top of page

Kirjanpitäjien lakko – demarien voimannäyttö

Päivitetty: 29. tammik. 2022

Kirjanpitäjien lakko on isku suomalaista yrittäjyyttä ja pienyrityksiä kohtaan. Yrittäjät, jotka pitävät Suomea pystyssä, pitää lyödä kanveesiin ja lopuksi tuhota. Näin Suomesta voidaan tehdä EU:n hiilinielu, jossa oma-aloitteinen työnteko on korvattu sosialismilla, sosiaaliturvan varassa elämisellä ja valtavalla julkisella sektorilla. Jokaisen hitusenkin historiaa ja nykyisyyttä tuntevan pitäisi ymmärtää, ettei kommunismista ole ollut mitään hyötyä, mutta haittaa sitäkin enemmän.

ERTO ja Ammattiliitto Pro ilmoittivat lakosta taloushallintoalalle 9.2.–13.2.2022 keskiviikosta sunnuntaihin. Varsinainen voimannäyttö. Kolmen työpäivän lakko.


Lakko osuu juuri ns. ALV-päivään, eli 12.2. on maksettava arvonlisäverot, palkkojen ennakonpidätykset sekä tehtävä maksujen edellyttämät laskelmat ja lähettää ilmoitukset. Viikonlopun takia alv-päivä on maanantai 14.2., jolloin pitäisi päivässä tehdä yli viikon työt.


Kaikki eivät mene lakkoon. Lakko koskisi PALTA:n jäsenyrityksiä sekä erikseen nimettyjä tilitoimistoalan yrityksiä. Palta on palveluyrityksiä edustava EK:hon kuuluva vaikuttajaorganisaatio. Se edustaa 2000 palvelualoilla toimivaa yritystä.


ERTO on tehnyt talokohtaisen sopimuksen Suomen suurimman tilitoimiston Accountor kanssa. Accountorissa on 2200 työntekijää, joista osa ulkomailla.


Suomessa on yhteensä yli 4000 tilitoimistoa, jotka työllistävät yli 10.000 työntekijää ympäri Suomen. Kirjanpitomaailmassa sekä ERTO että Palta ovat hiirulaisia. Mutta saavat kyllä sekaisin kirjanpidon, verotuksen ja palkanmaksun.


Lakko on ajoitettu kirjanpitäjien ruuhkaisimpaan ajankohtaan tammi-huhtikuulle. Silloin tehdään paljon ylitöitä ja yrittäjät ahkeroivat myös viikonloppuisin. Ajoitus on ovela. Tilitoimistojen työt sekoitetaan ja ruuhka joudutaan purkamaan lisäämällä korkeasti palkattujen ylitöiden määrää. Näin kirjanpitäjät itse asiassa ansaitsevat enemmän, koska normaaliajan palkka muuttuu ylityöpalkaksi.


Vasemmisto uhkaili kirjanpitäjien lakolla edellisen kerran tammikuussa 2020. Juuri kun koronapandemia otti Suomen haltuunsa. Ajoituksen mestareita nuo ay-jyrät.


ERTOn lakkoa ovat olleet junailemassa Taloushallinnon ammattilaisten edustajana Jaana Monto ja Henrik Andersin. Monto on pienen itsensä ja yhden henkilön työllistävän Tilitoimisto AC Laskenta Oy:n toimitusjohtaja, jonka tulos on vähäinen. Andersinia en netistä löydä, sillä vaikea uskoa että samanniminen miljoonatuloinen sijoittajien edustaja olisi etsimäni henkilö.


Menee huonosti

Kirjanpitäjät jos ketkä tietävät, että suomalaisilla pienillä yrityksillä menee keskimäärin huonosti. Palkanmaksukykyä ei ole. Silti palkat joustavat etenkin pääkaupunkiseudulla, jossa kokeneista ammattilaisista on pula. Osa kiertää tilitoimistosta toiseen palkkaansa nostaen. Hyvillä palkoilla ovat myös onnettomat kirjanpitäjät, joista kirjoitin Tilisanomissa 2014 Kiertopalkinto.


Talven ruuhkassa tehdään virheitä. Osa ei tule koskaan esille, paitsi samalla tavalla kuin huono hampaidenhoito. Virheet huomataan kun hampaat tippuvat suusta. Verottajan digirobotti löytää pienimmänkin kirjoitusvirheen ja sakottaa niistä roimasti yritystä. Sopimusten mukaan tilitoimisto, ei virheen tehnyt kirjanpitäjä tai yritys, maksaa verottajan määräämät sakot.


Verottaja on armoton. Yritystä sakotetaan minuutinkin määräajan ylittämisestä. Ja nekin sakot maksavat tilitoimistoyrittäjät. Lakon jälkeen verohallinnossa varmaan korkataan kuohuviinit. Taas saatiin rahaa poliitikkojen pohjattomaan Kankkulan kaivoon.


Värssy Wällärille, pojat

klikkaa suuremmaksi

Kaikki muut suomalaiset, paitsi hallituksen ministerit, tietävät että Suomessa eletään lopun alkua. Vienti on laskenut vuonna tammi-marraskuussa 2021 14 prosenttia edellisvuodesta, joka sekin oli huono. Suomi on velkaantunut viime vuosina kymmeniä miljardeja euroja. Työttömien määrä on erilaiset tempputyöllistämisen huomioiden yli 400.000. Ulkomainen työvoima vie palkka- ja eläkerahat Suomesta muualle. Suomalaiset maksavat ulkomaille erilaisina EU-maksuina, kehitysapuna, Caruna-veroina jne miljardeja ja taas miljardeja euroja joka vuosi. Ilmastohysterian takia etenkin polttoaineiden hinnat ovat pilvissä. Inflaatio laukkaa vetäen korot perässään.


Mutta ay-liike käy omaa sotaansa suomalaisia työllistäviä yrityksiä kohtaan. Kaikki on tuhottava, sen jälkeen ay-johtajat ovat tyytyväisiä. Paperitehtaat ja moni muukin valmistava teollisuus lopetetaan Suomesta. Avainpaikalla oleva AKT ei tue omia pienipalkkaisia kuljettajatyöntekijöitään, vaan tukilakkoina pysäyttää suomalaisen viennin milloin mistäkin syystä.


Suomessa yrityksistä 93 % on yksinyrittäjiä tai työllistävät alle 10 henkilöä. Näitä pieniä yrityksiä on yli 270.000. Suomalainen ay-liike alistaa suomalaiset pienet yritykset toimimaan suurten kanssa sopimillaan ehdoilla, eikä pienillä yrityksillä ole mitään mahdollisuutta pitää puoliaan.


Pienyrityksille on määrätty kohtuuttomia velvoitteita ja rasitteita. Monet velvoitteista säädetään eduskunnassa, mutta eduskunta on ay-liikkeen peukalon alla sosiaalidemokraattien suuren vallan takia.


Velvoitteiden ja niihin liittyvien sanktioiden takia pienten yritysten ei kannata palkata lisää henkilökuntaa ja näin ay-liike vaikuttaa myös tätä kautta työllisyyteen heikentävästi, ei pelkästään paperitehtaiden sulkemiseen pakottamalla.


Ay-liike levittäytyy alueille, jotka sille eivät kuulu. Kojamo ja asuntorakentaminen on yksi alue, uusin on ravintola-ala, jossa hallitus vasemmiston johdolla kampittaa pienet yritykset, jotka ay-liikkeen hallitsema Tradeka ottaa halvalla haltuunsa.


*Niilo Wälläri oli kommunisti, joka Merimiesunionin puheenjohtajana pysäytti 1950- ja 60-luvuilla suomalaisen viennin useana vuotena määräämällä jäänmurtajat lakkoon. Pieni porukka teki valtavaa tuhoa. Nykyiset ay-johtajat etenkin AKT:ssa jatkavat Wällärin perintöä. Värssy tulee Simon ja Speden esittämästä Beatles-suomennoksesta Keltainen jäänsärkijä.


Kirjanpitäjien työehtosopimus

Tilitoimistot mainostavansa olevansa yrittäjän kumppani numero yksi. ”Olemme sinulle yhteistyökumppani, jolloin me molemmat ymmärrämme, että hyvällä yhteistyöllä syntyy hedelmällinen lopputulos. Kun pidät meidät ajan tasalla yrityksesi suunnitelmista, niin tiedämme mitä meidän pitääkin tietää.” (Rantalainen-kirjanpitotehtaan (800 työntekijää) mainoksesta).


ERTOn työehtosopimuksen mukaan korkeimman vaativuustason 1:n mukainen vähimmäispalkka on 2754 euroa kuukaudessa pääkaupunkiseudulla, muualla Suomessa 2488 euroa (plus 50 % lomaraha). Tuon palkan ansaitsee, jos pystyy itsenäisesti vastaamaan asiakkaistaan niin tilinpäätös-, verotus- kuin palkka-asioissa. Tällaiset osaajat usein perustavat oman tilitoimistonsa. Palkkaa voidaan pitää pienenä ja käytännössä vähemmänkin osaavat kirjanpitäjät ansaitsevat pääkaupunkiseudun tilitoimistoissa 3200-3500 euroa. Mistähän lakkoa oikein käydään?


Ristiinassa samantasoinen kirjanpitäjä ansaitsee työehtosopimuksen parhaimmilla palkoilla nettona käteen 156 euroa vähemmän kuukaudessa kuin Helsingissä. Ristiinassa on talvella valkoiset on hanget, siniset on järvet (Saimaa), toimiva terveysasema. Ei ole jengirikollisia eikä muutakaan väkivaltaisuutta. Kirjanpitäjät voivat yöllä kävellä kotiinsa pelkäämättä. Ristiinassa omakotitalon voi ostaa pääkaupunkiseudun yksiön hinnalla. Rahaa jää asumisen jälkeen paljon enemmän käyttöön kuin pääkaupunkiseudulla.


Etätyönä voi ottaa asiakkaita koko Suomesta. Tosin hyvään palveluun kuuluva asiakkaan tapaaminen säännöllisesti tulisi hoitaa kuva-ääni-yhteytenä netin kautta.


Eikö kaikkien kannattaisi muuttaa maalle? Tosin jos ei halua tehdä töitä, Helsingissä on parhaat mestat, rikollisjengit ja mahdollisuudet naisten hyväksikäyttöön. Asumisen maksaa Kela niin kuin Ristiinassakin. Täällä työttömän harrastukset jäävät talvella hiihtämiseen, pilkkimiseen ja kerran viikossa Kisakaaren tansseihin.


Vasemmistolaisten hillotolppa

Ay-liike on vasemmistolaisten hillotolppa. ERTOssa ei ole toimitus-/toiminnanjohtajaa ja suurinta valtaa käyttää ammattiliiton puheenjohtaja Juri Aaltonen. Vallan myötä hänen ansiotulonsa vuonna 2020 olivat 150 tuhatta euroa ja kokonaistulot 160 tuhatta. Aika moninkertainen verrattuna ERTOn jäsenten vuosipalkkoihin. Kelpaa noilla rahoilla pistää pienipalkkaiset jäsenet lakkoon.


Aaltonen on aktiividemari. Aluevaaleissa hän sai 450 ääntä ja on valtuuston varajäsen. Eniten demariääniä sai Mari Guzenina, 3651. Naiset tietävät, miten pitää äänestää.


Pieniä ovat silakat joulukaloiksi. Metalliliiton 148.000 jäsenen puheenjohtaja on SDP:n Riku Aalto. Aallon ansiotulot olivat 220.000 euroa. Aika paljon niistä tulee Kojamon hallituksen jäsenyydestä eli veronmaksajilta (2020: 75.487 euroa). Metalliliitto on osa Teollisuusliittoa, joka on Kojamon suurin osakkeenomistaja 10 % osuudella. Osakkeiden arvo puoli miljardia euroa. Viime vuonna osinkoja 8 miljoonaa euroa, verottomana. Kirjanpitäjien lakkoon osallistuva Ammattiliitto Pro omistaa 3 % Kojamon osakkeista.


ERTOssa jäseniä on 15.000 ja heistä 76 % on naisia. Ay-liikkeessä naiset eivät (vielä) ole ottaneet tasa-arvon nimissä valtaa.


Kojamo

Juttu käsittelee myös VVO:ta, josta tehtiin Kojamo

Joku Vahtera kirjoitti (ensimmäisenä) Iltalehdessä 2015 ”Sosiaalisen asuntotuotannon voitot suuremmat kuin Supercellin”. Tämän jälkeen ay-liike kaappasi VVO:n omistukseensa. Niin VVO kuin nyt Kojamo tekee suurimman osan rahoistaan asumistukien avulla. Veronmaksajat maksavat korkeat vuokrahinnat ja rahat soljuvat pörssiyhtiö Kojamon taskuun. Kojamo jakaa rahat verottomasti ay-liikkeelle ja tällä helpolla rahalla on kiva järjestää lakkoja Suomen tuhoamiseksi.


Kiva on ministeri Harakan pitää mekkalaa pienten yritysten saamista osingoista. Etenkin kun yrittäjien osinkotulot 15 vuoden perspektiivillä verotetaan ankarammin kuin vastaavat virkamiesten palkkatulot. Puhumattakaan Euroopan suurimmasta veroparatiisihuijauksesta EU.


Jos olis valtaa niinkuin on mieli

Lopettaisin niin SAK:n kuin EK:n.


Comments


bottom of page