top of page

Olisiko aika lopettaa Työväen Urheiluliitto

Kotiseutuni lehti Salon Seudun Sanomat julkaisi kaksi mielenkiintoista kirjoitusta Työväen Urheiluliiton nykytilasta. Asia kiinnosti erityisesti, koska syntymäkunnassani Perttelissä oli kaksi urheiluseuraa: SVUL:n Perttelin Peikot ja TUL:n Perttelin Pyrintö. Emme kuuluneet kumpaankaan, sillä urheilukilpailuissa edustimme Hiiden kansakoulua tai vain omaa itseämme. Koulumme oli menestyksellinen, minkä vuoksi opettajamme Pentti Lehto sanoi, että pitää rakentaa pokaaleille lisää hyllytilaa, koska voitimme niin usein koulujen välisen viestinjuoksun.


Lapsena alkoi ymmärtää mistä on kyse, kun Olli Mäkeä ei valittu 1960 Rooman olympialaisiin, vaikka hän oli tuore nyrkkeilyn Euroopan mestari. Ollia ei valittu, koska hän edusti TUL:n seuraa. Kyse oli vuoden 1918 jatkumosta, jossa veli taisteli veljeä vastaan kansalaissodassa. Vähitellen TUL:n edustajat saivat samat oikeudet urheilla kuin muillakin oli ja erilliset TUL:n omat urheilukilpailut lopetettiin. Esimerkiksi pesäpallossa Itä-Länsi-ottelun vastinpari TUL:ssä oli Etelä-Pohjola.


Suomalaisia repinyt kahtiajako urheilussa loppui 1993 ja sen jälkeen TUL on ollut enemmän tai vähemmän tarpeeton tai ainakin päällekkäinen organisaatio, jonka pyörittäminen maksetaan verorahoista.


TUL on aina ollut demareiden hallussa oleva järjestö. Puheenjohtajat tulivat demareista, esimerkiksi Matti Ahde oli puheenjohtajana 1977 – 1995, jona aikana hän oli pitkään kansanedustajana sekä Veikkaus Oy:n toimitusjohtajana. Hän oli tärkeässä asemassa rahanjaon kannalta.


SSS kirjoittaa ”Muistatko vielä Halikon Hehkun, Perttelin Pyrinnön, Perniön Nousevan, Kiskon Työväen Urheilijat tai Suomusjärven Murron? Näitä salolaisia urheiluseuroja yhdistää kaksi asiaa: yhdessäkään seurassa ei ole enää aktiivista urheilutoimintaa, mutta jokainen seura löytyy edelleen Työväen Urheiluliiton jäsenrekisteristä. TUL on saanut vuosina 2010–2023 yhteensä yli 22 miljoonaa euroa valtion yleisavustusta. TUL on saanut suurimman avustuspotin, jos mukaan ei lasketa muutamia suurimpia lajiliittoja (esim. Palloliitto ja Jääkiekkoliitto) sekä Olympiakomiteaa ja Paralympiakomiteaa.”

TUL:n vuoden 2023 hakemuksessa kerrotaan, että liitolla on 725 jäsenseuraa ja 14 yhteisöjäsentä (muun muassa SAK). Näissä jäsenseuroissa on yhteensä 194.088 jäsentä. TUL haki ja sai 1,3 miljoonaa euroa avustusta. Jos erillinen työväen urheilu koetaan tärkeäksi, voisi SAK jäsenliittoineen rahoittaa toiminnan niillä verottomilla osinkomiljoonilla, joita ne Kojamon asuntojen asumistukirahoista saavat.


Jäsenluettelon mukaan 12 seuraa toimii Salossa. Näistä vain viisi toimii aktiivisesti. Muilla seitsemällä ei ole ollut vuosikausiin mitään liikuntaan tai urheiluun liittyvää toimintaa. Seurat kuitenkin lisäävät TUL:n saamaa valtiontukea, johon jäsenmäärä vaikuttaa.

Salon Vilpas on yksi aktiivisimmista TUL:n jäsenseuroista. Tosin sen näkyvin osa koripallo (Suomen Mestari 2021) Vilpas Koripallo ei ole TUL:n jäsenseura. Tunnetuin Vilppaan ja TUL:n nykyurheilija on seiväshypyn Euroopan mestari Wilma Murto. Wilma olisi maailman huippua, vaikkei TUL:oa enää olisi.


Joillakin TUL:n seuroilla on vielä omistuksessa työväentaloja, joita viime vuosikymmeninä on siirretty kuntien ja yksityisten omistukseen. Perttelin Peikot pelasi 1990-luvulla lentopallon SM-liigaottelut maamiesseuran talolla. Perttelin Pyrinnöllä oli työväentalo, jonka nimeksi oli muutettu Pyrintö-talo. Pienviljelijöillä oli Seppämäki, jossa on pidetty nyrkkeilyotteluja. Seppämäessä kävin katsomassa Pekka Puupää-elokuvia ja työväentalon kesäjuhlissa juomassa Salossa valmistettua punaista limonadia.


Lisäys 24.5.23 klo 10:30.

TALOUS, ORGANISAATIO JA HALLINTO vuonna 2021 lyhennelmä (2022 tulee myöhemmin).


Vuoden 2021 päättyessä järjestössä oli työsuhteessa 14 henkilöä, joista yhden työsuhde oli osa-aikainen. Järjestön pääsihteerinä toimintavuonna 2021 toimi Riku Tapio.


Liiton keskustoimiston toimitilat sijaitsevat Sporttitalossa Helsingin Pitäjänmäessä.


Toiminnan kokonaistuotot olivat tilikaudella 1,6 miljoonaa euroa (2020 1,9 miljoonaa). Valtion yleisavustus 1,3 miljoonaa (1,4 miljoonaa) euroa.


Muista tuloista sijoitustoiminnan tuotot koostuivat As. Oy Ristiaallokon liikehuoneiston vuokratuotoista, sijoitussalkun sisäisistä muutoksista, sekä FIM Asuntotuotto -rahaston myynnistä kertyneestä luovutusvoitosta.


Liiton henkilöstölle maksettujen palkkojen yhteissumma oli 2021 yhteensä 574.325 € ilman sosiaalikuluja (Kommentti: keskipalkka noin 3600 eur per kk).


Taseen mukaiset eläkevastuut olivat tilikauden päättyessä 945.553 €. Eläkevastuille on olemassa pankkivakuudet. Kommentti: siis työeläkkeiden lisäksi.


Liiton omistama Konttaisen retkeilyalue sijaitsee Kuusamossa noin kymmenen kilometrin päässä Rukalta. Konttainen on vuokrattu pitkäaikaisella vuokrasopimuksella TUL:n piirien muodostamalle ja omistamalle osakeyhtiölle Retki-Konttainen Oy:lle.

Comments


bottom of page