyt 24-vuotias ilmastoaktivisti Tampereelta. Hän opiskelee yliopistossa ja tekee "aktivismijuttuja" - kumpi lienee sivutyö, sitä hän ei osaa sanoa. Kuntavaaleissa 2021 hän on vihreitten ehdokkaana. Iltalehti antoi hänelle loistavan ilmaisen tuen vaalikampanjaan.
Omien sanojensa mukaan Ojala puuttuu epäkohtiin riippumatta siitä, mistä suunnasta ne tulevat. Hän tuo esille ilmastokriisin ja kiireellisyyden toimia sen hidastamiseksi pitäen ihmisoikeudet ja tasa-arvon vahvasti mukana. Ojala järjestää lakkoja, mielenosoituksia ja muita tapahtumia, sekä osallistuu muiden järjestämiin tapahtumiin.
Mihin tarvitaan omat toimitilat Helsingin Pasilassa
Ehkä vielä muistamme, että Kojamon yksityisiin käsiin mennyt veronmaksajien rahoilla tehty vuokratalo-osuuskunta toi omistajille ja johtajille miljardien omaisuuden. Allianssi-talossa Allianssi-järjestö oli ensin vuokralaisena. Ja hupsista. Yht´äkkiä järjestö omisti koko talon. Valtion rahoilla maksettuna.
Allianssi-järjestö on perustettu 1960. Tänään järjestö kokee tärkeimmäksi asiaksi vaikuttamisen nuorison syrjäytymiseen. 1960-luvulla ei syrjäytyneitä ollut. Voidaan siis arvioida, että järjestö on epäonnistunut vaikuttamisessaan tai että syrjäytyneitä olisi enemmän, jos Allianssia ei olisi.
Allianssi-talo on rakennettu vuonna 1976 (valmistunut 1977). Se on 1 +4-kerroksinen toimitalo, jonka kerrosala on 2.563 m2 + autohalli 667 m2. Niin tarvitsevat maailmaa parantavat autoja vihaavat ihmisetkin ison autohallin. Siellä riittää tilaa sähköpolkupyörille.
Allianssi-talo sijaitsee Asemapäällikönkatu 1:ssä. Suomen Nuorisoyhteistyö Allianssi ry osti toimistotalon opetusministeriön merkittävällä tuella vuoden 2004 lopussa. Talon omistivat 1976-2004 HOAS, 2000-2004 Pohjola Yhtiöt ja vuodesta 2004 Allianssi. Asemakaavan uudistus on aloitettu Allianssin esityksestä. Suunnitteilla oli kahden kerroksen lisääminen 4+1-kerroksiseen taloon. No, eipä näistä tiedä. Rakennushistoriallisen selvityksen mukaan talo on 3-kerroksinen.
Talon ostohinta on ollut 2 miljoonaa euroa ja peruskorjausmenot 3,7 miljoonaa euroa. Kapitalistien tapaan julkisilla rahoilla tehty peruskorjaus ylitti reippaasti rakenne- ja arkkitehtisuunnittelun tehneen Vahasen arvion 3 miljoonaa euroa.
Mitäpä tähän sanoisi. Kunnon kapitalisti olisi räjäyttänyt talon ja rakentanut halvemmalla uuden tilalle. Mutta kun talo on samanhenkisten toimesta suojeltu. Mitä ihmeen kulttuuriperimää jossain 1970-luvun elementtitalossa voi olla?
Totta kai peruskorjaus maksaa, kun sen maksavat veronmaksajat. Varmaan ensimmäinen ideoitu uudistus on ollut Hiljainen huone, jota voi käyttää jokainen talon käyttäjä. Hiljainen huone sopii esimerkiksi: - rukoilemiseen, - hiljentymiseen ja - päiväunien ottamiseen.
Julkisen rahanhaun tärkein vaihe on liirumlaarum-osio, jossa esitetään kuinka hienoja asioita ollaan tekemässä: ”Se on nuorisotoimialan kohtaamispaikka ja tarjoaa toimisto- ja kokoustiloja jäsenjärjestöilleen ja talon vuokralaisille sekä ylläpitää Nuorisotiedon kirjastoa. Talossa työskentelee päivittäin 80 henkeä Allianssin ja talon vuokralaisten tehtävissä. Allianssi-talo on poikkeuksellinen eurooppalaisesta näkökulmasta, sillä vastaavaa nuorisotoimialajärjestöjen yhteistä taloa ei muualla ole. Koska järjestöjen välistä synergiaa tuottava toimintamalli on koettu hyväksi ja talon palveluille on kysyntää, Allianssi käynnisti lisärakentamisen mahdollisuuksien selvittämisen 2009.”
Nyt Allianssi keskittyy ilmastonmuutokseen. Tiloja ei entisessä määrin tarvita ja siksi Allianssi tarjoaa vapaata toimitilaa vuokrattavaksi.
Henkilökuntaa joka lähtöön
Tilinpäätöksen mukaan yhdistyksessä on 23 palkansaajaa ja 24 palkkioiden saajaa.
Puhelinluettelossa ei ole Ellen Ojalaa eikä muitakaan ilmastodelegaatteja 28 henkilön luettelossa (3 vapailla). He kuulunevat tilinpäätöksen palkkioiden saajiin tai ovat palkattomia avustajia. 28:sta henkilöstä 7 on miesoletettuja ja yhdellä on sukunimi maahanmuuttajataustaisen oloinen. Hänen etunimensä on kantasuomalainen.
2 asiakaspalveluassistenttia, johtava asiantuntija, kansainvälisen vaikuttamisen asiantuntija, koordinaattori, koulutussuunnittelija, nuorisovaihtovastaava (Allianssin nuorisovaihto), osallisuusasiantuntija, palvelujohtaja, projektikoordinaattori (Ilmastonmuutosvoima), talous- ja hallintojohtaja, taloussihteeri, tapahtuma- ja palvelusihteeri, 3 tapahtumatuottajaa (1 perhevapaalla), 2 TechSoup-koordinaattoria, tietoasiantuntija, 2 toiminnanjohtajaa, (toinen perhevapaalla), 2 vaikuttamisen asiantuntijaa, vastaava informaatikko (Nuorisotiedon kirjasto), viestinnän harjoittelija, 2 viestinnän tuottajaa (toinen opintovapaalla), yhdenvertaisuusasiantuntija.
Näin talousammattilaisena ihmetyttää, että näin pieni toimija tarvitsee toiminnanjohtajan lisäksi talous- ja hallintojohtajan sekä taloussihteerin. Samankokoisessa yrityksessä toimitusjohtaja/yrittäjä osallistuu päivittäiseen työntekoon hallinnoinnin lisäksi. Talousjohtajia eikä hallintojohtajia ei näin pienissä yrityksissä ole. Koska raha ei tule taivaasta.
Allianssi on maksanut palkkoja 0,9 miljoonaa euroa vuonna 2019. Keskipalkkaa ei pysty luotettavasti laskemaan, koska palkkioiden saajien määrä on suurempi kuin palkansaajien. Keskipalkaksi arvioin noin 3000-3100 euroa kuukaudessa annettujen tietojen perusteella.
Allianssin käyttämät rahat ovat verorahoja
1,5 miljoonan euron tuotoista 1 miljoona on suoraan valtion tukea. Vuokratuotot (154 t) tulevat omassa talossa vuokralaisina olevista kansalaisjärjestöistä eli nekin rahat ovat veronmaksajilta. Osanottomaksut (208 t) ovat järjestettyjen tilaisuuksien maksuista eli nekin tulevat kapitalisteilta eli veronmaksajilta. Muut tuotot (134 t) jäävät tilinpäätöksessä epäselviksi, mutta aika varmaa on, ettei näitä rahoja ole maksettu suoraan kenenkään omista rahoista.
Allianssin toimitilakulut olivat 216 t€ eli käytännössä miltei sama (omat sähköt jne huomioiden) kuin sen perimät vuokrat.
Noiden rahojen lisäksi Allianssi oli varautunut saamaan 1,56 miljoonaa euroa yleisavustuksia, mutta valtio oli heittäytynyt ikäväksi ja antanut vain 575.000 euroa eli saman, minkä vuonna 2018. Kun pyytää paljon, on vähempikin raha voittoa ja raha riittää kun sen pistää riittämään.
Verorahoja on riittänyt myös pörssipeliin. ”Muihin osakkeisiin ja osuuksiin sisältyy julkisesti noteerattuja osakkeita, joukkovelkakirjalainoja ja sijoitusrahoitusosuuksia.” Ei kai nyt noita kaikkia mahdu 265.000 euroon.
Yhdistyksen vuoden 2019 alijäämä oli 53.000 euroa. Siitä poistojen osuus oli 91.000 euroa, eli rahaa on saatu enemmän kuin tilivuoden kulut olivat. Poistoilla saadaan avustusrahaa pankkilainan lyhentämiseen, mitä vuonna 2019 on tehty 79.000 euroa.
Kapitalistien varallisuus perustuu riistämiseen, sanovat edelleen monet vihervasemmistolaiset. Eikö riistoa ole enemmänkin se, että oma puuhastelu maksatetaan verorahoista?
Comments